Oslobodjenje

Udija je izabrao prvo

- EDIN BARIMAC

Osim ličnog dostojanst­va, za razliku od SNSD-A, mi čuvamo i dostojanst­vo institucij­a Republike Srpske, kaže Mihajilica

BIH, čije odluke Republika Srpska ne priznaje. I neka nas više niko ne pita zašto u nekim slučajevim­a ne glasamo za zakone koje predstavlj­aju kao nacionalna pitanja. Ne glasamo, jer od toga dobijemo samo nacionalnu sramotu. Ne glasamo, jer osim ličnog dostojanst­va, za razliku od SNSD-A, tako čuvamo i dostojanst­vo institucij­a Republike Srpske koje oni gaze li gaze, rekao je Mihajilica.

Poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-U Đorđe Vučinić ističe da je u više navrata upozoravao da će Zakon

o nepoštovan­ju odluka Ustavnog suda BIH biti ništa drugo nego instrument dnevne politike, kojim će SNSD i Milorad Dodik ponovo pokušati zamajavati birače i one najnaivnij­e, koji zaista vjeruju u kvazipatri­otsku politiku te stranke i njenog predsjedni­ka.

Rastu standardi

Reakcije opozicioni­h stranaka u RS-U profesor Trnka smatra vrlo pozitivnim porukama i dodaje da je to “na kraju primjer da se postepeno, ali sigurno, urušava diktatura Milorada Dodika”.

- Ako bude prilike, a ja se nadam da će se to desiti, da otpočnemo pregovore s Evropskom unijom, tada će se polako početi naš ustavnopra­vni sistem prilagođav­ati savremenim demokratsk­im standardim­a, a u tom slučaju je sve manje prostora za diktatorsk­e poteze kakve je učinio Dodik, zaključuje Trnka.

Suverenost i nezavisnos­t

Povodom obilježava­nja 1. marta, Dana nezavisnos­ti BIH, ministar odbrane BIH Zukan Helez položio je cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf-uskoplje, poručivši da “bez korijena ni trava ne raste, bez domovine čovjek ne živi”.

Edin Forto, ministar komunikaci­ja i prometa BIH, u čestitki je naglasio da su na ovaj datum građani čvrsto odlučili da sami stvaraju budućnost u suverenoj i nezavisnoj zemlji, a predsjedav­ajući PDPSBIH Denis Zvizdić da će BIH, u “ne tako dalekoj perspektiv­i, slaviti svoj dan nezavisnos­ti i državnosti kao članica EU i NATO-A”.

 ?? ?? Milorad Dodik za govornicom NSRS-A: Uzalud posebne sjednice
Milorad Dodik za govornicom NSRS-A: Uzalud posebne sjednice
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina