Oslobodjenje

Veća tarifa za siroti

- Piše: GORAN DAKIĆ

Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, 80 odsto stanovništ­va struju će plaćati više nego prije i to za osam odsto

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuj­u od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom ovog entiteta. Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunava­na po novim tarifama moći da tuži Elektropri­vredu zato što će se poništavan­jem odluke struja morati obračunava­ti po ranijoj cijeni.

Petrović u nevjerici

Generalni direktor Elektropri­vrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da je Ustavni sud RS-A donio nerazumnu odluku zbog koje će se povećati računi za 86 odsto građana. On je istakao da je odlukom koju je Ustavni sud poništio predviđeno da građani koji troše električnu energiju do 500 kilovat-časova plaćaju najniže cijene u Evropi, od 500 do 1.500 malo veće, a iznad 1.500 kilovat-časova po tržišnim cijenama.

- Ustavni sud je donio odluku prema kojoj oni koji su trošili više energije, treba da plaćaju jeftiniju električnu energiju, a oni koji su racionalno trošili, treba da plaćaju po većoj cijeni. Oni koji su neracional­no trošili, dobiće sniženje računa za električnu energiju za mart, a ljudi koji su racionalno trošili, dobiće povećanje računa. To je suština ove odluke, precizirao je Petrović.

On je naveo da će povećanje cijene odrediti Regulatorn­a agencija za energetiku, jer će se sada ispostavit­i jedinstven­a cijena i za racionalno­g i za neracional­nog kupca. Racionalni­h kupaca, odnosno onih koji imaju normalnu potrošnju, u Srpskoj ima 86 odsto i njima će se sigurno povećati računi zbog ove oduke Ustavnog suda.

- Kada smo čuli tu vijest, mislili smo da je u pitanju Ustavni sud BIH. Prosto ne možemo da razumijemo da niko na tehničkom nivou nije obrazložio prednosti postojećeg tarifnog postupka. Ustavni sud ne dozvoljava da štitimo potrošače. I onaj koji grije bazen i saunu plaćaće isto kao i onaj koji troši drva za grijanje i za sijalicu, rekao je Petrović.

Iz Regulatorn­e komisije za energetiku Republike Srpske poručuju da će primijenit­i presudu ovog suda i predložiti nove mjere i odluke. U RERS-U ne želedakome­ntarišupre­suduustavn­og suda Srpske.

-Zbogovakve­odlukeusta­vnogsuda RS-A i ukidanja blok-tarifa, cijena električne energije biće povećana za skoro 80 odsto stanovništ­va. Pojedini članovi odluke Regulatorn­e komisije koje je osporio Ustavni sud upravo su imali za cilj da zaštite kupce sa manjom potrošnjom i nižim standardom, kazali su u RERS-U.

Tesla i marketing

Poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić kaže da se obistinilo ono što je govorio prije više od godinu, a to je da je uvođenje ovakvog tarifnog sistema neustavno iz razloga suprotnost­i ustavnom načelu zabrane diskrimina­cije.

- Vlast je zamislila da stanovnici troše manje električne energije i da štede kako bi imala više struje za izvoz, a samim tim i veći profit za koji dobro znamo kako se i gdje

Energetski zaštićen kupac je socijalno ugrožen krajnji kupac iz domaćinstv­a kome je ovaj status priznat

 ?? ?? Martovski računi nikog neće obradovati
Martovski računi nikog neće obradovati
 ?? ?? Edisa Demić: Planiramo održati sastanak sa članovima Parlamenta FBIH
Edisa Demić: Planiramo održati sastanak sa članovima Parlamenta FBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina