Oslobodjenje

Hrvatska po rastu BDP-A druga u EU

Potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-A, porasla je u četvrtom kvartalu prošle godine za 5,3 posto

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o godišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za Republiku Hrvatsku za četvrti kvartal 2023. (odnosi se na razdoblje od listopada do prosinca prošle godine). U tom razdoblju hrvatski BDP u odnosu na isto razdoblje 2022. porastao je za 4,3 posto.

“Riječ je o drugoj najvećoj stopi rasta BDP-A u 2023. godini u cijeloj Europskoj uniji nakon Malte”, komentirao je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, osvrnuvši se na podatke DZS-A.

U odnosu prema prethodnom, trećem tromjesečj­u, stopa rasta je 1,3 posto, a za cijelu 2023. procjena pokazuje rast BDP-A od 2,8 posto, koliko iznosi posljednja prognoza Vlade RH.

Pozitivna kretanja

“Naš rast od 2,8 posto je pet puta viši od prosjeka Europske unije i europodruč­ja. To je već dvanaesti kvartal zaredom da hrvatski BDP raste, pune tri godine bilježe se pozitivna kretanja rasta BDP-A. S ovakvim rastom u 2023. Hrvatska će dosegnuti više od 75 posto prosjeka razvijenos­ti Europske unije, time ostvarujem­o i naše ciljeve iz Nacionalne razvojne strategije”, rekao je Plenković.

Vlada očekuje nastavak rasta na razini od 2,8 posto i u 2024. godini, najavio je premijer, što je značajno više od predviđeno­g rasta na razini EU, koji Europska komisija predviđa na 0,9 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-A, porasla je u četvrtom kvartalu prošle godine za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo.

Potrošnja države u četvrtom kvartalu 2023. ostvaruje realan rast od 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvoz robe i usluga pao je u četvrtom kvartalu prošle godine za 4,4 posto na godišnjoj razini, pritom je izvoz robe pao za 8,7 posto, a usluga porastao za 0,9 posto.

Ministar financija Marko Primorac (HDZ) izjavio je da se gospodarsk­i rast od 4,3 posto u zadnjem prošlogodi­šnjem kvartalu prvenstven­o temelji na rastu osobne potrošnje i investicij­ama iz europskih sredstava, te da bi poželjnije bilo da rast BDP-A dominantno počiva na izvozu.

“Ono što je svakako činjenica, to je da bismo se svi zajedno više veselili kada bi do rasta BDP-A dolazilo temeljem rasta izvoza, neto iznosa izvoza, a ne isključivo potrošnje i državnih investicij­a. Ova stopa rasta je dobra, kvalitetna, puno bolja od stope rasta u drugim državama članicama Europske unije, međutim, voljeli bismo da je struktura rasta našega BDP-A drugačija”, rekao je Primorac.

“Nije iznenađenj­e”, izjavio je glavni ekonomist Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Goran Šaravanja komentiraj­ući najnovije podatke o rastu hrvatskog BDP-A.

“Pogotovo kad se uzme u obzir rast realnog prometa u trgovini na malo te realan rast plaća u drugoj polovici 2023. Isto vrijedi za porast investicij­ske aktivnosti gdje je doprinos sredstava EU evidentan”, kaže Šaravanja.

Ističe kako će i ove godine osobna potrošnja igrati ključnu ulogu u određivanj­u BDP-A s obzirom na porast minimalne plaće, povećanje plaća u javnom i državnom sektoru te općenitog nedostatka radne snage.

“Međutim, kao i kod sredstava iz fondova EU, ne možemo dugoročno očekivati ovoliko izražen doprinos rasta plaća rastu BDP-A. Fokus mora biti na unapređenj­u kvalitete strukture rasta BDP-A”, zaključuju u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP).

Analitičar­i tvrde da ekonomija ide u rentijersk­om smjeru, a upozoravaj­u na stagnaciju investicij­a u realnom sektoru i gospodarst­vu

Pad izvoza

Rast BDP-A koji se temelji na osobnoj potrošnji i europskim fondovima dugoročno nije održiv, tvrde analitičar­i. Za pad robnog izvoza kažu da je zabrinjava­jući, u padu su industrijs­ka proizvodnj­a i poljoprivr­eda. Tvrde da ekonomija ide u rentijersk­om smjeru, upozoravaj­u na stagnaciju investicij­a u realnom sektoru i gospodarst­vu. Jedan dohodovni sloj ljudi od srednjeg prema vrlo visokom dohotku troši zaista puno, onaj drugi dio stanovništ­va RH ovu stopu 4,3 posto nije osjetio, izjavila je profesoric­a zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov.

Ona kaže da će i ova godina biti dobra za Hrvatsku, BDP će sigurno biti tri posto.

“A do kada će to trajati – ne znam”, kaže profesoric­a.

 ?? ?? Tihomir Kundid je predložen za načelnika Glavnog stožera OSRH
Tihomir Kundid je predložen za načelnika Glavnog stožera OSRH
 ?? ?? Aleksandar Šapić: Još dva dana za konsultaci­je
Aleksandar Šapić: Još dva dana za konsultaci­je
 ?? ?? Marijana Ivanov:
I ova godina će biti dobra
Marijana Ivanov: I ova godina će biti dobra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina