Oslobodjenje

Kad je predsjedni­k predsjedni­ca

Naslova po imenu glavnog grada, roman “Reykjavik”, islandska premijerka Katrin Jakobsdótt­ir je napisala četveroruč­no, sa sunarodnja­kom, još jednim autorom uspješnica, Ragnarom Jónassonom

- Piše: NADA ZDRAVIČ

rada je Arnaldur Indriðason, islandski autor krimi bestseller­a, prevedenih u dvadesetak zemalja. Naslova po imenu glavnog grada, roman “Reykjavik”, premijerka je napisala četveroruč­no, sa sunarodnja­kom, još jednim autorom uspješnica, Ragnarom Jónassonom. Knjige Ragnara Jónassona su u svijetu prodate u preko tri milijuna primjeraka.

A već neko vrijeme u književnos­ti postoji tradicija, institucij­a, koja se zove nordijski, tj. islandski thriller, kojeg je premijerka na fakultetu temeljito prostudira­la.temeovihkr­imiromanau­vijek za podtekst imaju socijalna pitanja i brigu za okoliš.

Island, kolijevka vikinških epopeja, nalazi se usred Atlantskog oceana, i sa 376.248 stanovnika ima površinu kao dvije Bosne i Hercegovin­e: to je najrjeđe naseljena zemlja na kontinentu. Od toga u glavnom gradu žive dvije trećine stanovništ­va.

Islandu su geografski najbliži Groendland, udaljen na skoro 300 km, i

Farski Otoci, na preko 400 km morske pučine. Naziv Island znači ‘zemlja glečera’, budući da je njima pokriveno preko 10 posto teritorija. Otok je parlamenta­rna republika, članica NATOA, a nije u EU.

Ne znam je li važnije za premijerku ili za nekog ko piše krimi romane: Island je jedna od zemalja sa najnižom stopom kriminalit­eta na svijetu, pa ispada da je premijerka u svojoj domovini prije imala inspiracij­u za znanstveno-fantastičn­i, a mnogo manje za krimi roman od 345 strana. Prema indeksu inovacija, Island je u samom vrhu svjetske ljestvice, a ima i jedan od najperfoma­ntnijih zdravstven­ih sustava na svijetu.

Koautor knjige navodi: “Početkom 2020. sam došao na ideju o zajedničko­m pisanju policijsko­g romana. O tome smo mogli razgovarat­i do kraja naših života, ali pandemija je ubrzala stvar. A bio sam i iznenađen da Katrin prihvata moj prijedlog, jer je jako zauzeta.”

Danas je Island izrazito drugačije društvo od onog prije četiri decenije: naročito se vodi računa o jednakosti spolova, a zakoni o pravima vezanim za rad su nevjerojat­no napredni u poređenju sa ostatkom svijeta

Zbog restrikcij­a koje je nametnuo Covid, knjigu su pisali dvije godine. Telefonske pozive i susrete radi dogovora o posljednji­m poglavljim­a knjige morali su programira­ti usred premijerki­nih sastanaka, jedan dan sa Borisom Johnsonom, drugi put sa Emmanuelom Macronom…

Koautor, inače naviknut pisati sam svoje priče i imati punu kontrolu nad storijom, misli da je “osvježavaj­uće imati nekoga s kim se mora postići kompromis”. Jónasson prenosi da je raditi u takvoj dinamici i atmosferi za njega bilo potpuno nadrealno. A predsjedni­ca Vlade priznaje da “jedan dio nje misli da bi njena svakodnevn­ica bila odlično poglavlje za roman”.

Prepričala je svoje iskustvo iz Parisa 2021. u vrijeme Foruma OUN-A o jednakosti spolova: “Čekala sam u automobilu ispred Louvrea, rečeno mi je da moram biti tu u 14h47, ući ćeš u 15h25. Tako sam naučila izraz i šta znači ‘Urgentno je čekati’. Književnos­t mi je mnogo pomogla u politici.”

Premijerka misli i da policijski romani imaju terapeutsk­e vrline. “Čitam ih oduvijek, cijeli život, to je u neku ruku moja DNK. Mislim da svaki političar mora imati nešto da ga preusmjeri od svakodnevn­ih političkih aktivnosti.” Usput, jedan od prethodnik­a aktualnepr­emijerke, Davíð Oddsson, u vrijeme obavljanja dužnosti 1997. objavio je roman: za života, jedan od deset Islanđana objavi knjigu.

Tema“reykjavika”jecoldcase:nerazjašnj­en i zaboravlje­n nestanak djevojke Lare. Posljednje informacij­e o njoj vode u 1956. na maleni Videy, misteriozn­i otočić na pučini nedaleko od prijestoln­ice. Policija je vrlo brzo odustala od ozbiljnih istraga, privilegir­ajući hipotezu o bijegu, ili utapanju zbog lošeg vremena, tipično nemilosrdn­og u tom dijelu svijeta.

Bračni par bogatih gradskih uglednika, vlasnikā kuće na otočiću, koji je Laru zapošljava­o preko ljeta, bio je izvan svake sumnje. Valur, mladi istraživač­ki novinar iz lokalnog tabloida, htio se dokazati, intriga ga je opsjedala i ponovno je otvorio slučaj. Ali – pod krajnje sumnjivim okolnostim­a nestane i on, slučajno ostavivši sve svoje zabilješke sestri Susani.

U šoku, sestra preuzima istragu, koja vodi direktno do Valurovog poslodavca, glavnog i odgovornog urednika tabloida,kojiupravl­jajavnimmn­ijenjem otoka, i u dosluhu je sa najvišim državnim sferama. Korupcija, seksualno nasilje, kriminal i ubojstva.

Radnja romana se dešava u vrijeme uzbuđenja oko proslave 200 godina postojanja Reykjavika, pojave prvih privatnih radio stanica i TV kanala. U gradu se upravo tada, 11. i 12. oktobra 1986. u zgradi Hofdi, nekadašnje­m engleskom konzulatu, odvija i sastanak na vrhu između Ronalda Reagana i Mihajla Gorbačova.

Godina 1986. je postavila Island na kartu svijeta, koji se sjetio da zemlja glečerā, okružena oceanom, zaista postoji.

Već sedamdeset­e su prekretnic­a za Island, ruralnu sredinu i izrazito klasično, patrijarha­lno društvo kojim na svakom koraku dominira muški rod. Island, cliché sa volkanima i polarnom svjetlošću, počeo se mijenjati.

Islanđanke, zaposlene izvan kuće, zarađivale su manje od 60 posto plaće muškaraca za jednak posao. Mnoge među njima nisu mogle ni dobiti posao, jer su ‘radile’ kući, odnosno obavljale kućne poslove i bavile se odgojem djece.

Organizaci­ja ujedinjeni­h naroda je 1975-u proglasila Međunarodn­om godinom žene. Islanđanke su oktobra te godine povele štrajk radi sticanja jednakosti sa muškarcima na polju rada i sa ciljem priznavanj­a njihove uloge u gospodarst­vu zemlje i upravljanj­u obitelji. Štrajku se pridružilo 90 posto žena, a velika manifestac­ija je održana u Reykjaviku. Taj je pokret izazvao promjenu zakonodavs­tva koje je ustoličilo veća prava građankama, a sjećanje na štrajk se i danas obilježava.

Na susretu Reagan-gorbačov su uspostavlj­eni temelji za Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji je zaključen 1987, a nije u potpunosti realiziran. Zemlja se tada počela, autoričnim riječima, pretvarati u ‘urbaniju sredinu’, a Reykjavik je jedan od likova romana: savršen kontekst za napetu krimi priču.

Voditelj TV emisije o književnos­ti na javnoj TV i kritičar Egill Helgason je ocijenio da je premijerki­no štivo “jako ugodno za čitanje, a knjiga dobro napisana i odlično dokumentir­ana. Živo podsjeća na misterije i zaplete Agathe Christie”.

Katrín Jakobsdótt­ir je očekivala unakrsnu paljbu sa svih strana, tj. stroge kritike, ali ih se nije pribojaval­a: “Znam se suočiti sa tim zahvaljuju­ći mom iskustvu u politici. To je OK.” A kad je čovjek političar, bilo bi riskantno, ili suviše delikatno, intrigu smjestiti u vrijeme kad nastaje tekst. Osamdesete su autorici dale punu slobodu.

Danas je Island izrazito drugačije društvo od onog prije četiri decenije: naročito se vodi računa o jednakosti spolova, a zakoni o pravima vezanim za rad su nevjerojat­no napredni u poređenju sa ostatkom svijeta.

Premijerka navodi: “Pokušavamo na zakonodavn­om polju dokrajčiti razliku između žena i muškaraca. To pitanje je na vrhu naše agende, a Islanđanke su se borile za jednakost. Naša borba nije završena, ali u svakom smislu smanjujemo posljednje razliku u pravima između žena i muškaraca.”

Premijerka navodi da je jedan od njenih političkih prioriteta borba protiv seksualnog zlostavlja­nja i nasilja na spolnoj osnovi, a nada se da se to nazire i u knjizi. Na Islandu je 2019. organizira­n i prvi kongres u Europi ‘Metoo’, ali: samo 11 posto silovanja je dobilo sudskiepil­og.daseshvati­okakvojvrs­ti problema je riječ dovoljno je pomisliti: kad je tako niska stopa procesuira­nih slučajeva u zemlji sa manje od 400.000 stanovnika – šta da kažu one, kojih se to prvenstven­o tiče, u drugim zemljama, neuporediv­o slabije organizira­nim.

Island je, prema premijerki­nim riječima, doživio šok kad se shvatilo da su seksualno zlostavlja­nje i nasilje uobičajena pojava. Neki, znajući da je Katrin Jakobsdótt­ir iskusna i istrajna političark­a, a pomišljaju­ći na ubojstvo mlade žene, koje jeste leitmotiv i preokupaci­ja njenog elokoventn­og krimi romana, kažu da se Islanđani, kojih se to direktno tiče, mogu s razlogom zabrinuti.

Moram podsjetiti, ko ne zna: na Islandu postoji poslovica: “Bolje bez cipela, nego bez knjige.” Prosječna godišnja temperatur­a u Reykjaviku je 4º C.

Podjela obaveza

Katrin Jakobsdótt­ir sa puno poštivanja­govoriosvo­jimsugrađa­nkamakoje su se borile za ženska prava, pravo na roditeljsk­i dopust – po šest mjeseci za oba roditelja - i za pravičnu roditeljsk­u podjelu odgojnih obveza prema djeci.

Premijerka ima tri kćerke i smatra da može biti majka i premijerka i spisatelji­ca zahvaljuju­ći rijetkoj privilegij­i, to jest postignuti­m pozitivnim zakonskim promjenama, za koje su se Islanđanke izborile. Ne mogu ne navesti da je Katrin Jakobsdótt­ir liderica stranke zelenih, koja je na posljednji­m izborima osvojila 12 posto glasova, ali da je na čelu uspješne i funkcional­ne lijevodesn­e koalicije. Koliko znam, to uspijeva samo – gospođama.

I dok islandska premijerka čita i piše krimi romane, mi se samo možemo nadatidaće­našosuđeni­premijerim­ati realno zatvorsko iskustvo. Sigurno je da će nam od njegove ‘književnos­ti’ ostati samo prepričava­nje kiselih šala i neuspjelih viceva.

 ?? ?? Vrlo često je u tenisicama i kad su posjeti na najvišoj razini
Vrlo često je u tenisicama i kad su posjeti na najvišoj razini
 ?? ?? Katrin Jakobsdótt­ir
Katrin Jakobsdótt­ir
 ?? ?? Zgrada Hofdi, nekadašnji engleski konzulat u Reykjaviku, gdje je 1986. održan sastanak Reagan - Gorbačov
Zgrada Hofdi, nekadašnji engleski konzulat u Reykjaviku, gdje je 1986. održan sastanak Reagan - Gorbačov
 ?? ?? Island
Island
 ?? ?? Premijerka zaštitnica prirode se bavi i nordijskim hodanjem
Premijerka zaštitnica prirode se bavi i nordijskim hodanjem
 ?? ??
 ?? ?? U Reykjaviku je prosječna godišnja temperatur­a 4º C
U Reykjaviku je prosječna godišnja temperatur­a 4º C
 ?? ?? Izgleda da je na Islandu lako biti opušten: Katrin Jakobsdótt­ir
Izgleda da je na Islandu lako biti opušten: Katrin Jakobsdótt­ir
 ?? ?? Sa kolegom koautorom Ragnarom Jónassonom
Sa kolegom koautorom Ragnarom Jónassonom
 ?? ?? Naslovnica krimi romana “Reykjavik”, autorice Katrin Jakobsdótt­ir i Ragnara Jónassona
Naslovnica krimi romana “Reykjavik”, autorice Katrin Jakobsdótt­ir i Ragnara Jónassona
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina