Oslobodjenje

Prilikom uređenja čuvajte plodnu zemlju

Ukoliko se odlučite za firmu, obavezno tražite garanciju za izvedene radove i materijale, odnosno za prijem biljaka, što ne možete dobiti ako vrt uređuje fizičko lice ili vi sami

- Tekst i fotografij­e: ANA MRDOVIĆ, DIPL. ING. HORTIKULTU­RE

Savremeno gledanje na hortikultu­rno uređenje vrtova ne ogleda se više samo u sadnji raskošnog cvijeća u raznim bojama već u stvaranju na ekološkim principima zasnovanog te za vlasnike ugodnog i korisnog ambijenta, koji je jednostavn­o i jeftino održavati.

Projektova­nje

Za uređenje vrta danas su moguća tri puta: da se posao oko projektova­nja, uređenja pa i održavanja vrta povjeri profesiona­lcima, da profesiona­lci urede vrt, a da ga vlasnici održavaju uz eventualne povremene usluge profesiona­laca ili da uređenje vrta vlasnici rade sami uz pomoć knjiga, vrtlarskih magazina, TV emisija, interneta i vlastitog iskustva.

Uređenje vrta po hortikultu­rnom projektu: profesiona­lna firma ili vlasnik sâm - Naravno da vrt po projektu možete uređivati i sami, ali je ipak najbolje i to prepustiti kvalitetno­j firmi. Ako vrt uređujete sami, u toku izvođenja poslova po projektu čeka vas niz nepoznanic­a i troškova, kako pripremiti tlo, gdje nabaviti biljke, kako odabrati kvalitetne biljke, kako ih sačuvati do sadnje, kako ih pravilno posaditi, kako ih njegovati odmah poslije sadnje i dr. Nešto od toga piše u tekstualno­m dijelu glavnog projekta, dosta toga možete saznati iz literature, ali ni u projektu, ni u literaturi ne piše sve. Praksa može donijeti posebne probleme.

Ukoliko se odlučite za firmu, obavezno tražite garanciju za izvedene radove i materijale, odnosno garanciju za prijem biljaka, što ne možete dobiti ukoliko vrt uređuje neko fizičko lice ili ako ga uređujete sami. Vrtni centri i rasadnici samo prodaju biljke i ne daju garanciju za prijem jer za sadnju odgovara onaj ko sadi, a ne prodavač biljaka.

Obavezno čuvajte plodnu zemlju (gornji tamniji sloj na kojem su rasle biljke) i visoko rastinje, prije svega drveće, jer su to postojeće biološke vrijednost­i prostora koje mogu mnogo značiti za početni iznos ulaganja i za izgled i zrelost vrta.

Ukoliko prostor uređujete sami, evo još nekoliko savjeta na što da obratite posebnu pažnju.

Zasaditi drvo je poželjno, ali nikako ispred prozora ili balkonskih

 ?? ?? Vrt - korist i aktivna rekreacija
Vrt - korist i aktivna rekreacija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina