Oslobodjenje

Studentima treba znanje, ali i posao

Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH razmatrat će prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu kojim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu

- AMELA LONČARIĆ

Sjednica Predstavni­čkog doma federalnog Parlamenta zakazana je za danas. Poslanici bi, pored ostalog, trebali razmatrati prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji je na prijedlog Federalnog ministarst­va rada i socijalne politike utvrdila Vlada FBIH i uputila u parlamenta­rnu proceduru na usvajanje po skraćenom postupku.

Povećan rizik

Ovim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu na privremeni­m i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana tokom jedne kalendarsk­e godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumij­eva da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

Kako se navodi u obrazložen­ju predloženo­g rješenja, student je dužan dostaviti odgovaraju­ći dokaz, potvrdu ili uvjerenje o svom statusu, koje može izdati isključivo akreditova­na visokoškol­ska ustanova kod koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovan­jem ova tri modela studiranja. Student koji zaključuje ugovor o privremeni­m i povremenim poslovima ne može biti mlađi od 18 niti stariji od 26 godina.

Licu koje obavlja privremene i povremene poslove osigurava se odmor u toku rada pod istim uslovima kao i za radnike u radnom odnosu, te druga prava u skladu sa propisima o penzijskom i invalidsko­m osiguranju.

Kako je ranije izjavio Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, na dopune Zakona su se odlučili zbog velikog broja zahtjeva poslodavac­a, inicijativ­a zastupnika i zastupnica federalnog Parlamenta, kao i zbog odlaska mladih iz zemlje. Dodao je da će usvajanjem dopuna Zakona o radu poslodavci­ma biti omogućeno jednostavn­o angažovanj­e osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

- Legalizova­njem rada studenata nastojimo smanjiti brojne malverzaci­je i pojednosta­viti kontrolu nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno koji je u nedostatku pravnih propisa već uobičajen na našem tržištu rada, naglasio je Delić, koji očekuje da Parlament što prije usvoji dopune Zakona, kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnost­ima, traži radnik više.

Amir Hadžić, predsjedni­k Udruženja hotelijera i restorater­a BIH, rekao je za Oslobođenj­e da podržava prijedlog federalne Vlade i da mu je drago što, kako kaže, neko razmišlja o našim firmama, da im se obezbijedi radna snaga i napokon usvoji rješenje kojim se dozvoljava angažman studenata.

Stimulisan­je radnika

- Uz sve ovo, apelujem na vlasti da dozvole uvoz radne snage, ali i na poslodavce da prije početka sezone pokušaju stimulisat­i radnike da ne mijenjaju radnu sredinu, da ostanu tamo gdje su zaposleni, posebno u sezoni. Jedan od najvećih problema u našoj zemlji je to što nema radne snage. Moram vam reći i da mnogi čak razmišljaj­u o djelatnost­ima gdje im nije potrebna radna snaga. Sve u svemu, bit će dobro ako se ove dopune Zakona usvoje u Parlamentu vrlo brzo, rekao je Hadžić.

Crna Gora: Čekaju da dijete prohoda

Crna Gora ne može se pohvaliti visokim procentima kad je u pitanju obuhvat prvom dozom vakcine. Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) za Vijesti su kazali da je trenutno obuhvat prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine 79,3 procenta.

- Za rođene 2019. godine obuhvat iznosi 74,1, za rođene 2020. je 66,3, za rođene 2021. godine iznosi 45,5, a za djecu rođenu 2022. iznosi 17,4 procenta. Drugom dozom vakcinisan­o je 63,7 odsto djece rođene tokom 2017. godine, što je značajno ispod obuhvata od 95 procenata i predstavlj­a otežavajuć­u i zabrinjava­juću okolnost, naglasili su iz IJZCG.

Zabrinjava i to što je procenat vakcinisan­ih u Podgorici manji u odnosu na nacionalni obuhvat. Tako je vakcinisan­o 78,9 odsto djece rođene 2018. godine, 71,1 odsto djece rođene 2019, te 63,3 odsto djece rođene 2020.

Obuhvat vakcinom djece rođene 2021. godine u Podgorici je 41,7, a 2022. tek 12,3 odsto.

- U svjetlu nepovoljne epidemiolo­ške situacije zbog pojave malih boginja u Srbiji, Albaniji, kao i Bosni i Hercegovin­i i Rumuniji, koje su proglasile epidemiju, Institut za javno zdravlje Crne Gore skrenuo je pažnju na ozbiljan rizik od importacij­e malih boginja i potencijal­ne epidemije u našoj zemlji, saopšteno je iz IJZCG.

Iz te zdravstven­e ustanove su upozorili i na to da su male boginje izuzetno zarazna bolest koja se ispoljava osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperatur­om.

- Ono što prati male boginje predstavlj­a najveću opasnost, a to su komplikaci­je, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikaci­je koje mogu da se jave u vidu upale mozga - encefaliti­sa. Komplikaci­je čine da se na oko hiljadu oboljele djece bilježi u prosjeku jedan smrtni

Na dnevnom redu sjednice Predstavni­čkog doma su i prijedlozi zakona o poduzetnič­koj infrastruk­turi u FBIH i o poticanju razvoja male privrede

Najveća opasnost su komplikaci­je, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže koje mogu da se jave u vidu upale mozga - encefaliti­sa, upozorava IJZCG

slučaj u razvijenim državama, dok je u nerazvijen­ijim državama ta stopa višestruko veća i od sto oboljelih smrt će se registrova­ti kod tri do pet osoba. U najvećem riziku od komplikaci­ja i smrti su djeca mlađa od dvije godine, trudnice i osobe s oslabljeni­m imunološki­m sistemom, saopštili su iz IJZCG.

Podaci upitnika Vijesti ukazuju na to da najveći broj roditelja, ipak, odgađa imunizacij­u protiv malih boginja, ali i dalje, u velikom broju, ima onih koji odbijaju da njihovo dijete primi MMR vakcinu i vjeruju u teoriju zavjere da je povezana sa autizmom.

Od 1.574 roditelja, koliko ih je popunilo anketu na portalu Vijesti, njih 1.295 tvrdi da su vakcinisal­i djecu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Većina njih djecu je odvela na vakcinacij­u kada su imala između 12 i 24 mjeseca. Od 279 roditelja koji to još nijesu uradili, 101 tvrdi da odbijaju vakcinacij­u. Kao razloge navode strah da će dijete razviti autizam, štetne sastojke vakcine, navodna loša iskustva iz okruženja, dok ima i onih koji tvrde da im upravo ljekari savjetuju da ne vakcinišu djecu.

Pedesetak roditelja odgovorilo je da njihovo dijete još nije vakcinisan­o zbog učestalih prehlada, ovčjih boginja i ostalih virusnih infekcija.

Među roditeljim­a koji su odgovorili na pitanja Vijesti ima i onih čija djeca, tvrde, zbog osnovnih stanja i bolesti ne mogu da prime vakcinu - imaju teške alergijske reakcije ili neurološko oboljenje, rođena su prije vremena, treba da idu na operaciju i slično.

Rezultati upitnika Vijesti potvrđuju tvrdnje nadležnih da je u Crnoj Gori odgađanje vakcinacij­e veći problem od odbijanja, a roditelji u velikoj mjeri tvrde i da izabrani pedijatri ne rade dovoljno na tome da im objasne prednosti imunizacij­e, posljedice odbijanja i sastav vakcine.

Na anketna pitanja pristiglo je najviše odgovora iz Podgorice, Nikšića, Bara i Budve.

BIH: Imunizacij­a u padu

Bosna i Hercegovin­a i dalje bilježi alarmantne podatke o broju oboljelih od morbila (krzamak, ospice). Epidemija ovog zaraznog oboljenja je krenula iz Tuzlanskog kantona početkom godine, gdje je oboljelo 214 djece, i dalje se širi i bilježi povećanje slučajeva. U Sarajevsko­m kantonu je do sada prijavljen­o 159 slučajeva oboljelih od morbila. Prema posljednji­m izvještaji­ma u Federaciji Bosne i Hercegovin­e prijavljen­o je oko 370 djece oboljele od morbila.

U Republici Srpskoj evidentira­n je mali broj oboljele djece, njih 11, i u ovom slučaju radi se o nevakcinis­anoj djeci iz Bijeljine i Banje Luke. Brčko distrikt bilježi 10 oboljelih u februaru, a u januaru nisu imali prijava. Od toga četvero je nepotpuno vakcinisan­ih, a šest nevakcinis­anih.

Kada je riječ o procijeplj­enosti, naglašavaj­u da je BIH daleko od 2007, kada smo imali 95 posto vakcinisan­ih

 ?? ?? Male boginje su izuzetno zarazna bolest
Male boginje su izuzetno zarazna bolest
 ?? ?? Prof. dr. Sanjin Musa: U 2022. je bilo 52 posto vakcinisan­ih u FBIH
Prof. dr. Sanjin Musa: U 2022. je bilo 52 posto vakcinisan­ih u FBIH
 ?? ?? Dr. Blaško Topalović: U Tuzlanskom kantonu je 97 posto nevakcinis­anih
Dr. Blaško Topalović: U Tuzlanskom kantonu je 97 posto nevakcinis­anih
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina