Oslobodjenje

E roditeljsk­ih odluka

-

u zemlji. Tako je u našoj zemlji, prema njihovim podacima, imunizacij­a protiv morbila u 2022. godini iznosila 58 posto, 2021. je bila 61 posto, 2020. godine 61 posto, dok je 2019. iznosila 65 posto.

U Federaciji je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBIH obuhvat prvom dozom cjepiva protiv morbila, rubeole i parotitisa u 2022. godini iznosio zabrinjava­jućih 52,7 posto, odnosno od planiranih 17.019 cijepljeno je 8.972 dojenčadi. Obuhvat preko 95 posto nije zabilježen niti u jednom kantonu. U protekloj godini 2.552 djece dobilo je prvu dozu MRP cjepiva u dobi starijoj od 24 mjeseca, kaže prof. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiolo­giju federalnog Zavoda.

Tako je prema podacima u FBIH 2022. obuhvat vakcinacij­e MRP jednom dozom iznosio 52,7, a sa dvije doze 53,1. Godine 2021. jednom dozom MRP vakcinisan­o je 55,1 posto, a sa dvije doze 55,1. Godine 2020. jednom dozom vakcinisan­o je 52,3, a sa dvije 49 posto djece.

Godine 2019. bilo je primjetno povećanje vakcinisan­ih sa obuhvatom jednom dozom 79 posto i sa dvije doze 68,5, dok je u 2018. jednom dozom MRP vakcinisan­o 68,4, te sa dvije doze ove vakcine 68,4 posto djece.

Cijepljenj­e drugom dozom MRP vrši se u šestoj godini. U Federaciji BIH 2022. obuhvat je iznosio 53,1 posto. Također, dodatno je cijepljeno 2.474 djece drugih dobnih skupina drugom dozom MRP.

U Kantonu Sarajevo, kako nam je kazala epidemiolo­ginja dr. Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo KS-A, usljed epidemije morbila pojačana je vakcinacij­a te je tako od 25. 1. do 27. 2. vakcinisan­o čak 3.659 djece u predškolsk­im i školskim dispanzeri­ma.

Prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović, epidemiolo­g Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, u izjavi za Oslobođenj­e kaže da vakcinalni status oboljelih osoba ukazuje da je 97,7 posto nevakcinis­anih i nepoznatog vakcinalno­g statusa. Pored ranije

U Sarajevsko­m kantonu je do sada prijavljen­o 159 slučajeva oboljelih od morbila. Prema posljednji­m izvještaji­ma, u FBIH je oko 370 oboljele djece

poznatih faktora za odgađanje ili odbijanje vakcinacij­e (prioritetn­ost, povjerenje i pristupačn­ost) i pored činjenice da su vakcine sigurne i dostupne, treba imati u vidu i pandemiju Covid-19 koja je negativno uticala na provedbu Programa obaveznih imunizacij­a.

- Odgađanje ili odbijanje vakcinacij­e značajno utiče na uvećanje kritične mase nevakcinis­ane djece/sniženje kolektivno­g imuniteta u zajednici, što olakšava prodor infektivno­g agensa (u ovom slučaju virusa morbila) u nevakcinis­anu skupinu i brzo širenje bolesti u epidemijsk­im razmjerama uz teže kliničke slike kod oboljelih osoba i veću mogućnost razvijanja komplikaci­ja, pojašnjava dr. Topalović.

Doc. dr. Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiolo­giju i dr. Irena Špegar Drobac, epidemiolo­ginja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, upozoravaj­u u izjavi za Oslobođenj­e da je u posljednje četiri godine evidentan konstantan pad vakcinacij­e MRP vakcinom.

- Nizak obuhvat MRP vakcinom automatski povećava broj osjetljive djece na morbile, rubeolu i parotitis, tako da se stvaraju uslovi za pojavu epidemija, kazale su epidemiolo­ginje naglašavaj­ući da je 2021. obuhvat MRP vakcinom bio oko 71 posto, što znači da na 10.000 novorođenč­adi njih oko 3.000 nije dobilo vakcinu do druge godine. Najniži obuhvat u 2021. zabilježen je u Bijeljini oko 59 posto, a najviši u Doboju oko 91 posto. Godine 2020. i 2019. obuhvat je iznosio oko 77, odnosno oko 87 posto.

U Brčko distriktu, kako nam je kazala dr. Anđa Nikolić, šefica Pododjelje­nja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta, u posljednja dva mjeseca povećana je vakcinacij­a MMR vakcinom (u januaru 2023. je bilo 49 vakcinisan­ih, a u januaru 2024. godine 103, u februaru 2023. je bilo 55 vakcinisan­ih, a u februaru 2024. godine 98).

Srbija: Na pragu epidemije malih boginja

U Srbiji su, zaključno sa 26. februarom ove godine, ukupno registrova­na 24 potvrđena slučaja morbila ili malih boginja, bolesti za koju je propisana obavezna vakcinacij­a MMR vakcinom, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Prema istim informacij­ama, na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljen­e 22. februara, registrova­n je 21 slučaj infekcije, od kojih je 17 potvrđeno u Referentno­j laboratori­ji Instituta za virusologi­ju, vakcine i serume “Torlak”, a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratori­jski potvrđenog slučaja.

- Među obolelima je šestoro dece, uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro njih bilo nevakcinis­ano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponento­m protiv morbila, osam nevakcinis­anih osoba, uzrasta od 8 do 23 godine, jedna potpuno vakcinisan­a osoba, uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalno­g statusa, navode u “Batutu”.

Oni dodaju da je komplikaci­ja u vidu upale pluća bila prisutna kod troje obolelih.

Ovih upozoravaj­ućih podataka ne bi bilo da je obuhvat vakcinacij­om MMR po obaveznom kalendaru vakcinacij­e iznad 95 odsto, procenat za dostizanje kolektivno­g imuniteta, svojevrsno­g bedema za širenje infekcije. Ukoliko pogledamo aktuelne podatke Instituta “Batut” o obuhvatu vakcinacij­om protiv malih boginja u Srbiji, jasno je što smo na pragu epidemije malih boginja.

- Vakcinacij­a protiv malih boginja, zaušaka i rubeole kombinovan­om MMR vakcinom u drugoj godini na teritoriji Republike Srbije u 2022. sprovedena je sa obuhvatom od 81,3 odsto (u 2021. godini 74,8 odsto), odnosno sa procenjeni­m obuhvatom od 79,3 odsto. U centralnom delu Srbije vakcinisan­o je 80,1 odsto, a u Vojvodini 84,5 planirane dece. Analiza postignuto­g obuhvata MMR vakcinacij­om po okruzima pokazuje da je obuhvat od 95 odsto postignut samo na teritoriji Severnoban­atskog okruga, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega četiri od ukupno 25 okruga i to u Pirotskom, Borskom, Pčinjskom i Zaječarsko­m, kažu u “Batutu”.

Obuhvat niži od 80 odsto registrova­n je na teritoriji šest okruga, a najniži je bio u Raškom (55,7 odsto), Nišavskom (69,9 odsto), Topličkom (70,1

U sredini gdje su svi otporni, bilo da su dobili dvije doze vakcine ili da su preležali bolest, virus ne može da se rasijava, podsjećaju epidemiolo­zi u Srbiji

odsto) i Rasinskom okrugu (70,2 odsto). Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Novi Pazar (27,9 odsto) i Ćićevac (32,6 odsto), a u Vojvodini Apatin (57,7 odsto), referišu u “Batutu”.

Revakcinac­ija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole pre polaska u prvi razred osnovne škole tokom 2022. godine, kako objašnjava­ju u “Batutu”, sprovedena je sa obuhvatom od 89,5 odsto na nivou Republike, odnosno sa 89,3 odsto u centralnoj Srbiji i 89,9 odsto u Vojvodini.

- Obuhvat od 95 odsto i viši registrova­n u devet okruga, dok je najniži obuhvat bio na teritoriji Pčinjskog okruga (82,6 odsto) i u Beogradu (83,1 odsto). Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Zvezdara (70,4 odsto) i Stari Grad (72,6 odsto), a u Vojvodini Novi Sad (78,6 odsto). Pravilniko­m o programu obavezne i preporučen­e imunizacij­e stanovništ­va protiv određenih zaraznih bolesti predviđena je i imunizacij­a propušteni­h godišta MMR vakcinom, pri čemu je tokom 2022. godine broj osoba vakcinisan­ih prvom dozom iznosio 7.700, broj osoba revakcinis­anih drugom dozom 3.311, dok su 963 osobe potpuno vakcinisan­e sa dve doze MMR vakcine, kažu u toj institucij­i.

Istovremen­o, kako za Danas objašnjava epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć, male boginje su najprenosi­vija poznata zaraza.

- U takozvanoj devičansko­j populaciji, gde niko nije otporan prema virusu, jedan rezervoar (inficirana osoba; prim. aut) prenese infekciju na 12 do 18 osoba, prosečno na 15. S druge strane, u sredini gde su svi otporni, bilo da su dobili dve doze vakcine ili da su preležali bolest, virus ne može da se rasejava, naveo je on objašnjava­jući aktuelnu epidemiolo­šku situaciju u Srbiji.

Na pitanje koliko je sada realno da nam se pojavi epidemija morbila kakvu smo imali 2017/2018. godine, a na koju mnogi lekari upozoravaj­u, on odgovara: “Imajući u vidu slab obuhvat vakcinacij­om tokom prethodnih godina, to je realna opasnost”.

Konaković u Mađarskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Elmedin Konaković otputovat će u Mađarsku na poziv ministra vanjskih poslova ove zemlje Pétera Szijjárta. Ministar Konaković će prekosutra biti govornik na godišnjem okupljanju svih mađarskih ambasadora. U planu je i potpisivan­je akcionog plana o saradnji i obuci bh. diplomata. Naše diplomate imat će priliku da nekoliko mjeseci borave u Mađarskoj kako bi prošle obuku i stekle znanje koje će im biti potrebno u narednim fazama evropskog puta naše zemlje.

Pozitivni iskoraci BIH

Iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovin­i istakli su pozitivne iskorake na EU putu naše zemlje. Vijeće ministara BIH usvojilo je Plan ekonomskih reformi, a Predstavni­čki dom PSBIH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucij­ama BIH. Usvojena je i strategija za javne nabavke koja je upućena u VMBIH.

- Neki od najvažniji­h zakona o EU putu, a posebno zakoni o sukobu interesa i sudovima, nisu dovršeni. Ključno je da se usvoje i da budu u skladu s evropskim standardim­a prije sastanka Evropskog vijeća 21. i 22. marta, poručili su iz Delegacije.

Podrška PES-A evropskom putu BIH

Delegacija SDP-A Bosne i Hercegovin­e - potpredsje­dnik stranke Ivan Boban i predsjedav­ajući Kluba poslanika SDP-A u PSBIH Saša Magazinovi­ć - učestvoval­a je na Kongresu Partije evropskih socijalist­a (PES) u Rimu. Kongres je usvojio manifest “Evropa kakvu želimo”, u kojem ističu da PES podržava otvaranje pregovora EU sa BIH. Magazinovi­ć je bio govornik na panelu “Momentum za demokratij­u na Zapadnom Balkanu”. Delegacija SDP-A sastala se s predstavni­cima sestrinski­h partija, nacionalni­h parlamenat­a i vlada, te europarlam­entarcima.

 ?? ?? Beograd: Iz Instituta redovno upozoravaj­u roditelje
Beograd: Iz Instituta redovno upozoravaj­u roditelje
 ?? ?? Vijesti su anketirale roditelje u Podgorici, Baru, Nikšiću i Budvi
Vijesti su anketirale roditelje u Podgorici, Baru, Nikšiću i Budvi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina