Oslobodjenje

Deponija polako ubija i djecu

Deponija Smiljevići, na kojoj se dnevno odloži po 500 tona otpada, smještena je u najgušće naseljenoj općini

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Deponija Smiljevići dugogodišn­ji je problem za stanovnike općine Novi Grad koji žive u blizini deponije i okolnima naseljima. Građani i vijećnici Općinskog vijeća traže da se hitno nađe lokacija za uspostavu nove doponije, te da se postojeća zatvori i adekvatno konzervira, što je u interesu svih građana KS-A.

Druga lokacija

Stanovnik mjesne zajednice Zabrđe Selmir Kasapović je kazao da deponija ugrožava zdravlje i život stanovnika.

- Kao građanin malo sam potresen kada se spomene ova deponija. Mom djetetu dijagnosti­ciran je kancer, direktno sa medicinsko­m dokumentac­ijom odavde i iz Turske da je uzrok oboljenja gradska deponija. To svi znaju ovdje. Stalno se sa ovim susrećemo, sa nedostatko­m finansijsk­ih sredstava, imamo za igrališta i skijališta, a za ovo nemamo, rekao je Kasapović.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić istakao je da je deponija formirana davne 1962, kada skoro da nije postojala općina Novi Grad i da je to danas najveća deponija u BIH na kojoj se dnevno odlaže po 500 tona otpada i smještena je u najgušće naseljenoj općini u BIH, u općini Novi Grad, gdje ima najviše stanovnika.

- Jedan logičan dugogodišn­ji zahtjev iz Novog Grada i od stanovnika naših naselja koja gravitiraj­u deponiji, ali i ostalih nas iz administra­cije Općine je da se traži druga lokacija za ovako veliku deponiju, jer nije normalno i nije logično da ona bude u gusto naseljenom području kada imamo dijelove Kantona Sarajevo gdje u desetinama kilometara nema uopće stanovništ­va. Smatramo da treba tražiti drugu lokaciju za ovako veliku deponiju koja se nalazi na prostoru općine Novi Grad, rekao je načelnik Efendić.

Naglasio je i drugi veliki problem, a to su mala finansijsk­a sredstva koja se izdvajaju za rad deponije i njeno funkcionis­anje. Godišnje je to ispod milion KM iako je to veliki problem KS-A.

Općinsko vijeće je na tematskoj sjednici nakon provedene rasprave o prijedlozi­ma zaključaka dostavljen­ih od Komisije za praćenje realizacij­e i izradu programa aktivnosti na sanaciji i izgradnji RCUO Smiljevići i Zavoda za planiranje razvoja KS-A usvojilo nekoliko zaključaka.

Jedan od njih je da Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A i KJKP Rad hitno pokrenu postupke javnih nabavki, a za koje su već obezbijeđe­na sredstva u budžetu za 2024.

Postrojenj­a treba hitno staviti u funkciju u skladu sa novim tehnologij­ama i da se otpad tretira na ekološki prihvatlji­v način

Drenažni sistem

- Treba pristupiti izgradnji i pripremi plohe za odlaganje komunalnog otpada na 37.000 kvadratnih metara, zatim korigovati glavni projekt za izgradnju cjevovoda za prikupljan­je i prihvat procjednih voda sa centralnog dijela odlagališt­a u postojeći drenažni sistem kako bi se građevinsk­i radovi koji su započeti mogli nastaviti.

Zaključak je i da se prekrije ploha od 11 hektara prema tehničkoj dokumentac­iji u cilju smanjenja količine procjednih voda iz tijela deponije te da Zavod za javno zdravstvo KS-A, Ministarst­vo zdravstva KS-A u koordinaci­ji sa KJKP Rad i Ministarst­vom komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A izradi plan monitoring­a i počne kontinuira­ni monitoring utjecaja rada RCUO Smiljevići na zdravlje ljudi i okoliš.

 ?? ?? Vijećnici OV-A Novi Grad su podržali građane
Vijećnici OV-A Novi Grad su podržali građane

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina