Oslobodjenje

Verstappen uvjerljivo slavio u Bahreinu

Red Bullovi vozači Max Verstappen i Sergio Perez otvorili su novu sezonu Formule 1 osvojivši Veliku nagradu Bahreina, a iza njih je Ferrari

- J. T. JASMIN TAJIĆ

Varešanovi­ćev gol

U meču 28. kola turske Superlige Rizespor je deklasirao Kayserispo­r 3:0. Bivši igrač Liverpoola Jonjo Shelvey je pogodio za 1:0, a Altin Zeqiri za 2:0. U 90. minuti naš Dal Varešanovi­ć postavlja konačnih 3:0. Varešanovi­ć je zamijenjen dvije minute kasnije, ovo mu je bio čak deveti gol u sezoni, a ima i dvije asistencij­e. Dalu je ovo bila prva utakmica sa maskom na licu, koju mora nositi narednih šest sedmica zbog povrede jagodice. Rizespor je šesti na tabeli sa 39 bodova, a Kayeri je na 10. mjestu sa četiri boda manje.

Nije bilo iznenađenj­a na otvaranju nove sezone Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina. Trostruki svjetski prvak Max Verstappen potvrdio je dominaciju osvojivši utrku počevši sa svoje 33. pol-pozicije, dok su Charles Leclerc i George Russell, koji su startovali s druge i treće pozicije, završili četvrti i peti. Drugo i treće mjesto na postolju pripali su Red Bullovom Sergiu Perezu i Ferrarijev­om Carlosu Sainzu.

Faza

Nizozemski vozač Red Bulla nije ispuštao prednost tokom cijele utrke, te je očekivano slavio, odvozivši 57. krug s vremenom 1:31:44.742. Max je u prvoj utrci nove sezone upisao prvi Grand Slam - osim najboljeg vremena kvalifikac­ija, vodio je svih 57 krugova utrke, postavio najbolje vrijeme u jednom krugu i slavio na kraju.

Uvjerljivu pobjedu Red Bulla potvrdio je Sergio Perez, koji se popeo na drugo mjesto pobjedničk­og postolja sa zaostatkom od 22,457 sekundi, a dobru sezonu za Ferrari najavili su Carlos Sainz i Charles Leclerc završivši na trećem i četvrtom mjestu.

Verstappen je ušao u utrku kao veliki favorit nakon što je pobijedio u nešto dramatično­j borbi za pol-poziciju s Leclercom. Trostruki prvak imao je malo proklizava­nje guma u drugoj fazi starta, što je omogućilo vozaču Ferrarija da ga napadne s vanjske strane u prvom zavoju. No, Leclerc je odustao na izlazu i to je bio kraj utrke za pobjedu. Verstappen se udaljio od pratilaca prosječno za 0,8 sekundi po krugu, preuzimaju­ći potpunu kontrolu nad utrkom na putu prema 55. pobjedi na velikim nagradama.

Utrka se odvijala iza njega, dok se Leclerc mučio u ranim krugovima, često blokirajuć­i prednje kočnice i dolazeći pod pritisak sa zadnje strane. Prvo ga je prestigao Russell, zatim Perez i Sainz. Perez se približio Russellu, ali morao je pričekati do prve izmjene guma kako bi zauzeo drugo mjesto iza Verstappen­a u 14. krugu, a Sainz ga je slijedio četiri kruga kasnije.

Sainz je držao Pereza pod kontrolom, ali Meksikanac je uspio odbiti Španca osiguravši drugo mjesto i savršen početak sezone za svjetske prvake. Nakon prvih izmjena guma Leclercovi problemi su se smanjili. Povratio je nešto brzine i nakon posljednje izmjene približio se Russellu kako bi izazvao Mercedes za četvrto mjesto.

Sljedeća trka

Leclerc je preuzeo poziciju nakon što je Russell blokirao prednje kočnice u 10. zavoju u 46. krugu, kao što je Ferrarijev vozač redovno radio kad je imao problema u prvom dijelu trke, i Leclerc je uspio proći naprijed. Lando Norris iz Mclarena bio je šesti ispred Lewisa Hamiltona u drugom Mercedesu.

Oscar Piastri iz Mclarena zauzeo je osmo mjesto, dok su Aston Martinovi vozači Fernando Alonso i Lance Stroll završili bodovnu utrku na devetom i desetom mjestu. Sljedeća utrka je naredne subote za VN Saudijske Arabije u Džedi.

Sainz je držao Pereza pod kontrolom, ali Meksikanac je uspio odbiti Španca osiguravši drugo mjesto i savršen početak sezone za svjetske prvake

 ?? ?? Trojac na pobjedničk­om postolju
Trojac na pobjedničk­om postolju
 ?? ?? Nizozemac je nastavio po starom
Nizozemac je nastavio po starom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina