Oslobodjenje

Pezer osvojio 9. mjesto u Glasgowu

Naš bacač kugle bio je jedini predstavni­k BIH na Svjetskom dvoranskom šampionatu • Bol je oborila rekord

- JASMIN TAJIĆ

Na 19. svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Glasgowu bh. reprezenta­tivac Mesud Pezer zauzeo je deveto mjesto u bacanju kugle. Pezer je najduži hitac od 20,41 metar ostvario u drugoj seriji, dok je u prvoj bacio samo 19,78 metara. U trećoj seriji je prestupio. Bh. reprezenta­tivac tako je takmičenje okončao nakon tri serije, a dodatne tri prilike dobilo je osam prvoplasir­anih.

Stotinke

Prvo mjesto osvojio je Amerikanac Rayan Crouser sa 22,77 metara, što je ujedno novi rekord svjetskih prvenstava. Srebro je osvojio Novozelanđ­anin Tom Walsh, koji je ostvario dužinu od 22,07 metara, dok je bronzanu medalju osvojio Leonardo Fabri iz Italije sa hicem od 21,96 metara.

Mesud Pezer bio je jedini predstavni­k BIH na smotri najboljih atletičara svijeta. Podsjećamo, najbolji plasman na velikim svjetskim takmičenji­ma ostvario je upravo na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingham­u, kada je 3. marta 2018. osvojio peto mjesto.

Neporažen već deset godina na distanci, Amerikanac Grant Holloway okrunjen je svjetskim prvakom na 60 metara s preponama. Svjetski rekorder u disciplini prešao je za 7,29 sekundi, samo dvije stotinke sporije od svjetskog rekorda, ispred Italijana Lorenza Simonella (7,43) i Francuza Justa Kwaoumathe­ya (7,47).

Britanski atletičar Josh Kerr osvojio je zlatnu medalju u utrci na 3.000 metara, a utrku je završio za sedam minuta i 42,98 sekundi. Srebrenu medalju osvojio je Amerikanac Jared Nuguse (7:43.59), dok se na posljednju stepenicu pobjedničk­og postolja popeo Etiopljani­n Selemon Barega (7:43.64).

U ženskoj konkurenci­ji u ovoj disciplini slavila je Amerikanka Elle Saint-pierre, koja je kroz cilj prošla za 8:20.87 minuta. Srebrena je bila Etiopljank­a Gudaf Tsegaj (8:21.13), dok je bronza pripala kenijskoj atletičark­i Beatrice Chepkoech (8:22.68). U troskoku je slavio Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso s 17,53 metra ispred Alžirca Yassera Mohammeda Trikija (17,35) i Portugalca Tiaga Pereire (17,08).

Na ženskih 60 metara zlato je uzela Julien Alfred iz Santa Lucije s 6,98 sekundi ispred Poljakinje Ewe Swobode (7), dok je u skoku s motkom zlato pripalo Britanki Molly Caudery (4,80 metara).

Grk Miltiadis Tentoglou (25) odbranio je naslov prvaka u skoku udalj. Aktuelni olimpijski pobjednik i svjetski prvak na otvorenom do novog je zlata stigao nakon dramatične borbe. On i mladi, 19-godišnji Italijan Mattia Furlani skočili su 8,22 metra u prvoj seriji, a to su i ostala dva najduža skoka takmičenja, pa je Tentoglou osvojio zlato zahvaljuju­ći boljem drugom skoku. Njegov je iznosio 8,19, a Furlanijev 8,10 metara. Bronzu je sa 8,21 m, odnosno samo centimetar kraćim skokom od Tentogloua i Furlanija, osvojio Jamajčanin Carey Mcleod.

Na utrci na 60 metara za atletičare svjetski rekorder u ovoj disciplini Amerikanac Christian Coleman slavio je ispred sunarodnja­ka Noaha Lylesa. Coleman je u finalu trčao najbolji rezultat ove sezone u svijetu od 6,41 sekundu, tri stotinke brže od drugog Lylesa, a pet od trećeg Jamajčanin­a Ackeema Blakea.

Kod atletičark­i zlato u skoku uvis osvojila je Australka Nicola Olyslagers s preskočeni­h 1,99 metara ispred velike favoritkin­je Ukrajinke Jaroslave Mahučih koja je preskočila 1,97 m, dok je do bronze stigla Slovenka Lia Apostolovs­ki s 1,95 m. U petoboju je Belgijanka Noor Vidts odbranila naslov s 4.773 boda, srebro je osvojila Finkinja Saga Vanninen s 4.677, a bronzu Nizozemka Sofie Dokter s 4.571.

Prvenstvo u dvorani

Nizozemka Femke Bol oborila je vlastiti svjetski rekord na 400 metara u dvorani i osvojila prvi dvoranski svjetski naslov. Femke Bol (24) je pobijedila sunarodnja­kinju i prijatelji­cu Lieke Klaver (50,16) i Amerikanku Alexis Holmes (50,24). Fenomenaln­a Bol je za sedam stotinki oborila njen svjetski rekord, postignut prije samo 14 dana na nacionalno­m prvenstvu. Bol je osvojila zlato na 400 m prepone i štafeti 4x400 m na Svjetskom prvenstvu na otvorenom prošle godine u Budimpešti.

 ?? ?? Igosi nisu nikad slavili u Morači
Igosi nisu nikad slavili u Morači
 ?? ?? Ekipa Čelik BH Telecom
Ekipa Čelik BH Telecom
 ?? / EPA ?? Femke Bol
/ EPA Femke Bol

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina