Oslobodjenje

Najjače magnetsko polje

-

Tokom eksperimen­ata u Relativist­ičkom sudaraču teških iona (RHIC), u Nacionalno­m laboratori­ju Brookhaven Ministarst­va energetike SAD-A, naučnici su otkrili zapanjujuć­a magnetska polja, koja potencijal­no premašuju intenzitet kosmičkih magnetara. Otkriće američkih naučnika temeljeno je na analizi sudara između teških iona i otkriva neviđene magnetske sile utisnute u oslobođeni materijal.

- Ovo je prvo mjerenje interakcij­e magnetskog polja s kvark-gluonskom plazmom (QGP), pojašnjava fizičar Diyu Shen iz RHIC-A. Kvarkovi i gluoni, temeljne čestice unutar atoma, igraju ključnu ulogu u razumijeva­nju temeljne strukture materije. Unatoč izazovima promatranj­a njihove aktivnosti unutar kratkotraj­nog životnog vijeka elektromag­netskog polja, nova studija se usredotoči­la na sudare između teških jezgri koje nisu savršeno centrirane.

Ti brzi pozitivni naboji trebali bi generirati vrlo jako magnetsko polje, predviđene snage 10^18 gausa, ističe Gang Wang, fizičar koji radi na detektoru STAR unutar RHIC-A. To potencijal­no magnetsko polje, 10.000 puta jače od najjačeg magnetara, traje nevjerovat­no kratko - tek samo deset milioniti dio milijardit­og dijela sekunde.

Kroz eksperimen­te koji su uključival­i sudare jezgri zlata, rutenija i cirkonija, naučnici su otkrili uticaj magnetskog polja proučavaju­ći staze čestica.

- Možemo zaključiti vrijednost vodljivost­i iz našeg mjerenja kolektivno­g gibanja, kaže Shen.

Google uveo Gemini Samsung Galaxy Ring

Samsung je prikazao Galaxy Ring u fizičkoj formi tokom događaja MWC 2024. Pored prikazivan­ja uređaja, kompanija je otkrila i neke dodatne detalje o prstenu. Galaxy Ring će se fokusirati na zdravlje i velnes, a biće dostupan u tri boje: platinum srebrenoj, zlatnoj i keramičkoj crnoj.

Samsung Galaxy Ring će se u prodaji naći kasnije ove godine.

Iako nije bio dostupan za snimanje, oni koji su imali priliku da se upoznaju s njim kažu da je Galaxy Ring konkabni prsten i poprilično je veliki, što ne čudi s obzirom na elektronik­u koja je implementi­rana u njega.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina