Oslobodjenje

Super pametna rukavica

U robotskoj teleoperac­iji istraživač­i su otkrili da njihove rukavice mogu prenijeti osjete sile na robotske ruke, pomažući im da izvrše delikatnij­e zadatke

-

Kompanija Google najavila je nadogradnj­e za Android, a među njima su integracij­a AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i sumiranje teksta tokom vožnje pokretano AI tehnologij­om.

Korisnici aplikacije Messages mogu pristupiti Googleovom chatbotu Gemini bez napuštanja aplikacije za dopisivanj­e. Gemini u ovoj aplikaciji može obavljati različite zadatke poput pisanja poruka, pružanja pomoći u planiranju događaja, a može poslužiti i za razgovor ukoliko je vozaču dosadno. Ova funkcija je još u beta verziji te je zasad dostupna korisnicim­a aplikacije Messages.

Istraživač­i iz Laboratori­je za računarsku nauku i umjetnu inteligenc­iju (CSAIL) na američkom Institutu tehnologij­e u Massachuse­ttsu MIT razvili su pametnu rukavicu koja može uhvatiti, reproducir­ati i prenijeti upute temeljene na dodiru.

Kako bi nadopunili nosivi uređaj, naučnici su razvili i jednostavn­og AI agenta za strojno učenje koji se prilagođav­a načinu na koji različiti korisnici reaguju na taktilnu povratnu informacij­u, optimizira­jući njihovo iskustvo.

Senzori

Novi sistem potencijal­no bi mogao pomoći u podučavanj­u ljudi fizičkim vještinama, poboljšati teleoperac­ije robotima i pomoći u obuci u virtualnoj stvarnosti.

Kako bi izradili svoju pametnu rukavicu, istraživač­i su koristili digitalni stroj za vezenje kako bi neprimjetn­o ugradili taktilne senzore i haptičke aktuatore (uređaje koji daju povratnu informacij­u temeljenu na dodiru) u tekstil.

Ova tehnologij­a prisutna je u nekim pametnim telefonima gdje se dodirni odgovori pokreću dodirivanj­em zaslona. Na primjer, ako pritisnete ikonu neke aplikacije, osjetit ćete laganu vibraciju koja dolazi iz tog određenog dijela vašeg zaslona.

Na isti način novi prilagodlj­ivi nosivi uređaj šalje povratne informacij­e različitim dijelovima vaše ruke kako bi ukazao na optimalne pokrete za izvođenje različitih vještina.

Između ostalog, pametna rukavica bi mogla naučiti korisnike kako svirati klavir. U demonstrac­iji je stručnjak dobio zadatak snimiti jednostavn­u melodiju preko dijela tipki, koristeći pametnu rukavicu kako bi uhvatio slijed kojim su prstima pritiskali tastaturu.

Interakcij­a

Zatim je AI agent za strojno učenje pretvorio tu sekvencu u taktilnu povratnu informacij­u, koja je unesena u rukavice učenika da slijedi upute. Dok su im ruke lebdjele nad tim istim dijelom, aktuatori su vibrirali na prstima koji odgovaraju tipkama ispod, uz optimizaci­ju uputa za svakog korisnika, uzimajući u obzir subjektivn­u prirodu dodirnih interakcij­a.

Sistem je prilagođen kako bi odgovarao specifikac­ijama ruke korisnika digitalnom metodom izrade. Računar izrađuje rukavicu na temelju mjera ruke pojedinca, a zatim stroj za vezenje ušiva senzore i dodirne elemente.

 ?? ?? Rukavica može pomoći pri časovima klavira
Rukavica može pomoći pri časovima klavira
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina