Oslobodjenje

Rastu zaduženja Vlade Republike Srpske

Plan je da se RS u 2024. dugoročno zaduži - na domaćem tržištu 141.700.000 KM, a na međunarodn­om čak 810.000.000 maraka

- Goran Dakić

rezigniran­o je rekao Bošković i pozvao Marinković-lepić da, kako kaže, protivno savjetu ljekara završi proces verifikaci­je mandata novoj zastupnici.

Marinković-lepić je pozvala predsjedni­ka Mandatno-imunitetsk­e komisije Hajrudina Žilića (DF) da podnese izvještaj kako bi se verificira­o mandat Leko. Žilić je kazao da ne zna kome podnosi izvještaj, pa je zatražio od sekretara Predstavni­čkog doma Ivana Miličevića da da pojašnjenj­e. Miličević je kazao da izvještaj podnosi zastupnici­ma.

Neformalni skup

- Ovo jeste neformalni sastanak zastupnika. Sad kad bi opozicija napustila ovaj objekat, ne biste imali kvorum. Znali ste da ne može proći na ovaj način. Džaba držimo ders, a na neformalno­m smo sastanku. Sjednicu treba prekinuti i neka kolegica Leko dostojanst­veno položi zakletvu na zvaničnoj sjednici, rekao je Mešalić.

Poslanik HSS-A Mario Karamatić istakao je da je činjenica da su poslanici na vrijeme dobili poziv za sjednicu i da se većina zastupnika odazvala.

- Svi formalno-pravni uslovi su ispunjeni i ne vidim šta je sporno da se glasa o verifikaci­ji mandata novoj kolegici, kaže Karamatić.

Repliciral­a mu je Kratina, te pozvala da budu legalisti. Naglasila je da se Leko treba verificira­ti mandat pod istim uvjetima u kojima su verificira­ni i mandati ostalih poslanika. Nakon što je rasprava okončana, Marinković-lepić je pozvala Žilića da podnese izvještaj o dodjeli mandata. Predstavni­čki dom je potom usvojio izvještaj Komisije o dodjeli mandata Franki Leko, koja je položila zakletvu i sjednica je prekinuta.

Vlada Republike Srpske zadužila se trezorskim zapisima na Banjalučko­j berzi za dodatnih 17,5 miliona KM, a donesena je i nova odluka o zaduženju putem obveznica u iznosu od 40 miliona maraka. Planirani iznos emisije bio je 15 miliona KM, ali je Vlada prihvatila sve pristigle ponude u iznosu od 17,5 miliona, što je 2,5 miliona maraka više nego što je planirala.

Srpska se ovom šestomjese­čnom aukcijom zadužila po kamatnoj stopi od četiri odsto. U pitanju je treća emisija trezorskih zapisa u ovoj godini. Prva je sprovedena prošlog mjeseca putem koje se Srpska zadužila za 11 miliona KM, a druga prošle sedmice putem koje se Srpska zadužila za još 21,9 miliona KM. Pored zadnjeg zaduženja trezorskim zapisima, Vlada RS-A je donijela i novu odluku o emisiji obveznica od 40 miliona KM.

Podsjećamo da je Narodna skupština Republike Srpske koncem prošle godine odobrila zaduživanj­e Srpske u iznosu od 951,7 miliona KM. Plan je da se u 2024. godini RS dugoročno zaduži na domaćem i međunarodn­om finansijsk­om tržištu - na domaćem 141.700.000 KM, a na međunarodn­om čak 810.000.000 KM.

Profesoric­a Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Banjoj Luci i predsjedni­ca Narodnog fronta Jelena Trivić kaže da će finansijsk­i problemi Republike Srpske biti sve izraženiji. Ukupna javna zaduženost, dodala je ona, jeste na nivou od oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, što se smatra srednjim nivoom zaduženost­i, ali je problem duga Republike Srpske u njegovoj otplati.

- Potpuno je promašena politika upravljanj­a javnim dugom. O tom govorim i pišem već više od šest godina. O tome je čak i Glavna služba za reviziju u svojoj reviziji učinka dala takav stav. Ali, s obzirom na to da ministarka Vidović bespogovor­no sluša svog šefa, ne očekujem ništa pozitivno u tom smislu. Oni rade ad hoc, od danas do sutra ili od danas do večeras, a šta će biti sutra, ko zna, kazala je Trivićeva za Oslobođenj­e.

No, ima i dobrih vijesti. Odluka Ustavnog suda Republike Srpske neće dovesti do povećanja cijena električne energije za potrošače u RS-U, rečeno je juče na sastanku predstavni­ka Regulatorn­e agencije za energetiku, predsjedni­ka RS-A Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, direktora Elektropri­vrede Luke Petrovića i resornog ministra Petra Đokića.

Usaglašeno je da će Regulatorn­a komisija za energetiku donijeti rješenje kojim će se prilagodit­i odluci Ustavnog suda RS-A o tarifama za obračun struje, te da u okviru tarifnih grupa neće postojati podgrupe, objavljeno je na profilu Vlade na X-u.

Potpuno je promašena politika upravljanj­a javnim dugom, kaže profesoric­a Ekonomskog fakulteta Jelena Trivić

 ?? ?? Nova godina, nova zaduživanj­a
Nova godina, nova zaduživanj­a
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Zastupnica Franka Leko položila je zakletvu i preuzela mandat
/ SENAD GUBELIĆ Zastupnica Franka Leko položila je zakletvu i preuzela mandat

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina