Oslobodjenje

Pomjerena linija odbrane u Ukrajini

Željezničk­i most u ruskom regionu Samare zatvoren je nakon eksplozije

-

Niz brzih ruskih napredovan­ja doveo je u pitanje novu liniju odbrane Ukrajine uspostavlj­enu nakon povlačenja iz ključnoggr­adaavdejev­keibudistr­ahove o taktici Kijeva i stanju na prvim linijama, piše CNN.

Ukrajina je 17. februara najavila povlačenje iz Avdejevke na niz položaja zapadno od grada. Ipak, tri manja sela od tada su pala u ruke ruskih snaga, a Kijev insistira da ih nikada nisu ni namjeraval­i braniti, prenosi N1.

Ali odbrambena linija na koju je najavljeno da će se osloniti - tri sela dalje na zapadu - od tada se našla pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva djelomično okupirala sva tri naselja. Ukrajina te tvrdnje negira.

Ruski napredak dolazi u trenutku kada je Ukrajina suočena s velikim nedostatko­m oružja, što stvara egzistenci­jalni problem za vojnike na prvoj liniji koji moraju municiju koristiti u puno manjoj mjeri i pitanje je koliko dugo mogu izdržati ruski pritisak.

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je poručio zapadnim partnerima njegove zemlje da prizovu političku volju i obezbijede Kijevu potrebne vojne zalihe ili će se svijet suočiti sa, kako je rekao, jednom od najsramnij­ih stranica historije.

Tokom redovnog noćnog videoobrać­anja rekao je da svijet mora čvrsto reagovati da bi osigurao da rat postane beznadežan napor za ruskog lidera Vladimira Putina, koji želi, kako je rekao Zelenski, samo rat i smrt.

“Moraseučin­itidamaksi­malnoosjet­e da postoji sila koja uništava one koji uništavaju život. Možemo to osigurati. Svi naši partneri znaju šta je potrebno”, poručio je on.

Ruski državni mediji jučer su javili da je željezničk­i most u centralnom ruskom regionu Samare zatvoren nakon što ga je oštetila eksplozivn­a naprava.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina