Oslobodjenje

Cijena piletine neće

Bh. proizvođač­i i prerađivač­i dobili su zeleno svjetlo za nastavak izvoza pilećeg mesa u EU, a sada se radi na stvaranju uslova za izvoz konzumnih jaja

- Piše: alema pendek

Posjeta veterinars­ke inspekcije Generalnog direktorat­a za zdravlje i sigurnost hrane Evropske unije našoj zemlji u prvom mjesecu ove godine bila je jedna od tema Koordinaci­onog odbora peradara/živinara BIH koji je održan protekle sedmice.

Pozitivan status

Kako nam je kazao Edin Jabandžić, inspektori su bili veoma zadovoljni zatečenim stanjem, status zemlje ostaje pozitivan i izvoz pilećeg mesa u EU se nastavlja.

-Onoštojena­jvažnijeje­stepozitiv­no mišljenje komisije Evropske unije, nastavljam­osaredovni­mizvozomna­tržište EU i tu nema nikakvih smetnji. Oni će svakako dati određene smjernice, odnosno mjere za unapređenj­e u vezi sproizvodn­jomiprodaj­ommesanatr­žište Evropske unije, naglasio je Jabandžić, dodajući da trenutno tri klaonice iz BIH izvoze meso u EU, kao i tri firme koje se bave preradom.

Kako je rečeno nakon završetka posjeteins­pekcijeize­u,bihimaodob­ren status za izvoz pilećeg mesa od 2017, kada je i bila prva posjeta ove inspekcije i kada je BIH dobila određene preporuke, koje je trebala otkloniti. Sada je inspekcija došla da vidi koliko toga je urađeno, a prema preliminar­nim zaključcim­a, zadovoljni su urađenim.

Druga tema o kojoj su razgovaral­i bh. peradari i živinari bila je nastavak procedure oko izvoza konzumnih, rasplodnih jaja i jednodnevn­ih pilića.

- To je nešto što godinama pokušavamo da ispregovar­amo, ali još nismo uspjeli.naime,kriterijie­usudostaoš­tri i ne možemo da uskladimo ove tri politike koje našu državu, nažalost, stalno opterećuju. Tako često dolazimo u poziciju da se sve ono što EU traži počesto procijeni kao prijenos nadležnost­i. Ipak, ono što me raduje jeste da su entitetska ministarst­va na raspolagan­ju domaćim proizvođač­ima, trude se da nađemo zajednički jezik te se nadamo da ćemo i ovo ispregovar­ati, da omogućimo izvoz konzumnih i rasplodnih jaja i jednodnevn­ih pilića, što bi znatno pomoglo bh. peradarstv­o, istakao je Jabandžić.

Naglasio je i da su u posljednja tri mjeseca imali dva sastanka, najprije sa

Bh. peradari i živinari godinama pregovaraj­u o mogućem izvozu konzumnih, rasplodnih jaja i jednodnevn­ih pilića na tržište Evropske unije

 ?? ?? BIH nastavlja da izvozi
BIH nastavlja da izvozi
 ?? ?? Kemal Hrnjić: Biće potrebno donijeti nove zakone
Kemal Hrnjić: Biće potrebno donijeti nove zakone

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina