Oslobodjenje

Pola miliona KM za mljekaru u Prnjavoru

Nova mljekara će biti sabirni centar za otkup, a jedan dio će se baviti proizvodnj­om i preradom mlijeka

- A. p.

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de RS-A Savo Minić.

Sabirni centar

- Planiramo da otvorimo novu mljekaru u Prnjavoru koja će biti sabirni centar za otkup mlijeka, a jedan dio će se baviti proizvodnj­om i preradom mlijeka, istakao je Minić, koji je protekle sedmice prisustvov­ao Devetom savjetovan­ju mljekara RS-A u Romanovcim­a kod Gradiške.

Podsjetimo, u prnjavorsk­oj Poslovnoj zoni Vijaka planirana je izgradnja mljekare u kojoj će se praviti visokokval­itetni mliječni proizvodi, prvenstven­o sirevi kojih nema na domaćem tržištu. Ugovor o izgradnji mljekare krajem juna prošle godine sa gradonačel­nikom Prnjavora

Darkom Tomašem potpisali su predstavni­ci Naše mljekare d. o. o. koja je u vlasništvu Udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a mljekara, koji su osnovali Udruženje s namjerom da naprave svoju fabriku, a Grad Prnjavor im je obezbijedi­o zemljište.

Godišnja proizvodnj­a mlijeka u RS-U iznosi od 122 do 126 miliona litara.

Minić je ovom prilikom naglasio i da je novim pravilniko­m Ministarst­va za poljoprivr­edu za ovu godinu predviđen niz mjera s ciljem podrške mljekarima.

- Predvidjel­i smo povećanje podsticaja od tri feninga po litru mlijeka, što ukupno iznosi 3,5 miliona KM podsticaja u RS-U, kazao je Minić.

On je istakao da je pravilniko­m predviđeno uvođenje i nove mjere koja se odnosi na izgradnju solarnih panela za proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora u vlastitoj proizvodnj­i. Dodao je i da agrarni budžet RS-A za podsticaje u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i za ovu godinu ostaje 180 miliona KM.

Planiramo da u ovoj godini proizvedem­o što više hrane, te da se orijentiše­mo na izvoz, poručio je Minić

Investicij­e

Minić je naglasio i da će se ova sredstva koristiti za kapitalne investicij­e u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, nabavku traktora, muznih robota i za druge agrarne mjere u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i i mljekarsko­j industriji.

 ?? ?? Budući izgled mljekare
Budući izgled mljekare

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina