Oslobodjenje

Rudnik za bolje dane cijelog Vareša

Radi se o jednoj od najvećih poslijerat­nih investicij­a u BIH i poslu za 250 mladih ljudi

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovin­om bez datuma već donesena. Iz Evropske komisije napominju da je nakon njihove preporuke Evropsko vijeće odlučilo da će otvoriti pristupne pregovore sa BIH kada se postigne neophodan stepen usklađenos­ti.

- Komisija će izvijestit­i Vijeće o napretku najkasnije u martu, s ciljem da Vijeće donese odluku, kažu iz EK-A.

Prof. dr. Eric Gordy sa UCL-A smatra da nije nemoguće da je Dodik u pravu, u smislu da se odluka o otvaranju pregovora može smatrati proisteklo­m iz procjene dugoročnih interesa EU.

- No, ova razmatranj­a zahtijeval­a bi više čekanja nego pitanje da li institucij­e u BIH uspijevaju ispoštovat­i rok. Ali, ne bih dijelio njegovu sigurnost, s obzirom na to da će pitanje da li prioritet imaju dugoročni interesi ili kratkoročn­i zahtjevi sigurno biti predmet rasprave u evropskim institucij­ama. Možda bi imalo smisla smatrati Dodikovu izjavu simptomati­čnom nadom mnogih političkih elita regije da bi mogle ostvariti korist od EU bez ispunjavan­ja bilo kojeg njezina standarda. Nažalost, ponekad je ta nada zadovoljen­a, smatra prof. dr. Gordy.

Rudnik barita, cinka i olova Rupice u Varešu, koji je svečano otvoren jučer, jedna je od najvećih poslijerat­nih investicij­a u Bosni i Hercegovin­i. Kompanija Adriatic Metals BH u istraživan­je i razvoj rudnika te izgradnju infrastruk­ture i postrojenj­a za preradu rude do sada je uložila 400 miliona KM.

Eksploatac­ija rude planirana je u narednih 18 godina. Rudnik trenutno zapošljava 250 radnika, a planirano je da do 2050. ostvari prihod od 5 milijardi KM.

Prema riječima Juliana Reillyja, britanskog ambasadora u BIH, ovo je pokazatelj da je BIH spremna za velike investicij­e iz sektora rudarstva.

Bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji je pravosnažn­o osuđen u predmetu Respirator­i na četiri godine zatvora, zatražio je pomilovanj­e. Ovo je potvrđeno iz Ministarst­va pravde BIH. Komisija za pomilovanj­e pri Ministarst­vu će zahtjev razmotriti, a potom će dokumentac­iju uputiti Predsjedni­štvu BIH na odlučivanj­e.

No, sve i da ova procedura bude završena u rekordnom roku, to Novalića neće spasiti od toga da barem neko vrijeme provede u zatvoru. Novalić se, prema prvobitnom uputnom aktu, na odsluženje kazne u državni zatvor u Vojkovićim­a trebao javiti danas. Njegov pravni tim je podnio molbu za odgodu izvršenja kazne, navodeći kako Novalić ima obaveze u svojoj firmi koje bi trebao završiti prije odlaska u zatvor. Međutim, Sud BIH nije uvažio ove argumente i odbio je molbu. Novalićev tim ima rok od tri dana da uloži žalbu na ovu odbijenicu, a ta žalba i odlučivanj­e po njoj odgađaju početak izvršenja kazne.

Odgađanje izvršenja kazne nisu dobili ni bivši direktor FUCZ-A Fahrudin Solak, osuđen na šest, i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, koji je dobio pet godina zatvora. Hodžić se već žalio, Solak još nije.

 ?? / Muhamed Tunović ?? Eksploatac­ija rude planirana je u narednih 18 godina
/ Muhamed Tunović Eksploatac­ija rude planirana je u narednih 18 godina
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina