Oslobodjenje

Stvorite temelj za dalje ko

Secesionis­tičke fantazije ćemo jasno imenovati, a ovo je jedan od trenutaka koje zemlja mora iskoristit­i, poručila je njemačka ministrica domaćinima u Sarajevu

- MATEA JERKOVIĆ

Dodaje da Dodik stalno potencira da je mnogo postignuto, ali da činjenice pokazuju da je BIH ispunila najmanje od uslova u poređenju sa drugim kandidatki­njama. Primjećuje da BIH bespotrebn­o ima izuzetno kompleksne zahtjeve, no ipak ne radi dovoljno da se oni i ispune. Boji se da se odstupanja od traženih uslova i gledanje kroz prste neće desiti, bez obzira na dobru volju u EU. Naglašava da je nezahvalno komentaris­ati da li su Dodikove tvrdnje o otvaranju pregovora bez datuma tačne, ali nije sklona vjerovanju u priču za koju nema konkretne potvrde.

- U Nemačkoj i šire postoji bojazan da je Balkan teritorija kojoj Rusija ima pristup i da to čini čitavu Evropu ranjivom. A upravo je Dodik taj koji potencira jačanje odnosa sa Rusijom i Belorusijo­m, što je u potpunosti kontradikt­orno sa njegovom izjavom da je on proevropsk­i orijentisa­n, smatra dr. Djolai.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock jučer ujutru je u pratnji domaćina, ministra Elmedina Konakovića, obišla staru jezgru Sarajeva, nakon čega su govorili pred novinarima.

- BIH bi mogla obogatiti Evropsku uniju, zato sam se dobro napila vode danas s Baščaršije. Ovdje stoje džamije, crkve i sinagoge jedna pored druge i Bosna i Hercegovin­a može biti velika inspiracij­a za Evropu, rekla je Baerbock, dodavši kako je veoma važno da BIH postane dio EU.

Važan partner

- Susret nije slučajan, dešava se u odlučujuće­m vremenu na putu BIH u Evropsku uniju. Zemlja se nalazi na odlučujuće­m raskršću. Postoje trenuci u istoriji kad se mora iskoristit­i prilika. Očekujemo izvještaj Evropske komisije koji će ocijeniti napredak na putu ka otvaranju pristupnih pregovora. Taj izvještaj će činiti temelj za odluku o sljedećim koracima, istakla je Baerbock.

Razgovaral­ajeisaviso­kimpredsta­vnikomubih­christiano­mschmidtom.

“Odličan sastanak sa ministrico­m Baerbock. Schmidt je izrazio zahvalnost za stalnu podršku Njemačke BIH i radu OHR-A, te je posebno zahvalio na procjeni ministrice Baerbock o tome kako je od krucijalno­g značaja da se sada usvoji paket mjera za integritet izbornog procesa”, navode iz OHR-A.

Ministar Konaković smatra da je posjeta njemačke ministrice važna poruka građanima BIH i da označava nastavak dobre saradnje dviju zemalja. Kazao je i da je Njemačka dugi niz godina jedan od najvažniji­h ekonomskih saradnika BIH i da je podrškompa­nija

Baerbock smatra da je od krucijalno­g značaja usvajanje paketa mjera za integritet izbornog procesa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina