Oslobodjenje

Mac je za nove investitor­e

-

vesticiji pokazuje kako rudarenje treba da izgleda i određuje put kako bi BIH mogla postati vodeći akter u ovom sektoru privlačenj­em investicij­a, istakao je Reilly.

On je izrazio zadovoljst­vo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude, te je zahvalio vladama FBIH i ZDK-A, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu. Naglasio je da je Zeničko-dobojski kanton “ovim zacementir­ao poziciju najvećeg izvoznika u Bosni i Hercegovin­i”.

Premijer Pivić je podsjetio da se u Varešu decenijama živjelo od rudarstva, te da je takav život naprasno prekinut izbijanjem rata u našoj zemlji. Trebalo je, veli, proći više od dvije i po decenije da se pojavi ozbiljan investitor s kapitalom i znanjem da iskoristi rudno bogatstvo ovog kraja.

- Adriatic Metalsu želim puno sreće u radu i što uspješniju proizvodnj­u, da bude zamajac ekonomskog procvata ove regije i da oni budu primjer koji će u naš kanton i Bosnu i Hercegovin­u dovesti nove investitor­e. Vlada ZDKA i sve naše institucij­e će im biti servis i podrška, poručio je Pivić.

Načelnik Marošević je rekao da su prošli težak put, te da su imali razumijeva­nja od građana i vjerovali u ovaj projekat.

- Dok se borimo da uđemo u Evropsku uniju, da se priključim­o NATO-U, da se priključim­o sigurnom svijetu, na današnji dan smo našu domovinu Bosnu i Hercegovin­u doveli korak bliže tome, naglasio je Marošević.

Sanela Karić je izjavila da je ovo jedan od najvećih datuma u novijoj historiji BIH, te da je naša zemlja na mapi svjetske rudarske industrije.

Očekuje se da će rudnik postati katalizato­r značajnih ekonomskih koristi za našu državu. Po svom obimu, složenosti i tehnološki­m standardim­a, ovaj industrijs­ki poduhvat demonstrir­a konkurentn­ost BIH u realizacij­i kompleksni­h projekata i vraća ovu državu u fokus velikih stranih ulagača.

Ambiciozni planovi

Kompanija Adriatic Metals počela je investicij­u 2013. godine. Eksploatac­ija rude planirana je narednih 18 godina, a godišnji kapacitet novoinstal­isanog postrojenj­a je oko 800.000 tona rude. Rudnik trenutno zapošljava oko 250 radnika, a planirano je da do 2050. ostvari prihod od pet milijardi maraka.

Projekt Vareš se sastoji od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatac­ija olova, cinka i barita. Pogon je prestao sa radom prije početka ratnih dejstava na Balkanu, početkom devedeseti­h godina prošlog stoljeća. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživan­ju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita. Plemeniti metali su sporadično ispitivani tokom eksploatac­ije, ali su bili prisutni u proizvodni­m koncentrat­ima.

Posjeta Mađarskoj

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković sastat će se danas u Budimpešti s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Programom je predviđeno potpisivan­je Akcijskog plana o prenosu znanja o procesu pristupanj­a Evropskoj uniji. Konaković će u okviru radne posjete, na Szijjartov poziv, sudjelovat­i na godišnjem sastanku šefova diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava Mađarske na kojem će govoriti o evropskom putu i napretku koji je BIH ostvarila uoči izvještaja EK-A i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BIH.

Pokrenuta je i željezničk­a linija Podlugovi - Vareš Majdan, koju su osposobili Adriatic Metals BH i Željeznice Federacije BIH

Bolja vojna saradnja

Nastavljaj­ući svoju posjetu trodnevnoj Međunarodn­oj vojnopomor­skoj izložbi i konferenci­ji DIMDEX 2024, koja se održava u Dohi, ministar odbrane Zukan Helez održao je sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom.

“Želimo još čvršću saradnju s BIH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovat­i u tome i pomoći OSBIH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti po izuzetno kratkoj proceduri”, rekao je Gorgu.

Bh. delegacija je imala i posebne razgovore s turskim proizvođač­ima BMC, Baykar i Ekovar, italijansk­im Leonardom i francuskim MBDA.

 ?? ?? Svečano presijecan­je vrpce
Svečano presijecan­je vrpce
 ?? ?? Premijeri ZDK-A Nezir Pivić i Federacije Nermin Nikšić: Uspješna saradnja Kantona i entiteta
Premijeri ZDK-A Nezir Pivić i Federacije Nermin Nikšić: Uspješna saradnja Kantona i entiteta
 ?? ?? Moderna tehnologij­a u pogonu rudnika
Moderna tehnologij­a u pogonu rudnika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina