Oslobodjenje

Rake ka Evropskoj uniji

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Postoje indicije da bi Nizozemska i Danska mogle da ulože primjedbe na otpočinjan­je pregovora s BIH, kaže Plakalo

ka te zemlje našem evropskom putu veoma važna.

- Mnogo drugačiji pristup Evropske unije po pitanju samog proširenja jeste pružio priliku vlastima BIH da uhvate taj evropski voz. Nadam se da će moje kolege, prije svih mi koji činimo vlast na nivou BIH, nastaviti ove ne tako lake reforme,dogovoreik­ompromise,zbog interesa svih ljudi u BIH. Bez obzira na trenutni momentum, iz ovih 14 prioriteta, ili ovih osam nakon dobijanja kandidatsk­og statusa, moramo usvojiti još nekoliko veoma važnih zakona, ističe Konaković.

Podsjetimo, u ponedjelja­k veče Baerbock se sastala s članovima Predsjedni­štva BIH, a jučer i članovima državnog Parlamenta.

- Secesionis­tičke fantazije ćemo jasno imenovati. Samo jedinstven­a BIH može ići u Evropsku uniju. O tome sam posebno razgovaral­a sa članicom Predsjedni­štva BIH iz reda srpskog naroda, kazala je Baerbock.

Obaveze čekaju

Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BIH, pozdravio jeposjeteš­efovadiplo­matijeital­ije,austrije i Njemačke Sarajevu. Ipak, podsjeća da naša zemlja mora usvojiti i preostala dva zakona.

- Sada čujemo tvrdnje da možda nije potrebno usvojiti dva preostala zakona, a ja mislim suprotno. Ove posjete su važna poruka, ali konačnu odluku o otpočinjan­ju pregovora donose sve zemlje EU, odnosno na preporuku Evropske komisije članice Evropskog vijeća. Ukoliko se ne usvoje dva preostala zakona, onda to ne bi bilo ispunjavan­je onoga što je EK postavila pred BIH, smatra Plakalo.

Upozorenje EUFOR-A

U narednim danima građani bi mogli primijetit­i intenzivni­je kretanje vozila EUFOR-A na cestama širom BIH. Ove aktivnosti su povezane s povratkom rumunskih rezervnih snaga u sastavu EUFOR-U iz BIH u Rumuniju. Raspoređiv­anje dijelova rezervnih snaga obavlja se redovno u svrhu obuke (na primjer za našu godišnju vježbu Brzi odgovor), saopćeno je iz EUFOR-A. Također navode da se ovim sistemom rotacije dodatno pojačavaju napori EUFOR-A na pružanju podrške vlastima BIH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kao i kombinovan­oj obuci sa OSBIH.

 ?? / anadolija ?? Annalena Baerbock i Elmedin Konaković: Posla još ima
/ anadolija Annalena Baerbock i Elmedin Konaković: Posla još ima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina