Oslobodjenje

Uzviknimo: Franjo

Nerijetko se okuraže različiti botovi da pljuju, izazivaju, rugaju se, ali i prijete. Drugi idu korak dalje, pa poštene ljude nazivaju metastazam­a u društvu i pozivaju na linč

- Piše: NIHAD KATICA

Pogodi mnoge od tih inih kada neko onako otvoreno, bez uvijanja i sakrivanja iznese svoje mišljenje na nekoj od društvenih mreža, jer otkud mu pravo. Pogodi ih kada se neko zove onako kako to njima ne odgovara, pa onda krene salva, pa onda krenu motke i baklje, pa bi pravo na kuću, da nabiju na kolac glave onim koji su se usudili.

Poplava zla

Nađe tako zlo put iz smrdljivih podruma, kada se neko usudi da kaže nešto protiv oblačenja djeci maskirnih uniformi, jer otkud ti pravo da kažeš da to nije dobro za dijete, nije dobro za društvo, ma nađe zlo put i za masu drugih stvari, ali evo, ovo je jedna od posljednji­h.

Pa je tako, po ko zna koji put, Franjo Šarčević, matematiča­r, glavni i odgovorni urednik portala Prometej.ba, kolumnista, profesor, naučnik i ponosni Bosanac i Hercegovac, izložen stravičnim prijetnjam­a “hrabrih” botova.

Osvrnuo se on na fotografij­u koju je objavila gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić sa djetetom u maskirnoj uniformi za Dan nezavisnos­ti BIH.

“Ovu sliku sarajevske gradonačel­nice sa žrtvom svog zlostavlja­nja (sakrio sam lice nedužnog djeteta) vrijedi sačuvati kao simbol jednog beznadežno bolesnog društva kojem, bojim se, ni dragi Bog više ne može pomoći”, napisao je Šarčević u objavi na Facebooku.

A onda je uslijedila poplava zla. Sve je prijavio policiji i poručio da je sad to to i da sa svojom porodicom odlazi, jer ne želi da mu djeca odrastaju u ovakvom društvu.

Iz Naše stranke su osudili napad na njega i pozvali nadležne da reagiraju, podsjetili da je napadnuta i Jasmila Žbanić, a onda postavili jedino logično pitanje: “Ko je sljedeći?”

I tako onaj na čije ubistvo ili barem protjeriva­nje iz svog carstva rulja poziva, stane na raskrsnicu i pogleda kako vladajuće strukture zaboravlja­ju Bosnu i Hercegovin­u, kako guraju svoje identitete na čelo svoje parade, a u pozadini se čuju glasovi razjarene rulje koja viče ubij, zakolji, protjeraj i odakle ti pravo.

Tužno je da se u 2024. godini, u našem mladom, demokratsk­om

 ?? ?? Franjo Šarčević ponovo je žrtva online nasilnika
Franjo Šarčević ponovo je žrtva online nasilnika
 ?? / dženisa Zukančić ?? Ponovo će biti gužva pred Sudom BIH
/ dženisa Zukančić Ponovo će biti gužva pred Sudom BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina