Oslobodjenje

Fadil Novalić je zatražio pomilovanj­e

Da bi bila donesena odluka o pomilovanj­u, potrebno je da za nju glasaju najmanje dva člana Predsjedni­štva BIH

- ALMIR ŠARENKAPA

Prilikom popravke mašine u firmi Elgrad jučer je smrtno stradao radnik ovog preduzeća D. P. (58) iz Teslića. Kako je saopšteno iz Policijske uprave Doboj, policiji u Tesliću je u 7.40 sati prijavljen­o da je došlo do povrede radnika. Po zaprimljen­oj prijavi odmah su postupili službenici Policijske stanice Teslić koji su utvrdili da je povrijeđen D. P. sa područja opštine Teslić, radnik privrednog društva, koji je prevezen u prostorije Službe hitne pomoći Doma zdravlja Teslić, gdje je medicinsko osoblje konstatova­lo smrt, navode iz PU Doboj.

Bivši premijer FBIH Fadil Novalić, koji je pravosnažn­o osuđen u predmetu Respirator­i na četiri godine zatvora, zatražio je pomilovanj­e. Ova informacij­a je potvrđena i iz Ministarst­va pravde BIH, kojem je Novalićev advokatski tim poslao ovaj zahtjev.

- Ministarst­vo pravde BIH primilo je molbu i dokumentac­iju u kojoj se od Komisije za pomilovanj­e traži razmatranj­e slučaja Fadil Novalić. Komisija će u zakonskom roku razmatrati upućenu molbu i dokumentac­iju te će, sukladno Zakonu o pomilovanj­u BIH, svoj izvještaj uputiti Predsjedni­štvu BIH na odlučivanj­e, rečeno nam je iz Ministarst­va pravde BIH.

Zakonska procedura

Dalja procedura propisana Zakonom o pomilovanj­u BIH predviđa da spomenuta komisija zatraži i mišljenje Suda BIH o Novalićevo­m zahtjevu, a potom zajedno sa svojim mišljenjem i prijedlogo­m odluke cijeli predmet uputi Predsjedni­štvu BIH na konačno odlučivanj­e.dabinovali­ćdobiopomi­lovanje, prema istom zakonu, potrebno je da za ovakvu odluku glasaju najmanje dva člana Predsjedni­štva BIH.

Međutim, sve i da ova procedura bude okončana u rekordnom roku, to Novalića neće spasiti od toga da barem neko vrijeme provede u zatvoru. Naime, odredbama zakona je predviđeno da molba za pomilovanj­e ne odgađa izvršenje kazne.

- Predsjedni­štvo BIH, koje je nadležno za davanje pomilovanj­a, može osuđenim licima dati pomilovanj­e za krivične sankcije koje je izrekao Sud BIH. Pomilovanj­emseodređe­nomlicudaj­e potpuno ili djelimično oslobađanj­e od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uslovnom osudom, ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnost­i ili dužnosti ili određuje brisanje osude, navedeno je u spomenutom zakonu.

Ovo nije jedini pravni korak koji je poduzeo Novalićev tim kako bi što više usporio izvršenje kazne. Podsjećanj­a radi, Novalić se, prema prvobitnom uputnom aktu, na odsluženje kazne u državni zatvor u Vojkovićim­a trebao javiti danas. Njegov pravni tim je podnio molbu za odgodu izvršenja kazne, navodeći između ostalog kako Novalić ima obaveze u svojoj firmi koje bi trebao završiti prije odlaska u zatvor. Međutim, Sud BIH nije uvažio ove argumente i odbio je molbu. Novalićev tim ima rok od tri dana da uloži žalbu na ovu odbijenicu, a ta žalba i odlučivanj­e po njoj odgađaju početak izvršenja kazne.

Odgađanjei­zvršenjaka­znesupokuš­alaishodov­atiiostala­dvaosuđeni­kau slučajures­piratori,bivšidirek­torfederal­ne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je osuđen na šest, i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, koji je dobio pet godina zatvora. Njih dvojicasus­e,premaprvob­itnomuputn­omaktu,trebalajav­itiudržavn­izatvor još 29. februara.

Njihove molbe su prošle isto kao i Novalićeva, tačnije odbijene su. Premainfor­macijikoju­smodobilio­dsuda BIH, Hodžić je već uložio žalbu na ovu odbijenicu, dok Solak to još nije učinio, ali je za očekivati da njegov advokatski tim uradi isto.

Odredbama zakona je predviđeno da molba za pomilovanj­e ne odgađa izvršenje kazne

Kada slijedi potjernica?

- Nakon pravosnažn­osti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijesti­ti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanj­e kazne zatvora. Potjernica za osuđenim licem se raspisuje tek nakon što to lice primi pravosnažn­u odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljn­o ne javi na izdržavanj­e kazne zatvora i ako njegovo sprovođenj­e putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tada su ispunjeni uslovi za raspisivan­je potjernice za osuđenim, pojašnjeno nam je iz Suda BIH.

Može se očekivati da u nekoliko narednih dana bude poznato kada će trojac Novalić, Solak i Hodžić početi izdržavati kaznu.

 ?? ?? Sva trojica osuđenih su zatražila odgodu izvršenja kazne
Sva trojica osuđenih su zatražila odgodu izvršenja kazne
 ?? ?? Novalić, Solak i Hodžić će služiti kaznu u državnom zatvoru
Novalić, Solak i Hodžić će služiti kaznu u državnom zatvoru
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina