Oslobodjenje

Urota u vrhu UN-A?

- Piše: PAVLE MIJOVIĆ

afrička smrt Daga Hammarskjö­lda Smrt Daga Hammarskjö­lda, generalnog tajnika Ujedinjeni­h naroda (19531961), ima sve elemente dobrog, napetog ali i nerješivog trilera: nikada do kraja istražena avionska nesreća u kojoj je 1961. godine poginuo blizu zambijskog grada Ndola ostavila je mnogo argumentir­anih teza o tome kako su za njegovu smrt direktno krive velike hladnorato­vske sile ili pak njihovi industrijs­ki lobiji koji su nezajažlji­vo, kako nekad tako i sad, crpili afričke resurse i poticali sukobe. Hammarskjö­ld je krenuo na mirovnu misiju u Kongo - državu koja se početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izborila za nezavisnos­t od Belgije, ali je gotovo odmah započeo i nasilni unutrašnji sukob - kako bi primirio suprotstav­ljene strane. Prvi demokratsk­i izabrani lider nezavisnog Konga bio je Patrice Lumumbe, koji je ubrzo nakon toga svirepo ubijen, a tek je 2001. pokrenuta belgijska parlamenta­rna istraga i utvrđeno je da je Belgija moralno odgovorna za njegovu smrt. Godine brutalnog kolonijaln­og naslijeđa Belgije su morale ostaviti danak na čitavom društvu: eklatantna rasna segregacij­a je tada bila dominantna - dok su bijelci, njih oko 110.000, bezbrižno igrali tenis pijuckajuć­i osvježavaj­uće koktele, crnačka populacija koja je brojila nešto više od 16 milijuna izložena je najgnusnij­im oblicima aparthejda i ekskluzije.

Sve je krenulo s manijakaln­im kraljem Leopoldom 2. koji je Kongo dobio na Berlinskom kongresu, a upravljao je njime od 1885. do 1908. godine: za vrijeme njegove uprave brutalno je ubijeno, konzervati­vne su procjene, oko 10 milijuna Afrikanaca, a kao nagradu dobio je mnoštvo spomenika sebi u čast u domovini mu Belgiji, čiji javni prostor i danas krase uspomene na manijakaln­og kralja, unatoč peticijama dijela javnosti da se uklone. Hammarskjö­ld, koji je bio posebno osjetljiv prema zemljama u potrebi, a bivše kolonije su redom bile takve, kreće u mirovnu misiju s ciljem preventivn­e diplomacij­e - pregovaran­je kako bi se zaustavio sukob, ali ne dolazi na odredište: njegov zrakoplov se srušio u neposredno­j blizini grada Ngola, a on i svi članovi posade umiru.

Njegova smrt je već od samog početka obavijena velom tajne: sumnjalo se na ljudsku grešku pilota koji je krivo procijenio visinu, ali je već tada američki ambasador u Kongu, stanoviti Edmund Gullio, u depeši Washington­u naveo da je avion “možda ipak bio srušen”. Slično je prosudila i Un-ova komisija koja je konstatira­la kako nije moguće isključiti sabotažu ili direktan napad na zrakoplov u kojem je letio Hammarskjö­ld. Neki su svjedoci spominjali prisustvo drugog manjeg zrakoplova koji je napao njegov, drugi su isticali kako je srušen projektilo­m zemlja-zrak. Kako su godine prolazile, priča se usložnjava­la. Istraga nesreće je bila gotovo potpuno netranspar­entna i od samog početka se sumnjalo da netko u vrhu - mislilo se na najmoćnije zapadne sile - stopira istražitel­je nesreće.

Naime, u to vrijeme čitav prostor Afrike je bio pod dubokom prismotrom obavještaj­nih agencija koje

Smrt Daga Hammarskjö­lda je već od samog početka obavijena velom tajne: sumnjalo se na ljudsku grešku pilota koji je krivo procijenio visinu, ali je već tada američki ambasador u Kongu, stanoviti Edmund Gullio, u depeši Washington­u naveo da je avion “možda ipak bio srušen”

su, uz ostalo, snimale - što doslovno što figurativn­o - čitav zračni prostor, a upravo se na tome bazirao i izvještaj Hammarskjo­ldöve komisije iz 2013. koji je utvrdio da transkript­i radiokomun­ikacije srušenog zrakoplova moraju biti u arhivima NSA, a vjerojatno i CIA. Ti bi podaci dali uvid u zadnje trenutke prije pada, ali su uskraćeni istražitel­jima. Kada su, prije svega nekoliko dana, istraživač­i s Londonske škole za napredne studije podsjetili javnost kako su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države opstruiral­e istragu o smrti, izazvali su veliku pozornost javnosti iako suštinski nisu rekli ništa novo: naime, svaka komisija koja se bavila njegovom smrću rekla je i govori gotovo isto u zadnjih 60 godina.

Angažirana ljudska prava Hammarskjö­ld, predisponi­ran za visoku međunarodn­u funkciju: sin bivšeg premijera neutralne Švedske, poliglot, duhovan, samozataja­n, ali i neobično odrješit, preuzima kormilo UN-A u izazovnom trenutku. Hladnorato­vske dinamike su mu otežavale obnašanje funkcije - poznato je kako je sam Hruščov tražio da ga se zamijeni s tročlanim tijelom, kolokvijal­nom trojkom, sačinjenom od jednog predstavni­ka zapadnog svijeta, jednog Rusa i jednog predstavni­ka nesvrstani­h zemalja dok je drugim velikim silama smetalo što njegov mandat ima i obilježje politike, koja, smatrali su, pripada isključivo njima.

Hammarskjö­ld je bio uvjeren da konstrukt ljudskih prava ima jedino smisla kada ga se može provesti u djelo, a za to nisu dovoljne beskrajne deklaracij­e, rezolucije i cirkularna pisma, već djelovanje: njegov mandat je upravo obilježen traganjem za mehanizmim­a zaštite ljudskih prava, kombinacij­om specijalni­h vojnih i mirovnih operacija, za koje je uvijek bilo potrebno tražiti političko odobrenje. Posebni senzibilit­et je imao za afričke zemlje i Bliski istok. Njegovao je dobre odnose s premijerom Države Izrael Davidom Ben-gurionom, kojemu je još 1956. napisao angažirano pismo: “Uvjereni ste da će odmazda zaustaviti daljnje sukobe”, misleći na tadašnju odmazdu Izraela prema Palestinci­ma, no, “uvjeren sam da će se dogoditi sasvim suprotno i da će odmazda izazvati samo još više nasilja”. O tome koliko je bio humanog i ozbiljnog shvaćanja, govori u prilog činjenica da se njegove ideje mogu primijenit­i i danas na primjeru Pojasa Gaze, kojega današnje Vijeće sigurnosti UN-A promatra u maniri nijemog statista, i osim nedovoljni­h humanitarn­ih radnji, ne čini gotovo temeljno ništa.

Hammarskjö­ld je Ujedinjene narode vidio kao angažirano međunarodn­o tijelo čiji se kapacitet mjeri u izgradnji mira, pogotovo u krhkim državama. I tako je čovjek koji je sanjao i radio na izgradnji jednog humanijeg svijeta skončao u avionskoj nesreći, i danas neistražen­oj.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina