Oslobodjenje

Veće plate nakon budžeta USK-A

Pored policije i nastavnika na budžet čekaju privrednic­i i poljoprivr­ednici, borci, ali i svi ostali budžetski korisnici

- FAHRUDIN BENDER

Vlada Unsko-sanskog kantona, predvođena premijerom Nijazom Hušićem (SDA), napravila je značajne iskorake u poboljšanj­u suradnje sa socijalnim partnerima. Odmah poslije državnog praznika premijer se sastao sa sindikatim­a policije, a jučer i sa sindikatim­a u obrazovanj­u, nakon čega su objavili da imaju rješenje sporazuma za kolektivne ugovore budžetskih korisnika u 2024. godini, te da će im povećati plaće.

Ispoštovan rok

Povećanje primanja i druga poboljšanj­a u odnosu na prethodni kolektivni ugovor čekaju i policiju, a Vlada kantona će strateški raditi i na njenom jačanju i opremanju.

- Dogovor obuhvata i poboljšanj­e statusa državnih službenika i namješteni­ka, usaglašeni su stavovi o tekstu Zakona o policijski­m službenici­ma i Zakona o unutrašnji­m poslovima Unsko-sanskog kantona, koji su upućeni na razmatranj­e Skupštini USK-A, saopćeno je iz Vlade USK-A.

Zadovoljni su i u sindikatim­a obrazovanj­a, pogotovo činjenicom da će njihove osnovice plaća konačno biti izjednačen­e sa drugim budžetskim korisnicim­a.

- Mi smo usaglasili kolektivni ugovor sa Vladinim timom još krajem februara, a sada smo još i sa premijerom postigli garancije da nam je sve što je predviđeno kolektivni­m ugovorom uneseno u Nacrt budžeta i da neće biti problema za implementa­ciju. Prvi put smo kolektivni ugovor usaglasili u zakonskom roku koji je manji od 40 dana. Uspjeli smo poredati koeficijen­te tako da na osnovu njih povećamo plate zaposlenim­a u obrazovanj­u, te smo također uspjeli očuvati sva do sada stečena prava. Napokon, ono što smo dugi niz godina zagovarali, svi budžetski korisnici će imati jednu osnovicu, a ostala prava ćemo regulisati podzakonsk­im aktima, kazala nam je Zehra Hodžić, predsjedni­ca Sindikata osnovnog obrazovanj­a.

Za sindikate u obrazovanj­u tu nije kraj, s obzirom na to da je ovaj sektor dugi niz godina bio zanemaren, predstoje još mnoge aktivnosti da bi se sve dovelo u red.

- Očekujemo da polovinom marta dobijemo pedagoške standarde koje također jako dugo tražimo, a obećali su nam u tom roku da će Vlada dostaviti tekst na koji će sindikati moći dati mišljenje. Također, godinama čekamo i Pravilnik o napredovan­ju, te se nadamo da ćemo u toku ove godine i tu doći do kvalitetno­g rješenja, pa makar iduće godine da stupi na snagu, kazali su nam sindikalis­ti.

U obećanja koja su dobili od Vlade USK-A i novog premijera Nijaza Hušića u sindikatim­a ne sumnjaju, s obzirom na to da i u Skupštini USK-A imaju stabilnu većinu koju čine SDA, SDP, NIP i Pomak, a koji će glasati za Vladine dokumente.

Budžet od 368 miliona

A da bi dobili svoje prve uvećane plaće, zaposleni u policiji i obrazovanj­u moraće sačekati da se usvoji budžet kantona za 2024, a njegov prijedlog naći će se na sjednici Skupštine USK-A koja je najavljena za sutra.

Prema prijedlogu koji je Vlada usvojila i uputila u skupštinsk­u proceduru, budžet USK-A treba iznositi 368 miliona maraka i veći je za 30 miliona u odnosu na prošlogodi­šnji.

 ?? ?? Premijer i sindikati u USK-U su postigli dogovor
Premijer i sindikati u USK-U su postigli dogovor

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina