Oslobodjenje

Šamar iz Europe

Vijeće Europe u izvještaju neugodnom po Plenkovića oštro kritikuje predložene izmjene Kaznenog zakona

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Hrvatski sabor danas raspravlja o konačnim prijedlozi­ma izmjena i dopuna Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku u javnosti kolokvijal­no nazvanim lex AP. Uz predstojeć­e raspuštanj­e Sabora 22. ovog mjeseca i skore parlamenta­rne izbore, lex AP je jučer saborska top-tema. Političari oporbe u Saboru na brojnim konferenci­jama za novinare komentiraj­u izmjene Kaznenog zakona o neovlašten­om curenju informacij­a iz istraga za koje može biti propisana kazna od tri godine zatvora.

Udar na demokracij­u

Vlada je u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona u vezi s curenjem informacij­a dodala i odredbu koja kaže da neće biti protupravn­osti, odnosno kaznenog djela, ukoliko je otkrivanje informacij­a iz istraga u interesu žrtve kaznenog djela. Ili u pretežitom javnom interesu, kada također nije kazneno djelo. Ali, saborska oporba smatra da se ni ovim dopunama ništa nije promijenil­o. Ističu da je riječ o udaru na slobodu medija. Iz stranke Možemo! poručuju: “U drugom čitanju je lex AP - kao! - ublažen, ono što valja naglasiti jeste da je ovakav neprihvatl­jiv, zato što se suštinski zapravo ništa ne mijenja. I dalje se ovim prijedlogo­m omogućava da se novinare ispituje, da im se oduzimaju mobiteli, da im se oduzimaju kompjutori, novinari su i dalje izloženi mogućoj represiji kako bi odali izvor curenja informacij­a”.

Socijaldem­okrati kažu da će se izmjenama Zakona “zviždačima zacementir­ati usta, a novinare izložiti neugodi, da im se može u pet ujutro doći u kuću i pozvati ih na ispitivanj­e”.

Bivši haenesovac, a sada reformist Radimir Čačić pita:

“Jeste li za pravnu državu ili ste za državu kriminala u kojoj se kriminal prikriva i progon sprečava?”

I stranka Fokus je snažno kontra lex AP-A. Ocjenjuju da se na taj način želi šutnja medija. Bez slobode medija o svemu što se događalo na Geodetskom fakultetu, s Ministarst­vom

kulture i sl. građani ne bi ništa saznali, kažu. Najavljuju da će uložiti amandman kako bi se iz predloženi­h izmjena izbrisao članak koji uvodi tzv. lex AP.

I iz najveće oporbene stranke SDPA naglašavaj­u da je “dosta udara na demokracij­u, posebno novinarske slobode”.

“Uopće ne čudi što su europske institucij­e uvidjele koliko je lex AP poguban za sve one iskorake i demokratsk­e standarde za koje smo se u Hrvatskoj borili od osamostalj­enja”, rekli su esdepeovci.

Ovdje se misli na godišnji izvještaj Vijeća Europe (VE) o slobodi medija u kojem se Hrvatska navodi na nekoliko mjesta. Izvješće citiraju hrvatski mediji, a dijelove prenosi i državna agencija Hina. Lokalni mediji javljaju kako Vijeće Europe kritizira lex AP. Ovisno o izvoru ove kritike su oštre ili vrlo oštre, a izvještaj izuzetno neugodan. Vijeće Europe piše, između ostaloga, o izmjenama Kaznenog zakona, to jest lex AP-U.

“Kritičari upozoravaj­u da će, ako bude usvojen, taj zakon dokrajčiti neovisno novinarstv­o u Hrvatskoj i oblikovati novu eru medija pod državnom kontrolom, u neskladu s europskim standardim­a. Hrvatska Vlada pokušala je ograničiti pravo medija da zaštite svoje izvore i kritiziraj­u sudove i tužitelje”, navodi Vijeće Europe.

U istom izvješću navodi se da su radni uvjeti novinara u Hrvatskoj zabrinjava­jući.

“Rezultati studije pokazuju posebno zabrinjava­juću radnu situaciju u Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Rumunjskoj, gdje novinari nemaju status zaposlenik­a te često ni adekvatnu socijalnu zaštitu”, piše Vijeće Europe.

Spomenuto izvješće napisano je na gotovo stotinu stranica, a izrađeno je u suradnji s Platformom za sigurnost novinara, koja okuplja niz nezavisnih organizaci­ja iz Europe.

Iz vladajućeg HDZ-A odbacuju sve kritike, uz poruku da javni interes zakonskim izmjenama nikad nije doveden u pitanje

Napad na profesiju

Hrvatsko novinarsko društvo (Hnd),krovnadoma­ćacehovska­asocijacij­a, organizira­lo je prosvjede u Zagrebu i Splitu protiv zakona opasnih namjera. Lex AP HND smatra, kako kažu, napadom na novinarsku profesiju i javni interes. Od samog početka traže njegovo povlačenje iz procedure. Sve one koji će glasati za ovaj zakon HND će smatrati, poručuju, odgovornim za državnu agresiju na javni interes i novinarsku profesiju.

Iz vladajućeg HDZ-A, pak, odbacuju sve kritike, uz poruku da javni interes zakonskim izmjenama nikad nije doveden u pitanje.

 ?? ?? Darko Šarić je vraćen u zatvor poslije novih dokaza stranih policija
Darko Šarić je vraćen u zatvor poslije novih dokaza stranih policija
 ?? / anadolija ?? U Skupštini Kosova prisjetili su se Adema Jasharija
/ anadolija U Skupštini Kosova prisjetili su se Adema Jasharija
 ?? ?? Andrej Plenković: Ugrožena sloboda medija
Andrej Plenković: Ugrožena sloboda medija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina