Oslobodjenje

Djeca u Gazi jedu smeće da bi preživjela Izrael je nametnuo žestoku opsadu grada Gaze i sjevernih oblasti Pojasa Gaze te zabranjuje pomoć

-

Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO) upozorila je jučer da je pothranjen­ost u sjevernoj Gazi posebno ekstremna, a šef organizaci­je upozorava da djeca umiru od gladi.

“Situacija je posebno ekstremna u sjevernoj Gazi”, rekao je Richard Peeperkorn, predstavni­k SZO-A za Gazu i Zapadnu obalu, prenosi Guardian.

Desetero djece umrlo je od gladi, a dolazi i do teških razina pothranjen­osti, dok bolnice stradavaju. Ministarst­vo zdravstva u Gazi, pod kontrolom Hamasa, izvijestil­o je da je u bolnici “Kamal Adwan” najmanje petnaestor­o djece umrlo od pothranjen­osti i dehidracij­e.

Peeperkorn je rekao da je jedno od šestero djece mlađe od dvije godine akutno pothranjen­o u sjevernoj Gazi.

Akutna nestašica

Palestinsk­a djeca u sjevernoj Gazi, koja su imala sreću da prežive, skupljaju truli krompir i koru kako bi jela, boreći se s nestašicom hrane u Pojasu Gaze usljed izraelske blokade i rata koji traje mjesecima. Truli krompir skupljaju iz velikog kontejnera za smeće, stavljaju ga u plastične kese, a zatim odnose na kuhanje u neko od skloništa gdje su smještene njihove raseljene porodice, javlja Al Jazeera.

Izrael je nametnuo žestoku opsadu grada Gaze i sjevernih oblasti Pojasa Gaze te zabranjuje da bilo kakva pomoć u hrani stigne do stanovnika ovihpodruč­ja,štojedovel­odotogada se iscrpe zalihe hrane i vode za piće. Humanitarn­a pomoć je prvi put ušla u sjeverna područja Gaze tokom humanitarn­e pauze koja je počela 24. novembra, a trajala je sedmicu.

Prema UN-U, izvještaji ukazuju na to da se povećava nivo akutne nestašice hrane u cijelom Pojasu Gaze. Ured UN-A za koordinaci­ju humanitarn­ih poslova (OCHA) javio je da je spriječen dolazak više od polovine pošiljki pomoći u sjevernu

Gazu prošlog mjeseca, te da se izraelska vojska sve više miješa u načine i lokacije za dostavljan­je pomoći.

Obučen u Srbiji

U zajedničko­j operaciji Nacionalne obavještaj­ne službe Turske (MIT) i Policijske uprave Istanbula privedeno je sedam osoba za koje je utvrđeno da su povjerljiv­e informacij­e prodavale izraelskoj obavještaj­noj službi Mossad, javlja Anadolija. Među njima je i Hamza Turhan Ayberk, privatni detektiv i bivši zvaničnik. Ayberk je navodno prošao obuku Mossada u Beogradu i primao je uplate putem kriptovalu­te.

Najmanje 15 djece umrlo je od pothranjen­osti i dehidracij­e u bolnici “Kamal Adwan”

 ?? / anadolija ?? UNICEF: Broj smrtnih slučajeva zbog pothranjen­osti u Gazi mogao bi se naglo povećati
/ anadolija UNICEF: Broj smrtnih slučajeva zbog pothranjen­osti u Gazi mogao bi se naglo povećati

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina