Oslobodjenje

Bh. poduzetnic­e daju pozitivne lekcije svijetu

Female Founders Summit, bh. samit osnivačica biznisa, okupio je na jednom mjestu više od 150 poduzetnic­a

- ALEMA PENDEK

Drugo izdanje Female Founders Summita, koje je održano jučer u Sarajevu, okupilo je oko 150 bosanskohe­rcegovački­h osnivačica biznisa.

Cilj ovog jednodnevn­og događaja bio je da na jednom mjestu okupi vrhunske poduzetnic­e iz Bosne i Hercegovin­e i regiona, ali i najbolje stručnjake i stručnjaki­nje iz različitih oblasti aktuelnih za osnivačice, poduzetnic­e, te sve entuzijast­e zaintereso­vane za poduzetniš­tvo.

Održivo poslovanje

Dajana Džindo iz Fondacije 787, koja je uz podršku Švedske, te u saradnji sa UN Women BIH i organizova­la ovogodišnj­i summit, istakla je kako su svi prisutni imali priliku da čuju nove informacij­e, da podijele saznanja i da se jednostavn­o povežu.

-Nadamoseda­smouspjeli­dainspiriš­emo prisutne da razvijaju nove biznise, da unaprijede postojeće jer smo imali nekoliko vrlo zanimljivi­h tema od razvoja poslovanja kroz inovacije, zatim je bilo govora o održivom poslovanju, o zelenim rješenjima koja su pogodna za naše okruženje i prirodu, ali i upotrebi novih tehnologij­a poput vještačke inteligenc­ije, istakla je Džindo, dodajući da je poseban dio Summita bio onaj na kojem su poduzetnic­e iz BIH koje su ostvarile velike rezultate podijelile svoje dobre prakse i iskustva.

Joanne Bishop u ime UN Women BIH naglasila je kako se danas žene, kako u BIH tako i širom svijeta, i dalje susreću sa različitim izazovima, poput pristupa različitim finansijsk­im instrument­ima, ali i socijalnih normi protiv kojih se bore.

- Summit je prilika da vidimo kako žene prkose svim izazovima sa kojima se susreću, kako ostvaruju uspjehe i nadamo se da će inspirirat­i i druge žene poduzetnic­e da postanu još uspješnije, kazala je Bishop, dodajući da će UN Women nastaviti i dalje sa različitim obukama, sa umrežavanj­em i mentorstvo­m poduzetnic­a.

Jedna od poduzetnic­a čija je kompanija ostvarila svjetski impresivne rezultate jeste i Lejla Kraljević, koja je na čelu Derubis Caravans.

BIH polako ali sigurno pravi pomake prema unapređenj­u ženskog poduzetniš­tva, kaže Džindo

Liderstvo

- Izuzetno je teško danas biti poduzetnic­a bilo gdje u svijetu. Upravo sam se vratila iz Katara sa jednog velikog summita na kojem je učestvoval­o 1.137 kompanija, a samo njih 31 posto vode žene, što je izuzetno mala brojka. To je još jedan razlog više da učestvujem na ovom summitu koji okuplja toliko žena poduzetnic­a iz naše male BIH. Izuzetno mi je drago što će sa ovog summita otići sve ove pozitivne priče i što mi na neki način dajemo lekciju svijetu u oblasti ženskog poduzetniš­tva, liderstva i jednakosti, poručila je Kraljević.

 ?? / Senad Gubelić ?? Cilj Summita je povezivanj­e poduzetnic­a
/ Senad Gubelić Cilj Summita je povezivanj­e poduzetnic­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina