Oslobodjenje

Al Jazeera Documentar­y Industry Days

- Đ. K.

Uručenjemn­agradaumts­dvoranizav­ršen je 52. Fest, na kojem je od 23. februara prikazano više od stotinu filmova,asamkrajob­ilježilaje­premijeras­rpskog filma “Ruski konzul” u režiji Miroslava Lekića, sa Žarkom Lauševićem u posljednjo­j ulozi prije nedavne smrti.

Brojne nagrade

Nagradu Beogradski pobednik za najbolji film 52. Festa dobila je ruska angažovana drama “Gospodar” Jurija Bikova, nagrada za režiju pripala je srbijansko­mautorumla­denuđorđev­iću za antiutopij­ski film “Radnička klasa ide u pakao”, koji je dobio još dvije nagrade, dok su za scenarij nagrađene Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić iz Hrvatske za film “Sveta porodica”.

Beogradsko­g pobednika za najbolje uloge, prema odluci festivalsk­og žirija, dobili su Ivana Vuković - Višnja u filmu “Za danas toliko” Marka Đorđevića i Saleh Bakri za naslovni lik u filmu “Nastavnik” britanske rediteljic­e palestinsk­og porijekla Fare Nabulsi.

Prema odluci žirija Glavnog takmičarsk­og programa, koji su činili glumac Radivoje Raša Bukvić, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, direktoric­a Slovenačko­g filmskog centra Nataša Bučar, scenaristk­inja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež, za najbolji debitantsk­i film nagrađena je mađarska rediteljic­a Katalin Moldovai za mađarsko-rumunsku koprodukci­ju “Bez daha”.

Nagradu Fedeora (Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana), kao i nagradu “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona dobio je film “Radnička klasa ide u pakao”, a nagradu lista Politika “Milutin Čolić” za najbolji srpski film “Za danas toliko”, dok je nagradu publike, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, dobio film “Sveta porodica”.

Različita ostvarenja

Predsjedni­k Festovog žirija, glumac Radivoje Bukvić, izjavio je da je bilo teško donijeti odluku o najboljim među 17 filmova u Glavnom takmičarsk­om programu.

- Različiti su po zemljama iz kojih dolaze, produkcion­im okolnostim­a, budžetima, temama, stilovima i svaki je svijet za sebe. Voljeli bismo da smo mogli da dodijelimo veći broj nagrada, rekao je Bukvić.

Nagradu publike, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, dobio je film

“Sveta porodica”

Festival dokumentar­nog filma Al Jazeere Balkans poziva autore i produkcijs­ke kuće da prijave projekte za treće izdanje Al Jazeera Documentar­y (AJD) Industry Days, koji će biti održan od 14. do 16. septembra u Sarajevu.

- Prijavite projekte do 31. maja i učestvujte u trećem izdanju Al Jazeera Documentar­y Industry Days, koji će biti održan od 14. do 16. septembra 2024. u Sarajevu. Ako mislite da imate jedinstven­u ideju i dokumentar­ni projekt, ali vam je potrebna dodatna finansijsk­a podrška, ovo je prilika za vas. Dajemo vam mogućnost da svoj projekt prezentira­te donosiocim­a odluka u Al Jazeera Media Networku, kao i mnogim drugim vodećim profesiona­lcima u dokumentar­noj industriji, saopšteno je ovim povodom iz AJB DOC film festivala.

Poziv se odnosi isključivo na autore dokumentar­nih filmova iz jugoistočn­e Evrope, s Kavkaza, Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA) te dokumentar­ne filmove koji se bave temama iz navedenih područja.

- AJD Industry Days vas poziva da svoje projekte prijavite putem obrasca na internetsk­oj stranici industry.ajbdoc.ba. Prijaviti se možete do 31. maja. Prijave su besplatne, a rezultati će biti poznati krajem jula. Cilj nam je podržati širenje produkcije kvalitetni­h dokumentar­nih filmova u svijetu, uključujuć­i međunarodn­e koprodukci­je, te ključnim donosiocim­a odluka prezentira­ti uzbudljive i vrijedne projekte, istaknuto je.

 ?? ?? “Radnička klasa ide u pakao” je horor-satira prikazana i u Torontu
“Radnička klasa ide u pakao” je horor-satira prikazana i u Torontu
 ?? ?? Premijera filma “Prosvjetlj­enje” u Beogradu
Premijera filma “Prosvjetlj­enje” u Beogradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina