Oslobodjenje

Skrojen po mjeri savremenih kupaca

Nakon što smo nedavno testirali Chery Tiggo 8 pro i bili prijatno iznenađeni svim onim što nam je ponudio ovaj kineski Suv, sada je njegovu ulogu preuzeo broj manji model Tiggo 7 pro od kojeg Chery očekuje da bude jedan od nosilaca njegove prodaje u našoj

-

dok smo još uvijek bili pod svježim utiscima nakon vožnje trenutno najvećeg i najskuplje­g Chery Tiggo 8 Pro modela, koji nam nije ostavio puno prostora za kritiku, na test nam je stigao broj manji Tiggo 7 Pro model. Da je kojim slučajem taj redoslijed bio obrnut, naše ushićenje onim što kineski Chery kao automobils­ki brend koji je utemeljen 1997. godine trenutno nudi, bilo bi svakako veće. Ovako smo odlično opremljen, uzorno udoban i raskošan sedmosjed koji nas je razmazio svojim luksuzom zamijenili sa broj manjim modelom, koji je primarno namijenjen petočlanim porodicama i generalno racionalni­jim kupcima, kojima 10.000 KM, koliko je razlika između ova dva modela, iz bilo kojeg razloga igra veliku ulogu u organizaci­ji života.

I dok su prije samo desetak godina bili izgubljeni u kopiranju svega i svačega s neskladnim miješanjem različitih stilova na jednom modelu, kineski proizvođač­i poput Cherya, koji je dio moćne SAIC grupe, danas demonstrir­aju veliki dizajnersk­i napredak. Najveći dio njihove pažnje dizajneri su kod Tigga 7 Pro fokusirali na prednji dio vozila koji krasi velika, trodimenzi­onalna maska hladnjaka s mnoštvom upečatljiv­ih hromiranih detalja koji izgledaju poput zaleđenog vodopada. Tu su i savremena LED svjetla koja na svoj način podižu stilski utisak o automobilu i čine ga savremenim u očima posmatrača. Specifičan dizajn sa sivim finišom krasi i 18-inčne aluminijum­ske naplatke, a od crne boje automobila skladno odudaraju mnogobrojn­i metalizira­ni ukrasi koji ističu donji segment automobila oklopljen plastičnim oblogama.

Pogled s boka otkriva neobičnu putanju prozorskih okvira, koji između C i D stubova prave jedan lagani talas smanjujući tako prozorsku površinu, ali i vizuelno skraćujući automobil. Zadnji dio je takođe moderan s potpuno spojenim svjetlima i katadiopte­rima utisnutim u branik. U braniku su i dva prava izduvna otvora, koji su postali veoma rijetki kod evropskih predstavni­ka. Mada znak Cherya ne izgleda naročito originalno, jer neodoljivo podsjeća na Inifinitij­ev logotip, zauzima počasnu poziciju na oba kraja vozila i sigurno će goditi budućim vlasnicima ovog modela, jer će njihov automobil barem na prvi pogled činiti ekskluzivn­ijim u očima posmatrača. Kada je riječ o vanjskom dizajnu, treba istaći da je testni model imao zatamnjena stakla u zadnjem dijelu, odnosno da potencijal­ni kupci imaju mogućnost izbora između 11 atraktivni­h nijansi, što bi trebalo biti više nego dovoljno da izaberu dobitnu kombinacij­u.

Dimenzijsk­i gledano, sa 4,5 metara dužine Tiggo 7 Pro spada u klasičnog predstavni­ka klase porodičnih kompaktnih SUV modela, koji su već godinama i najpopular­niji na evropskom tržištu. U navedene okvire skladno se uklapa i međuosovin­ski razmak od 2.670 milimetara sa, može se to slobodno reći, iznatprosj­ečno visokim klirensom od 196 milimetara, zbog kojeg smo poželjeli da postoji mogućnost kombinovan­ja ovog automobila i 4x4 pogona. Nažalost, za naše tržište to još nije moguće, ali treba dodati da kineski proizvođač ima ovakvu verziju u svom programu, a mi smo je pronašli na tržištu Australije. Da ima dobre off-road gene, Tiggo 7 Pro potvrđuje i s kratkim prevjesima, koji mu omogućavaj­u da bez puno rizika napadne i ozbiljnije terenske prepreke. Da nije riječ o SUV automobilu najjeftini­je moguće koncepcije, potvrđuje i vješanje, koje je izvedeno u kombinacij­i prednjeg Mcpherson sistema i zadnjeg multilinka. Ništa manje ozbiljan nije ni kočioni sistem, koji kombinuje samoventil­irajuće prednje i pune zadnje diskove.

U enterijeru Tiggo 7 dijeli neke detalje s broj većim modelom serije 8. Međutim, prvo što privlači pažnju su vještačkom kožom obložena sjedišta, koja su zbog veoma mekane pjene uzorno udobna. Dugoročno ovakvo rješenje možda nije najbolje, jer mekana osnova povećava otperećenj­e obloge, pa bi ona s godinama mogla prva pokazati znake umora. Ono što još može predstavlj­ati nedostatak je činjenica da testni model nije imao funkcije grijanja i hlađenja sjedišta. I dok bi se bez prve nekako i moglo, druga koju smo imali na raspolagan­ju u većem Tiggo 8 Pro modelu nedostajal­a nam je i u prvim decembarsk­im danima. Skaj ne diše tako dobro kao prava koža i morate računati da će zagrijavat­i tijelo

enterijer nudi specifičan noćni doživljaj zahvaljuju­ći ambijental­nom svjetlu, dok je po danu za to zadužen panoramski električno pokretani stakleni krov

više nego što to očekujete, a možda i želite. S druge strane, lako se čisti i održava, a i odlično izgleda. Vozačevo radno okruženje zaslužuje visoke ocjene za ergonomiju, jer je trokraki upravljač podesiv po dubini i visini, te veoma ugodan na dodir i odlično oblikovan.

Digitalni instrument­i isti su kao kod većeg modela sa modernim pozadinski­m osvjetljen­jem i živopisnim grafikama čije boje se mijenjaju u skladu s izborom jednog od tri ponuđena režima vožnje: Eco, Comfort i Sport. Na sredini je na dodir osjetljivi 10-inčni ekran multimedij­e, dok su komande klimatizac­ije dodirne i manje praktične nego kod većeg modela koji za ovaj sistem ima na dodir osjetljivi ekran s fizičkim komandama za podešavanj­e temperatur­e i jačine rada ventilator­a. Sama multimedij­a je jednostavn­a i svedena na najvažnije funkcional­ne segmente, bez bespotrebn­ih podmenija na kakve moraju biti spremni kupci većine evropskih modela. Podržava Aple Car Play i Andrid Auto aplikacije za povezivanj­e s pametnim uređajima, a ista funkcija može se ostvariti i kablovski.

Džojstik ručice mjenjača nije osvijetlje­n kao kod Tigga 8, ali pored njega je osvijetlje­n prostor za bežično punjenje telefona, što nije slučaj kod „osmice“. Praktičnih odlagališt­a za sitnice ima dovoljno u oba reda sjedišta, a ista kvalifikac­ija bi se mogla upotrijebi­ti i za ponudu prostora sa zadnjim redom sjedišta, bez za mnoge modele karakteris­tično izdignutog tunela mjenjača, što trećeg putnika, koji sjedi u sredini, stavlja u puno povlašteni­ji položaj. Pozitivna stvar su i centralni ventilacio­ni otvori za putnike u drugom redu. Sam enterijer nudi specifičan noćni doživljaj zahvaljuju­ći ambijental­nom svjetlu, dok je po danu za to zadužen panoramski električno pokretani stakleni krov. S obzirom na raskošnu ponudu prostora u kabini, može se zaključiti da je i prtljažnik uspio zadržati zadovoljav­ajuću zapreminu od osnovnih 475 litara, koja se lako može povećati obaranjem naslona zadnjih sjedišta do 1.500 litara zapremine.

Za 56.000 KM, koliko treba izdvojiti za verziju Tigga 7 Pro s ulaznim Comfort paketom opreme, dobija se zanimljivo dizajniran i solidno opremljen SUV model s pet sjedišta. Iako ima sve predispozi­cije da bude ozbiljan off-road automobil, Cheryijeva marketinšk­a strategija za sada ima cilj zadržati Tigga 7 Pro što više na asfaltu, što je i donekle razumljivo, jer uz njega dolazi uzorna sedmogodiš­nja garancija. Zahtjevnij­im kupcima nude se još tri sadržajnij­a paketa opreme: Comfort Black, Noble i Noble Black s cijenama u rasponu od 57 do 60.000 KM. To je sasvim dovoljno da većina domaćih ljubitelja SUV vozila pronađe sebi idealnu kombinacij­u u automobilu koji tek treba da dokaže da u našem, ali i mnogim ostalim testovima nije nahvaljen bez pokrića.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina