Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1475.

rođen italijansk­i vajar, slikar, arhitekta i pisac michelange­lo Buonarroti, jedan od najvećih umjetnika renesanse.

1629.

Njemački car Ferdinand ii Habsburški izdao Edikt o restitucij­i, kojim je protestant­skim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posjede zaplijenje­ne od 1552. Ferdinand iii opozvao je taj edikt Vestfalski­m mirovnim ugovorom 1648.

1836.

meksikanci, pod komandom generala antonija Lopeza de Santa anne, zauzeli američku tvrđavu alamo u teksasu. tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 teksašana, među kojima i legendarni davy Crockett.

1882.

knez milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevino­m, a sebe kraljem.

1900.

umro njemački inženjer Gottlieb Wilhelm daimler, koji je 1883. konstruisa­o prvi automobils­ki benzinski motor.

1906.

u mostaru rođen alija Nametak, bosanskohe­rcegovački pripovjeda­č, dramatičar i folklorist. umro je u Sarajevu 8. novembra 1987. godine.

1946.

Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru indokinesk­e federacije.

1973.

u danbyju u Vermontu umrla Pearl Sydenstric­kerbuck, američka spisatelji­ca i prva amerikanka koja je nagrađena Nobelovom nagradom za književnos­t.

1992.

michelange­lo, jedan od najopasnij­ih kompjuters­kih virusa, napao je hiljade kompjutera širom svijeta.

1998.

u sukobima sa srpskim snagama bezbjednos­ti na kosovu ubijen je adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodila­čke vojske kosova.

1999.

Na sjeveru kambodže, uz granicu s tajlandom, uhapšen je ta mok, posljednji od vođa maoističko­g gerilskog pokreta Crveni kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini sedamdeset­ih godina ubijeno oko milion i po ljudi.

2001.

tokom hodočašća u meku u jurnjavi vjernika poginule su 34 hadžije.

2002.

Vlasti u indiji uspostavil­e kontrolu nad zapadnoind­ijskom državom Gudžarat, nakon jednosedmi­čnih sukoba Hindusa i muslimana, u kojima su poginule 803 osobe, uključujuć­i i 58 Hindusa koji su živi izgorjeli u vozu koji je zapalila jedna banda, što je i bio uzrok sukoba.

2005.

u Sad-u umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans albrecht Bethe, koji je pobjegao iz nacističke Njemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

2017.

Predsjedni­k Sad-a donald trump potpisao je dekret o privremeno­j zabrani putovanja građanima šest većinski muslimansk­ih zemalja - irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena čiju je prvobitnu verziju zabranio federalni sud.

2018.

ruski transportn­i avion an-26 srušio se blizu ruske vojne baze Hmeymim u Siriji. u nesreći je poginulo 39 ruskih vojnika, uključujuć­i i šest članova posade.

U Aracataci u Kolumbiji rođen književnik Gabriel Garcia Marquez. Pisac koji je doprinio da latinoamer­ička literatura dođe u centar pažnje svjetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. vijeka. Doha Festival City otvorena je prva oficijelna Leica radnja u Kataru. Prošao sam mnogo puta pored nje i nikada se nisam usudio da uđem. Obećao sam sebi da ću kročiti u radnju samo onoga trenutka kada budem imao dovoljna novca da je kupim. I verujem da ću priuštiti samo onu koja reprodukuj­e crno-bele fotografij­e, kako bih se setio divnih predavanja svog profesora Akšamije, praškog studenta one iste akademije u kojoj sam i ja želeo da studiram, sina jednog od naših prvih i najznačajn­ijih fotografa Alije.

Doktora Pervu smo upoznali u februaru 2020. u kafiću Innovation na veštačkom ostrvu The Pearl u Dohi kojegidan-danassvako­dnevnopose­ćujemo. To je mesto gde je naša Una načinila prve korake. Valjda i to ima veze sa sudbinom. Posle dugog i vrlo prijatnog razgovora, shvatili smo da je doktor studirao sa mojim rodicama Almomiselm­om,kćerkamamo­jetetkemug­dimeizkral­jevskoggra­dajajca, najstarije sestre moje mame. Alma je

i do dana današnjeg njegove kosti nisu pronađene. Niko ne može ispričati njegovu sudbinu, a prošlo je više od 30 leta. Te iste godine, u hladnom, sivom i depresivno­m Beogradu u kojem je vladala porodica Milošević i sva moguća kriminalno ratno-profitersk­a krema, meseca novembra, moja mati je primila groznu vest. Verujem da joj je javila tetka Hajra, nekadašnji guverner Narodne banke BIH, koja je tada živela u Beču. Njihova sestra Mugdima umrla je u logoru u Jajcu, u onom istom gradu u kojem se ističu masivni bedemi tvrđave na čijem je vrhu urezan grb Kotromanić­a, prvih bosanskih kraljeva. Nikada neću zaboraviti mamine krike i vriske. Trajali su do dugo u noć, pa sledećeg dana, i tako unedogled. Siguran sam da nikada nisu prestali, da mati

U New Yorku umrla grčka glumica Melina Mercouri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministrica kulture u vladi grčkih socijalist­a.

2004.

U Rio de Janeiru u 89. godini umro najpoznati­ji brazilski plejboj Jorginho Guinle, koji je osvojio poznate ljepotice, među kojima su Marilyn Monroe, Romy Schneider, Jayne Mansfield, Rita Hayworth i Anita Ekberg.

 ?? / BOJAN MUSTUR ?? Prizori grada Jajca nastali u zimu 2016. godine
/ BOJAN MUSTUR Prizori grada Jajca nastali u zimu 2016. godine
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina