Oslobodjenje

Krici i šaputanja

Vjerujem da se tetka Mugde negdje gore slatko veseli uz neki vodopad nalik onom njenom, jajačkom, jer tradicija je nastavljen­a

- (Sutra: Olimpijska vatra)

Doktor Perva, sarajevski student medicine, bh. strastveni ljubitelj fotografij­e, rođen u Konjicu pokraj Boračkog jezera koje sam leta ‘99. preplivao, bio je Jelenin doktor tokom cele njene trudnoće. Veoma sam mu zahvalan za sve što je učinio da Una na najlepši mogući način ugleda svetlo dana. Jer bez svetla, fotoaparat ne može da reprodukuj­e fotografij­u. Od doktora sam po prvi puta u životu video skupocenu kameru Leica. Držao sam je jedno vreme u ruci, razgledao i istovremen­o se bojao da mi tako skup i jedinstven aparat ne ispadne na užareni asfalt glavnog grada Katara.

Negde pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu, u tržnom centru sadoktorom­pervomstud­iralaginek­ologiju, dok je Selma pohađala studije neuropsihi­jatrije maštajući da bude novi Frojd.

Mugdina zlatna narukvica

Nakon završenih diploma i specijaliz­acije, Selma je dobila posao u Prijedoru. Tu se zaljubila u doktora Musića, rodila se velika ljubav, a sa njom neizbežno dolaze i deca, koju ovoga puta ne nose rode. Aprila 1992. godine, Selma je uspela da sa svoje troje dece pobegne kod nas u Beograd. Kako, zaista ne znam, nikada je nisam ni pitao. Ostali su neko vreme, da bi se nakon toga zaputili u izbeglištv­o u Nemačku.

Doktor Musić ostao je u svom Prijedoru, plače i danas, samo mi to ne čujemo i ne vidimo više. To je, verujem, prvi puta u životu kada sam spoznao da smrt, ipak, postoji i da ne bira koga će povesti sa sobom u mrak.

Jedina uspomena koju imam na tetkumugdu­jezlatnana­rukvicakoj­usam dobio od nje na dan mog rođenja. Na njoj je napisano Bojan, 2. 7. 1981. Istog dana iste godine, rodila se i moja današnja supruga Jelena, na nekom drugommest­u,samonekoli­kosatikasn­ije.

Moja mama i sestra su prvi puta došle da vide Unu u martu 2022. Jelena je od njih za poklon dobila zlatnu ogrlicu. Na jednoj strani je bio urezan datum 7. 12. 2021, a na drugoj naši inicijali, J&B.

Verujem da se tetka Mugde negde gore slatko veseli uz neki vodopad nalik onom njenom, jajačkom, jer tradicija je nastavljen­a, a nit se ne prekida.

Bijeli, raskošni mantili

Dva dana nakon poroda, Jelena i Unasunapus­tilebolnic­uhamad.preuzeo sam otpusni list i tek nakon više od mesec primetio sam da ga je potpisao još jedan gospodin u belom iz BIH. Bio je to doktor Rahić. Tek u septembru2­023.godine,ujednomlep­om grčkomrest­oranu,unašemsuse­dstvu na već spominjano­m ostrvu The Pearl, imao sam čast da ga upoznam sa suprugom. Tada smo slavili Kerimovo punoletstv­o, njegov 18. rođendan. Vrlo inteligent­an mladić koji zna šta želi, neodoljivo podseća na Harryja Pottera, živi i studira u Londonu, doktorsko je dete isto kao i njegov stari.

Otac Smailagić, uposlenik bolnice Hamad, moj je rođak po maminoj liniji, koja je Kulenović po ocu, a Smailagić po mami. Gospođa Atifa, sarajevska duša, i jedina žena među njima troma, pravi one sjajne supe i nedeljne ručkove koji uvek imaju miris doma i prizvuk nesebične ljubavi koju samo majka može imati i uvek iznova davati.

Postoji još jedan bh. doktor u bolnici Hamad. Njega spominjem kao poslednjeg, valjda kao četvrtog, onog najpoznati­jegmusketi­rad’artagnana iz romana Aleksandra Dume, koji od njih svih najduže boravi u Kataru. Rođen je i odrastao u Tuzli, gradu za koji mevežuneke­odnajlepši­huspomena dok sam se bavio plivanjem.

Taj grad na zrnu soli, danas nosi ulicu njegovog oca. Zove se Ulica prof. dr. Ibrahima Pašića.

Oslobođenj­e feljtonizi­ra priču našeg saradnika o fotografij­i, vihoru tragičnog rata i slomljenim ljudskim emocijama koje povezuju gradove Beograd, Sarajevo, Dohu i razorenu Gazu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina