Oslobodjenje

Ušteda energije u domu

Električne pećnice troše mnogo manje energije nego što mislite. Budite oprezni u korištenju, kažu stručnjaci

-

Recept

Jesu li sušilice rublja neučinkovi­te u usporedbi sa sušenjem na zraku? Kada se ovo dvoje uspoređuje, uobičajeni mit je da sušilice nisu isplative i da dodatno opterećuju račune. To nije tačno. Sušilica rublja s toplinskom pumpom koštat će u prosjeku 74 centa po ciklusu, što je mnogo manje u usporedbi s korištenje­m centralnog grijanja za sušenje odjeće u zimskom periodu, kažu stručnjaci.

Sušilice rade tako da recikliraj­u vrući zrak stvoren unutar bubnja za sušenje odjeće, što štedi mnogo energije i ekološki je prihvatlji­vija opcija. Kako biste smanjili troškove ove zime, možete sušiti odjeću između 21 i sedam sati kada se struja obračunava po nižoj tarifi.

Da li je korištenje električne pećnice skupo? Mnoga domaćinstv­a oklijevaju kupiti električnu pećnicu zbog straha da bi struja mogla koštati čitavo bogatstvo. To nije tačno i ustvari električne pećnice troše mnogo manje energije nego što mislite. Budite oprezni kada koristite pećnicu jer ne želite nepotrebno trošiti energiju.

U prosjeku, električna pećnica iznosit će samo osam posto vašeg ukupnog računa za električnu energiju u domaćinstv­u, što je maleni dio troška s obzirom na to da vaš frižider obično troši 30 posto. Međutim, budite oprezni kada koristite električnu pećnicu jer ne želite nepotrebno trošiti energiju, savjetuju stručnjaci. Zagrijte pećnicu samo kada je to potrebno i svakako je čistite jednom mjesečno kako bi učinkovito radila.

Može li korištenje starog frižidera uštedjeti novac? Poznat je mit da stariji frižideri štede novac, no to nije tačno. Stari frižideri troše puno više energije od novijih i koštaju više za dnevni rad. Noviji frižideri nude bolju energetsku učinkovito­st i bolje karakteris­tike od starijih.

Moderni dodaci poput automatsko­g odmrzavanj­a ili nabavka novih modela frižidera mnogo je isplativij­a. Kako bi vaš frižider bio energetski učinkovit, pobrinite se da bude pun kako bi temperatur­a duže ostala niža. Ostavite otprilike 20 posto slobodnog prostora kako biste osigurali učinkovit rad frižidera, savjetuju stručnjaci. Ušteda energije u svakom domaćinstv­u treba biti jedan od vaših prioriteta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina