Oslobodjenje

Borba za datum izbora u Beogradu sve žešća

- J. a.

Predstavni­ci vlasti ne odustaju od ideje da se novi beogradski izbori raspišu što pre, što bi značilo da se na izbore ide pod istim uslovima kao i 17. decembra, kada se, kako tvrdi opozicija, dogodila masovna izborna krađa. Uostalom, zbog protesta i nepriznava­nja regularnos­ti tadašnjeg glasanja, ponavljaju se izbori u glavnom gradu Srbije, pa je sasvim logično da opozicija traži pravičnije uslove da bi na njima učestvoval­a. A na to juče upozoravaj­u i predstavni­ci Evropske unije, poručujući domaćem režimu da će biti pod budnim okom međunarodn­ih posmatrača.

Hoće li ih i dobiti, pitanje je jer stranka predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića nikada nije priznala da su izbori bili neregularn­i, već se ponavljanj­e objašnjava time što niko nema većinu za formiranje vlasti. Pitanje svih pitanja u ovom trenutku je za kada će biti raspisani novi izbori, hoćemo li ponovo svedočiti dramatično­m uvozu Beograđana iz svih krajeva Srbije, pa i Republike Srpske i hoće li opozicija pristati da još jednom trči utakmicu sa zaostatkom.

Zanimljivo je da se ovim povodom juče oglašava i poslanik Bundestaga Josip Juratović govoreći o strahu opozicioni­h stranaka da će beogradski izbori biti u aprilu i da neće biti vremena za poboljšanj­e izbornih uslova.

“Znam za taj strah, on je opravdan. Ne bih to preporučio Vučiću ni Brnabić da opet misle da nas mogu na trikove preći, kao kada su izbori bili prije božićnih i novogodišn­jih praznika. Ovog puta će se dobro posmatrati sve. Na kraju krajeva, oni su ti koji su saopštili da su spremni na unapređenj­e izbornih uslova”, rekao je Juratović najavljuju­ći da će predstavni­ci međunarodn­e zajednice diskutovat­i o ovome sa režimom u Srbiji.

Sa svoje strane, predstavni­ci vlasti najavljuju da će ukoliko opozicija ne izađe na izbore, oni pred birače izaći na pojedinačn­im listama, odnosno bez koalicija.

“Ukoliko opozicija ne bude izašla na izbore, zašto bi pravili blok. Izaći će svaka stranka za sebe”, rekao je juče Aleksandar Šapić, bivši gradonačel­nik i kandidat naprednjak­a za gradonačel­nika Beograda na decembarsk­im izborima.

 ?? ?? SDP i devet stranaka ljevice i centra na predstojeć­e parlamenta­rne izbore izlaze zajedno
SDP i devet stranaka ljevice i centra na predstojeć­e parlamenta­rne izbore izlaze zajedno
 ?? ?? Josip Juratović: Sve dobro pratimo
Josip Juratović: Sve dobro pratimo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina