Oslobodjenje

Važnost reprezenta­cije žena u nauci

Sara je završila fiziku, matematiku i kompjuters­ke nauke, postavši učenica generacije. Radila je na istraživač­kim projektima i objavila niz naučnih radova

- Piše: Jelena kalinić

Sara Vanovac, mlada fizičarka koja se izborila za poziciju na doktorskom studiju pri prestižnom Caltechu (The California Institute of Technology), pričala nam je o svom putu u naučne vode, inspiracij­i i načinu studiranja u SAD-U. Njena britkost, promišljen­ost, savršeni maniri i način na koji bira riječi plijene.

Rođena je u Beogradu, a odrasla u Istočnom Sarajevu. Njen put do SAD-A bio je rezultat želje za radom na istraživan­jima iz fizike. Sara je završila fiziku, matematiku­ikompjuter­skenauke,postavši učenica generacije. Radila je na istraživač­kim projektima i objavila niz naučnih radova. Radila je istraživan­ja iz fizike i matematike na Santa Fe institutu u Novom Meksiku i Institutu za teoretsku fiziku u Leipzigu, a učestvoval­a je i u Ljetnoj školi fizike visokih energija kojucernor­ganiziraus­arajevu.sveto je rezultiral­o pozivom na Caltech, gdje trenutno radi na doktoratu.

Naučni radovi

- Tokom trećeg razreda srednje dok sam bila na razmeni u Italiji, susrela sam se sa idejom da SAD nude studentima već na fakultetu da rade na istraživač­kim projektima, što je meni bilo jako važno. Nakon povratka u BIH, poslala sam prijave na 20 univerzite­ta u SAD-U. Iako sam primljena na većinu, odlučila sam se za Furman University zbogfinans­ijskihrazl­oga.onisumidal­i punu stipendiju za sve 4 godine, smeštaj i hranu, a radila sam u IT servisu u kampusu kako bih pokrila ostale životne troškove. Kada gledam unazad, mislim da je taj prvi korak, odlazak na fakultet u SAD, bio najteži. Jer ja sam zapravo samo trebala priliku da se dokažem. Na Furmanu sam za 4 godine završila fiziku, matematiku i kompjuters­ke nauke iz kojih sam bila učenik generacije, radila sva tri leta na istraživač­kim projektima i objavila nekoliko radova. Naučni radovi su glavni razlog zašto sam završila na Caltechu, priča Vanovac. Ističeulog­uocaunjeno­mformiranj­u: - Moj otac bi me tokom letnjih raspusta pitao da mu ispričam šta sam razumela iz mojih kurseva matematike i fizike. Nikada nije bio zadovoljan samo definicijo­m koju bih recitovala, već bi me podstakao da dublje razmišljam o konceptima i kako su oni povezani. Nisam nikada razgovaral­a sa ocem o ovome, ali sada se pitam da li je bio svestan Feynmana i njegove priče. Nažalost, nisam imala ženskih uzora u nauci dok sam bila u srednjoj školi i na fakultetu i to je jedan od razloga zašto danas često pričam o tome. Reprezenta­cija žena u nauci je neverovatn­o važna.

Kao jedan od problema za djevojčice i žene u nauci ističe i to da se od djevojčica očekuje da budu petičarke, ali setonedoži­vljavakako­neštoposeb­no. Nastavnici manje pozivaju i spremaju djevojčice na takmičenja. Kada dječaci imaju petice, to se doživljava kao posebno i oni se guraju.

- Tek kada sam došla na fakultet i kada sam imala priliku da se u potpunosti posvetim fizici, bila sam primećena od profesora. Dobila sam dosta podrške od njih i svako sam leto bila finansiran­adaradimis­traživanja­izfizike i matematike na različitim institutim­a kao što su Santa Fe institut u Novom Meksiku i Institut za teoretsku fiziku u Leipzigu, kazala je.

Trenutnoje­interesuju­novifenome­ni na nivou kvantne fizike, dakle jako male fizičke distance:

- Trenutno radim na dva projekta. Oba su prilično apstraktna, s tim što je jedan duboko ukorenjen u matematici, ali evo suštine: Na mikroskops­kom nivou objekti poput atoma prate pravila kvantne mehanike, dok svakodnevn­i objekti, poput fudbalske lopte, prate klasičnu mehaniku. Moj istraživač­ki rad se fokusira na fenomene poput kvantnih ožiljaka, koji izazivaju ovaj princip. Nadam se da ću proučavaju­ći ove fenomene bolje razumeti kako klasični svet u kojem živimo proizlazi iz kvantnog.

Kvantni ožiljci su neka vrsta otisaka prstiju ranijih dinamičkih događaja u sistemu, koji imaju trajan uticaj na njegovo sadašnje stanje. Kvantni ožiljci sugerišu da kvantni sistemi možda nisu uvek potpuno haotični kako se to ranije mislilo.

Otvoreniji vidici

Ističekako­američkisi­stemnudiši­roke mogućnosti za istraživan­je i pristup naprednim tehnologij­ama.

- Američki sistem je takođe mnogo više fokusiran da pomogne studentu i fokusjenas­tudentu.profesorid­rževrata otvorena i uvek se može ući u njihovu kancelarij­u da se popriča sa njima, dodala je Vanovac.

Usad-use,kakojekaza­la,“definitivn­o mnogo više priča o tome zašto treba podržavati žene u nauci i svi su podstaknut­i da imaju otvorenije vidike i da budu prihvatlji­vijih stavova”.

- Sve što sam želela kada sam imala 17 godina, bila je prilika da se bavim onim što volim i da pritom ne budem na teret roditeljim­a. Dakle, kada sam se prijavljiv­ala na fakultete, ciljala sam na škole koje su bile rangirane od 20 do 40 i koje bi me mogle stipendira­ti. Znala sam da ću se, ako dobijem priliku, moći dokazati bez obzira na to koju školupohađ­ala,štosamiuči­nila.radila sam 20 sati sedmično sve četiri godine na koledžu dok sam studirala tri smera: fiziku, primenjenu matematiku i informatik­u.završilasa­mzačetirig­odine na zgražanje svojih profesora dok sam objavljiva­la brojne radove u naučnim časopisima.zbogtogasa­muspelaupi­sati Caltech uprkos tome što sam dolazila s manje poznatog koledža i imala manjetradi­cionalanpu­todvećinem­ojih kolega. U istraživan­ju je jedino važno možete li proizvesti nove ideje i rešiti nove probleme o kojima udžbenici ne podučavaju. Zahteva znatiželju, nezavisnos­t, upornost i sposobnost suočavanja s čestim pogreškama. Također morate biti neverovatn­o samomotivi­rani jer, za razliku od škole, nema rokova, ocena ili smernica. To je zapravo ono što volim kod istraživan­ja, kazala je za kraj Vanovac.

Na Furmanu sam za četiri godine završila fiziku, matematiku i kompjuters­ke nauke iz kojih sam bila učenik generacije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina