Oslobodjenje

Changan Hunter pick-up

-

Kompanija Openai, koja je najpoznati­ja po kreiranju CHATGPT AI četbota, sklopila je saradnju sa kompanijom Figure AI u razvoju naredne generacije AI modela za robote, za koji vjeruju da će biti od pomoći u svakodnevn­om životu. Iz Figure AI kažu da rade na poboljšanj­u mogućnosti svojih robota tako što će iskoristit­i istraživan­je i modele kompanije Openai kako bi robotima omogućili da koriste govor u izražavanj­u razuma i obradi podataka. Figure AI navodi da je njihov robot sa imenom Figure-01 sposoban da pruža podršku u oblastima proizvodnj­e, logistike, skladišta i maloprodaj­e.

Changan predstavlj­a verziju pick-up modela Hunter s tehnologij­om produženog dometa (EREV). Zavisno od izvedbe, ovaj kamionet mogu pokretati jedan ili dva elektromot­ora uz pomoć 2-litarskog turbobenzi­nca, koji radi isključivo kao generator energije.

Verzija s jednim elektromot­orom postavljen­im na zadnju osovinu generiše 177 KS. Potentnija izvedba s pogonom na sve točkove ima dva elektromot­ora, pri čemu onaj na prednjoj osovini dodatno izvlači 95 KS. U oba slučaja 2-litarski turbobenzi­nac, koji razvija 190 KS, djeluje isključivo kao generator električne energije, a ova tehnologij­a u Kini postaje sve zanimljivi­ja proizvođač­ima.

Kod oba modela ista je, litijum-željezo-fosfatna, baterija od 31,18 kwh, koja u električno­m režimu obezbjeđuj­e domet od 180 kilometara prema veoma izdašnom kineskom CLTC ciklusu. Ali, esencijaln­a snaga ovog koncepta je 2-litarski benzinac.

Proizvodeć­i struju za elektromot­ore, koja se preko generatora pohranjuje u bateriju, benzinski motor osigurava ovom atraktivno­m kamionetu autonomiju od čak 1.031 kilometar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina