Oslobodjenje

Meduze ubrzavaju otisak prsta

Protein GFP se proizvodi u meduzi Aequorea victoria, koja se naziva i kristalna meduza i emituje zeleni sjaj kada apsorbira plavo svjetlo

-

Naučnici su razvili forenzički sprej koristeći protein koji se nalazi u meduzama i koji pokazuje otiske prstiju za samo 10 sekundi.

Kažu da bi sprej za boju mogao da forenzičke istrage učini bržim i efikasniji­m. Također je rastvorlji­v u vodi i ima nisku toksičnost. Tradiciona­lne forenzičke metode koriste ili otrovne prahove koji mogu oštetiti dokaze o DNK ili petrohemij­ske rastvarače koji su loši za okoliš, čija je prodaja sve ograničeni­ja.

Boje u spreju su bazirane na fluorescen­tnom jedinjenju zvanom zeleni fluorescen­tni protein (GFP), koji je prethodno revolucion­irao sposobnost naučnika da vizualizuj­u biološke procese u ćelijama i životinjam­a. Boje su biološki kompatibil­ne i ne ometaju naknadnu DNK analizu otisaka prstiju.

- Ovaj sistem je sigurniji, održiviji i radi brže od postojećih tehnologij­a, a može se koristiti čak i na otiscima prstiju koji su stari sedmicu, kazao je profesorto­nyjames,hemičarsau­niverzitet­a Bath i koautor istraživan­ja.

Tim je kreirao dvije različite boje nazvane LFP žuta i LFP crvena, koje se vezuju za hemikalije koje se nalaze u znoju i uljima u koži.

- Dostupne dvije različite boje znače da se sprej može koristiti na površinama različitih boja. Nadamo se da ćemo proizvodit­i više boja u budućnosti, rekao je James.

AOC 2K monitor

AOC je predstavio 27-inčni monitor sa 2K rezolucijo­m koji dolazi sa Fast IPS panelom i može da isporuči brzinu osvježavan­ja od 240 Hz koja se može overklokov­ati do impresivni­h 260 Hz. Monitor je dizajniran da zadovolji zahtjeve gejmera koji traže visoke performans­e, sa funkcijama koje obezbjeđuj­u glatku, živopisnu i brzu igru. Monitor nudi impresivno vrijeme odziva od 0,5 ms, efektivno minimizira­jući pojavu duhova i zamućenja pokreta za jasnije slike tokom brzog igranja igara. Ima HDR400 certifikat, što obećava poboljšana vizuelna iskustva sa dubljim crnim i živopisnij­im bojama.

 ?? ?? Forenzičke istrage mogle bi biti brže i efikasnije
Forenzičke istrage mogle bi biti brže i efikasnije
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina