Oslobodjenje

Ez zakona o sudovima

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Dragan Čović je sve vrijeme ucjenjivao BIH kako bi progurao nešto što EU ne traži od nas, a to je stvaranje trećeg entiteta, smatra Smajić

i Ustavnom sudu, a ako ne bude otvaranja pregovora, svakako će se narušiti odnosi vladajućih struktura, što će obilato koristiti opozicija. Znači, u oba slučaja biće izazovno i složeno, ocjenjuje Miletić.

Parlamenta­rna skupština BIH je sredinom februara uspjela usvojiti samo

Zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja terorizma.

- Na temelju mnogih kontakata koje imam, svi su voljni izaći nam u susret. Pored činjenice da postoji 14 prioriteta, odvojili su tri važna zakona. Ne vjerujem da ćemo odmah dobiti datum početka pregovora, ali sam siguran da ćemo dobiti status, kazao je za klix lider SNSD-A Milorad Dodik.

Iako nije preciziran­o, vrlo često se uz ova dva zakona u paket gura i Izborni zakon. I to uvijek radi HDZBIH. Izmjene Izbornog zakona jesu dio 14 prioriteta koje je Evropska komisija stavila pred BIH, u smislu ispunjenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourg­u, ali nisu uslov za otvaranje pregovora u martu.

- Izborni zakon po mjeri HDZ-A BIH neće ići, jer nema podršku u PSBIH bez djelimični­h izmjena Ustava, poručuje Miletić.

Đonlagić smatra da nema osnova za izmjene Izbornog zakona u ovom trenutku.

-Ipak,hdzbihprek­ozvaničnog­zagrebaian­drejaplenk­ovićaubrux­ellesu lobira za svoj model izmjena Izbornog zakona.toćesenast­avitinakon­odluke Evropskog vijeća 21. marta, kakva god da bude, ističe Đonlagić.

Moguća iznenađenj­a

Njegov kolega iz Kluba Bošnjaka Džemal Smajić (Stranka za BIH) kaže nam kako je opozicija u Domu naroda pokazala odgovornos­t prilikom usvajanja prošlog zakona.

- On ne bi došao na dnevni red da mi nismo kao opozicija poslali pisani zahtjev i izveli načistac one koji se kunu u EU. Došlo je do tačke gdje su se javno morali očitovati jesu li za EU ili nisu. Posebno HDZBIH, podsjeća Smajić.

Politička analitičar­ka Tanja Topić smatradaće­bitidovolj­nousvajanj­ezakona o sukobu interesa i da je već odlučeno da BIH može otpočeti pregovore.

- U ovom slučaju blokade nisu poželjne, a iznenađenj­a su moguća, kaže Topić.

Odbili Dodikov prijedlog

Ministarst­vo energetike i rudarstva Crne Gore odbilo je poziv predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika o učešću te države u izgradnji hidroelekt­rane Buk Bijela. Podsjetimo, Dodik je ovaj poziv uputio tokom nedavne posjete Crnoj Gori kada se sastao s predsjedni­kom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Iz Ministarst­va energetike i rudarstva Crne Gore odgovorili su za podgoričke Vijesti da je za njih pitanje izgradnje HE završeno još 2004. godine skupštinsk­om Deklaracij­om o zaštiti rijeke Tare, ali i izvještaje­m UNESCO-A iz 2005.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Klub Bošnjaka Doma naroda: Zagovornik­e EU puta smo izveli načistac
/ SENAD GUBELIĆ Klub Bošnjaka Doma naroda: Zagovornik­e EU puta smo izveli načistac
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina