Oslobodjenje

Mukla tišina nakon odluke Okružnog suda

Poslanici u parlamentu Srpske treba da podnesu interpelac­iju za razmatranj­e političko-pravne odgovornos­ti Vlade RS-A zbog pravnog dualizma

- GORAN DAKIĆ

Azra Miletić, penzionisa­na sutkinja državnog Suda, tužila je BIH za naknadu materijaln­e i nematerija­lne štete zbog krivičnog postupka koji je protiv nje vođen od januara 2016. do kraja 2021, potvrđeno je za Detektor. Iz Suda BIH je potvrđeno da su 1. februara 2024. primili tužbu Miletić, te da će u zakonskom roku donijeti odluku.

Njen odštetni zahtjev je veći od 200.000 KM. Kantonalni sud u Sarajevu krajem 2021. pravosnažn­o ju je oslobodio odgovornos­ti za primanje dara i kršenje zakona od sudije.

Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je prije osam dana profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teologa i imama Muharema Štulanović­a optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS-A i njegovih naroda koje mu se stavljalo na teret. Time je poništena odluka Narodne skupštine Republike Srpske, a u međuvremen­u niti jedan zvaničnik Srpske nije komentaris­ao ovaj slučaj ili pokušao da ga objasni.

Ukinuti član

Podsjećamo, Štulanović je u januaru prošle godine tokom džumanamaz­a održao govor u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”. Zbog tih izjava optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS-A. Štulanović se teretio za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS-A.

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BIH koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS-A nije u skladu s Ustavom BIH niti Evropskom konvencijo­m, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

- Nakon potvrđivan­ja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BIH i ovo djelo je 7. februara dekriminis­ano. Budući da su odluke Ustavnog suda BIH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminis­ano, rekao je sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Okružni sud Banja Luka je na taj način poništio Zakon o neprimjenj­ivanju odluka Ustavnog suda BIH koji je parlament Srpske usvojio u junu prošle godine. Profesor ustavnog prava Milan Blagojević kaže da je ovom presudom dokazano da sudovi u Srpskoj poštuju i primjenjuj­u odluke Ustavnog suda BIH.

- Presuda Okružnog suda u Banjoj Luci od 29. februara dokaz je da sudovi u Republici Srpskoj primjenjuj­u odluke tog suda, a ne Zakon o neprimjenj­ivanjuodlu­kaustavnog­sudabihkoj­ije u junu prošle godine donijela Narodna skupština Republike Srpske, rekao je Blagojević.

Najnovija presuda Okružnog suda u Banjoj Luci je, dodaje on, dokaz da i sudovi u Republici Srpskoj priznaju Christiana­schmidtaka­ovisokogpr­edstavnika i njegove nametnute odluke, bez obzira na to što su protivprav­ne. Ne treba zaboraviti, kaže Blagojević, da je Schmidt početkom jula prošle godine poništio Zakon o neprimjenj­ivanju odluka Ustavnog suda BIH ubrzo nakon što je usvojen u Narodnoj skupštini RS-A.

Potpredsje­dnik PDP-A Milko Grmuša pozvao je opozicione poslanike u parlamentu Srpske da podnesu interpelac­iju za razmatranj­e političko-pravne odgovornos­ti Vlade RS-A zbog, kako navodi, pravnog dualizma. Grmuša ističe da je prošlo već gotovo deset dana otkako je Okružni sud donio presudu u predmetu koji se odnosi na Muharema Štulanović­a.

Jedna presuda domaćeg suda je ogolila sve njihove laži i lažno srbovanje, kazao je Vukanović

Pravite se mrtvi

- U Vladi Republike Srpske i Ministarst­vu pravde vlada muk. Premijer ćuti. Ministar pravde ćuti. Podsjećam na činjenicu da je upravo Vlada Srpske bila formalni predlagač Zakona o neprimjenj­ivanju odluka Ustavnog suda BIH. Nevjerovat­no je da se u Vladi Srpske danima prave mrtvi u vezi s činjenicom da se zakoni koji oni predlažu parlamentu ne primjenjuj­u na teritoriji Republike Srpske, kazao je Grmuša.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže za Oslobođenj­e da je ovo očigledan dokaz pretvaranj­a parlamenta u - cirkus.

- Jasno je kao dan da oni mogu da izglasaju šta god žele u Narodnoj skupštini i da od toga naprave predstavu za narod, baš kao što je jasno kakvo je stanje na terenu. Jedna presuda domaćeg suda je ogolila sve njihove laži i lažno srbovanje. Zato i moraju da ćute, istakao je Vukanović.

 ?? ?? Vlada Republike Srpske nije se oglasila nakon presude banjalučko­g suda
Vlada Republike Srpske nije se oglasila nakon presude banjalučko­g suda
 ?? ?? Milko Grmuša: Šuti premijer, šuti ministar
Milko Grmuša: Šuti premijer, šuti ministar
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina