Oslobodjenje

Deset po deset kilometara od Krajine do Sarajeva

Generacijs­ki san Krajišnika je da budu brzom cestom povezani sa glavnim gradom države, ali on još zadugo neće postati stvarnost

- AJLA KANLIĆ FAHRUDIN BENDER

vijest koja nikog i ne iznenađuje. Danas, 8. marta, simbolično se pripadnica­ma ljepšeg spola poklanjaju cvijeće i još poneka usputna sitnica. Ono što se može vidjeti na sarajevski­m ulicama je da taj običaj i ove godine nije izblijedio, jer sve odiše šarenilom latica.

Najpoznati­ja pijaca glavnog grada BIH - Markale ispunjena je širokim izborom šarenih latica, a među tezgama i košarama naišli smo na jednu posebnu cvjećarku Nerminu Gerin.

Nermina Gerin već više od tri decenije i cvijećem svake godine, to nikada neće i ne smije izblijedje­ti, ma sjeti me se i mušterija, ako mi vjerujete, ispričala nam je Nermina.

Makar cvijet - cvijet, kako se kaže, samo neka od srca bude, jer to je vitamin za oči i za dušu, dodala je Nermina. Dok se kod nas poklanjaju čokolade i buketi, u Evropi, podsjećamo, ovaj dan se proslavlja dosta drugačije.

Ništa od protesta

- U Stockholmu nije običaj pokloniti cvijeće. Gore se samo proslavlja u znaku organizova­nja protesta, da se izjednače plate žena sa platama muškaraca, da žene budu slobodne, da imaju ista prava kao i muškarci. To je internacio­nalni dan i ne proslavlja se kao ovdje. Mogu vam reći da to nedostaje malo, jer to je zaista lijep običaj, ispričala nam je Azra Kovačić.

U razgovoru sa građanima kažu nam da je to običan dan kao i svaki drugi, ali da se osjeća praznična atmosfera, te da topla riječ i lijep gest svakome prijaju.

Udaljena od glavnog grada, i brdovita Krajina vapi za infrastruk­turom. No, pored pregovora lokalnih vlasti sa federalnom, u sve bi trebalo uključiti i vlasti RS-A.

Dok se radi na konkretnim dionicama, svaki dio puta u konačnici vodi ka istom cilju. Iz pravca centra države ka periferiji aktualna je dionica kod Lašve, a sa bihaćke strane već je uvedena treća traka na dionicama Ripač i Lanište. Gradonačel­nik Bihaća Elvedin Sedić najglasnij­i je u pozivima da se infrastruk­tura stavi u fokus.

Zaobilazak kanjona

- Nekoliko je prioritetn­ih projekata koje radi Javno preduzeće Direkcija za ceste u gradu Bihaću. To je zaobilazni­ca na lokaciji Mali Lug - Jablanska ulica, za koju je raspisan tender, a vrijednost investicij­e je 8,5 miliona maraka. Nastavlja se i probijanje dionice puta Petog korpusa, izmjena projektne dokumentac­ije je u toku, ali ići će i to ove godine. Zatim su tu rekonstruk­cija Jablanske u vrijednost­i od milion maraka i priključak u Poslovnoj zoni Kombiteks. Slijedi i izgradnja kružnog toka u Ulici bosanskih šehida, izlistao nam je gradonačel­nik Sedić.

Grad izdvaja kapitalna sredstva za nove saobraćajn­ice, poput projekata na Ceravcima i ceste Bihać Bosanska Krupa, gdje trenutno traje izrada elaborata eksproprij­acije.

- Ove godine će se ići u postupak prve dionice eksproprij­acije Krupa - Vranjska, a na bihaćkoj strani još jedan dio kako bismo ove godine ili bar u sljedećoj raspisali dio radova, ističe gradonačel­nik.

Cestom Bihać - Bosanska Krupa zaobišao bi se kanjon Une koji je, zbog odrona, pruge i brojnih okuka, jedna od najnesigur­nijih dionica u Federaciji. Također, postoje i veći projekti koji bi osigurali brži protok putnika i robe kroz Unskosansk­i kanton.

Mušterija hoće da su niže cijene, ali ne može, nabavne su velike. Van svake pameti je da ruža košta 7 KM, to je previše, ističe Nermina

Od prošle godine Vlada Federacije počela je značajnije podržavati projekte u USK-U, a Krajišnici očekuju da to postane praksa

Radi se o brzoj cesti koja bi povezivala Veliku Kladušu sa Cazinom, a zatim Cazin sa Bihaćem, što je prva i najznačajn­ija dionica za Krajišnike gdje god da krenu. Međutim, i to će morati čekati.

- Brza cesta Bihać - Cazin - Velika Kladuša je pred tenderom za izradu projektne dokumentac­ije. Nisam baš siguran da će se tu išta započeti prije zakonskog roka, tačnije, 18 mjeseci od usvajanja tendera projekta. Što se tiče brze ceste Bihać - Sarajevo, tu tek nema ništa na vidiku, jer je to projekat koji nije još utemeljen u prostornim planovima, osim one dionice Lašva - Nević Polje kod Viteza. Nisam baš optimista da ćemo naskoro i ovakvom dinamikom brzo povezati Krajinu sa glavnim gradom države, iskren je Sedić.

Ipak, u planovima JP Autoceste Federacije od 2023. do 2025. godine postoje namjere da se napravi dio posla. U tabeli dinamike aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta, pod stavkom 23. navodi se BC Lašva - Travnik - Jajce, dionica Nević Polje - Turbe u dužini 10,8 kilometara.

Evropska mapa

Također, pod stavkom 25. planirana je brza cesta Bihać - Cazin - Velika Kladuša - granica Republike Hrvatske, poddionica Kamenica - Ćoralići u dužini od 10 kilometara.

Kako nam je kazao Amir Purić (Naša stranka), krajiški poslanik u federalnom Parlamentu, navedene aktivnosti su planirane za ovu i sljedeću godinu. Također, svaki kilometar dio je većeg plana.

- Koliko znam, ona bi se trebala spajati s tom za Jajce i Sarajevo, pa dalje Podgoricom. Intencija državnog ministra je da brzu cestu Krajina - Sarajevo - Podgorica ucrta u evropski koridor brzih cesta radi lakšeg finansiran­ja, rekao nam je Purić.

Vlada Federacije nastavit će pružati podršku, ali sve ovo je u jednom mandatu nemoguće završiti.

 ?? / DŽANAN KISMETOVIĆ ?? Prizor kanjona Une
/ DŽANAN KISMETOVIĆ Prizor kanjona Une
 ?? ?? Nermina Gerin: Uvijek neko uskoči u pomoć, pa se proda koliko se proda
Nermina Gerin: Uvijek neko uskoči u pomoć, pa se proda koliko se proda
 ?? ?? Poklon od srca nahrani dušu
Poklon od srca nahrani dušu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina