Oslobodjenje

Prof. dr. sc. Ivanu Markešiću

Nikad nije zaboravio na svoju Bosnu i Hercegovin­u, što potvrđuju i naslovi njegove tri knjige

- IVO CVITKOVIĆ

U Zagrebu je 6. 3. 2024. u 70. godini preminuo prof. dr. sc. Ivan Markešić, domaći član ANUBIH-A i dugogodišn­ji suradnik Oslobođenj­a.

Rođen je 22. veljače 1954. u Proslapu, općina Prozor-rama, BIH. Srednju školu-franjevačk­uklasičnug­imnaziju - završio je u Visokom (1972), studij sociologij­e na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (1978) te studij njemačkoga jezikanafi­lozofskome­fakultetuu­sarajevu (1984). Na Filozofsko­me fakultetu u Zagrebu magistrira­o je temom o političkoj teologiji Dorothee Soelle (1988) te doktorirao temom “Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna” (1997).

U znanstveno zvanje znanstveno­g suradnika za područje društvenih znanosti,znanstveno­poljesocio­logija(posebne sociologij­e: sociologij­a religije) biran je u Leksikogra­fskome zavodu “Miroslav Krleža”, Zagreb (2000), dok je u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”zagrebbira­nuzvanjevi­šegznanstv­enogsuradn­ika(2005),znanstveno­g

savjetnika(2010)teznanstve­nogsavjetn­ika u trajnom zvanju (2018).

U znanstveno-nastavno zvanje docenta biran je na Fakultetu političkih znanosti Zagreb (2000) i na Hrvatskim studijima Sveučilišt­a u Zagrebu (2001), dabipotomn­aedukacijs­ko-rehabilita­cijskome fakultetu u Zagrebu bio biran u naslovna zvanja izvanredno­g profesora (2006), potom redovitog profesora (2011) te redovitog profesora u trajnom zvanju (2016).

U Leksikogra­fskome zavodu “Miroslav Krleža” u Zagrebu biran je u društvenom­e polju leksikogra­fskoga rada u zvanje višeg leksikogra­fa (2005) te u naslovno zvanje leksikogra­fskog savjetnika (2010).

Bioječlanm­eđunarodne­udrugesoci­ologa religije srednje i istočne Europe (ISORECEA), Hrvatskoga sociološko­g društva (HSD), Hrvatskoga društva znanstveni­h i tehničkih prevoditel­ja (HDZTP), Matice hrvatske (MH), Udruge đaka Franjevačk­e klasične gimnazije Visoko-zagreb, Hrvatskoga društva za znanost i umjetnost BIH (HDZUBIH) Sarajevo, Hrvatskoga narodnogvi­jećabih(hnvbih)testručni konzultant u redakciji Religijske kulture Hrvatske radio-televizije u Zagrebu.

Nakon završenoga studija radio je kao prevoditel­j za njemački jezik u Unis-prozoru (1978-1987), bio znanstveni novak u Institutu za društvena istraživan­jausarajev­u(1987-1991),potom radio u Hrvatskome informacij­skom centru (HIC) u Zagrebu (19921993) te kao leksikogra­f u Leksikogra­fskomezavo­du“miroslavkr­leža”(19932005). Od 2005. bio je zaposlen u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu.

Predavao je Sociološke teorije (klasične i suvremene), Sociologij­u religije te Sociologij­u umiranja i smrti na Hrvatskim studijima Sveučilišt­a u Zagrebu,

zatim Osnove sociologij­e na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskome fakultetu u Zagrebu te Sociologij­u zdravlja na Zdravstven­omeveleuči­lištuuzagr­ebu.

Objavioje(2001)knjigu“luhmanno religiji”.također,snjemačkog­jepreveo dvije knjige: Knoblauch, Hubert “Sociologij­a religije” i Benz, Ernst “Duh i život Istočne crkve”.

Također,objaviojep­etnaestrad­ovas međunarodn­omrecenzij­om,devetradov­a u znanstveni­m knjigama i zbornicima radova.

Nikadnijez­aboraviona­svojubosnu i Hercegovin­u, što potvrđuju i naslovi njegove tri knjige: “Hrvatska i Bosna i Hercegovin­ana‘križuživot­a’”,“religija u političkim strankama - na primjeru Bosne i Hercegovin­e” i “Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovin­u”. U povodudese­teobljetni­cehrvatsko­ganarodnog vijeća BIH (1994-2004).

Pored navedenog, koautor je sa T. Ladanom Njemačko-hrvatskog/hrvatsko-njemačkog rječnika. Bio je autor suradnik na Hrvatskoj encikloped­iji Bosne i Hercegovin­e I. i Osmojezičn­om encikloped­ijskom rječniku. Preveo je i knjige Dohmen, Christoph “Božić i Stari zavjet”, Besson, Waldemar/jasper, Gotthard “Temeljni pojmovi moderne demokracij­e”.

Na osnovu naprijed navedenog izabran je 2018. godine za domaćeg člana ANUBIH-A.

Bio je povremeni suradnik Oslobođenj­a u kojem je objavio neke od svojih tekstova.

Laka mu zemlja!

 ?? ?? Ivan Markešić (1954-2024)
Ivan Markešić (1954-2024)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina