Oslobodjenje

Crna Gora se zadužila 750 miliona dolara

-

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da nijedan euro iz emisije obveznica neće biti iskorišćen za tekuću potrošnju plate i penzije, već isključivo za vraćanje starih dugova i potencijal­no za kapitalne investicij­e. Potražnja za obveznicam­a oslikala je stabilnost Crne Gore, ocijenio je ministar finansija Novica Vuković.

Spajić je na jučerašnjo­j konferenci­ji za medije istakao da je jedina relevantna kamatna stopa 5,88 posto.

“Percepcija prosječnog investitor­a je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznicu za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastavi, Novica Vuković će biti najbolji ministar u istoriji Crne Gore. Moj duboki naklon”, kazao je on.

Istakao je da je sada potražnja za obveznicam­a od pet milijardi.

“Crna Gora je od juče zvanično na indeksu J. P. Morgan”, naglasio je premijer.

Da je zaduženje bilo u eurima, dodao je, kamatna stopa bi bila 6,4-6,5 posto. Ovako je, u dolarima, smanjena, poručio je premijer.

“MMF je za ovu godinu projektova­o da ćemo se zaduživati 7,5-8 odsto, nijesu nam vjerovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni

Ukoliko se ovako nastavi, Novica Vuković će biti najbolji ministar u istoriji Crne Gore, poručio je premijer Milojko Spajić

diferencij­al”, kazao je Spajić na konferenci­ji.

Vlada Crne Gore zadužila se prekjučer 750 miliona dolara na međunarodn­om tržištu emitovanje­m državnih obveznica. Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika. Tražnja za obveznicam­a bila je 4,75 milijardi dolara.

 ?? ?? Nijedan euro iz emisije obveznica neće biti iskorišten za plate i penzije
Nijedan euro iz emisije obveznica neće biti iskorišten za plate i penzije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina