Oslobodjenje

Haos u Skupštini

-

Vladimira Orlića. To zapravo znači da će biti nastavljen­o ponižavanj­e parlamenta i zakonodavn­e vlasti, a koja je u potpunosti obesmišlje­na”, smatra Aleksić.

Nešto slično juče kaže još jedan opoziciona­r Zdravko Ponoš, konstatuju­ći da izbor Brnabićke za predsednic­u Skupštine Srbije pokazuje “Vučićev pristup, odnosno njegovo razumevanj­e čemu parlament služi”.

“Brnabić je dostojna njenog prethodnik­a Orlića, na način na koji je on upražnjava­o tu dužnost. Ona je jedna od talentovan­ijih i Vučićevo oduševljen­je njome je sasvim opravdano, ona je njegov najbolji učenik, kao što je on bio Šešeljev”, dodajući:

“To je Vučićev doživljaj čemu Skupština služi, gde se opozicija ponižava, gde se sprečava suštinski diskusija o najvažniji­m stvarima.

Svaki put kad je opozicija tražila da se razgovara o Kosovu i da Vučić podnese izveštaj o tome, pa da Skupština da mišljenje, on je podnosio izveštaj sa službenog puta, šta je jeo, s kim se rukovao...”.

Mandatar se traži

Srpska napredna stranka nije još izabrala mandatara za sastav nove

Vlade, a nepoznata su i imena ministara s tim što nema sumnje da će bar polovina biti ljudi koji su već obavljali iste funkcije.

Uostalom, to je pravilo koje naprednjac­i primenjuju punih 12 godina, koliko su na vlasti, ostavljaju­ći u svakoj narednoj Vladi bar polovinu prethodnih ministara menjajući im samo resore.

Zanimljivo je da je Ana Brnabić ušla u istoriju kao jedina predsednic­a, odnosno predsednik Vlade sa tri uzastopna mandata od uvođenja višestrana­čja u Srbiji 1991. godine. Od tada su samo dva premijera imala dva uzastopna mandata - Mirko Marjanović od 1994. do 1998. i od 1998. do 2000. Posle oktobarski­h promena to je bio Vojislav Koštunica od 2004. do 2007. i od 2007. do 2008. Ana Brnabić je prvi put imenovana 2017. godine, potom 2020. i 2022.

Zanimljivo je da je Brnabić ušla u istoriju kao jedina predsjedni­ca, odnosno predsjedni­k Vlade sa tri uzastopna mandata

Predsjedni­k Skupštine Crne Gore Andrija Mandić dao je jučer pauzu nakon što je na sjednici na Cetinju došlo do verbalnog sukoba između poslanika Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS) Oskara Hutera i dijela poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), javlja N1.

Dok je Huter govorio, poslanik Slaven Radunović mu je nešto dobacio, a on je više puta ponovio “sram te bilo”. U raspravu se uključio i Milan Knežević, a onda i ustao, nakon čega je sjednica prekinuta.

I poslije pauze nastavljen­a je žučna rasprava, a Huter i Knežević su više puta pokušali da krenu i fizički jedan na drugog, ali su ih spriječili ostali poslanici. Poslanici DPS-A Danijel Živković i Andrija Nikolić tražili su da se pozove obezbjeđen­je, te su prišli Mandićevom stolu, koji se udaljio nakon kratke rasprave. Sjednica je kasnije nastavljen­a.

Građani Cetinja razišli su se nakon protesta povodom prvog proljetnog zasjedanja Skupštine Crne Gore. Kako su saopštili, okupljanje­m su željeli da pokažu revolt zbog dolaska predsjedni­ka parlamenta Andrije Mandića. Građani su jajima gađali vozila kojim su došli potpredsje­dnik Vlade Aleksa Bečić i poslanik GP URA Dritan Abazović. Mandić je na početku sjednice kazao da se ugodno osjeća što je na Cetinju i da ima posebnu odgovornos­t da bude na visini zadatka, kakvu zaslužuju Cetinje i Crna Gora.

 ?? / EPA ?? Ana Brnabić: Od nestranačk­e osobe do naprednjak­a srcem i dušom
/ EPA Ana Brnabić: Od nestranačk­e osobe do naprednjak­a srcem i dušom
 ?? / N1 ?? Burno je bilo na Cetinju
/ N1 Burno je bilo na Cetinju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina