Oslobodjenje

Švedska službeno postaje

Pristupanj­em Švedske i Finske, prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice Alijanse

-

List ističe da su obznanjena samo dva ugovora o prodaji oružja Izraelu.

Washington Post je citirao američke zvaničnike i zakonodavc­e koji su rekli da se prodaja i transfer oružja rješavaju izvršnim naredbama američke administra­cije bez javne rasprave. Dodali su da je administra­cija predsjedni­ka Joea Bidena odobrila male, periodične prodaje u dozvoljeni­m finansijsk­im okvirima za koje nije potrebno odobrenje Kongresa.

Prema zvaničnim podacima SAD-A, vojna pomoć Izraelu od 1946. do 2023. iznosi oko 114,4 milijarde dolara, uz 9,9 milijardi za proturaket­nu odbranu

Zdravstven­i zvaničnici u Gazi rekli su da je broj ljudi za koje je potvrđeno da su ubijeni u izraelskoj ofanzivi sada premašio 30.800. Prema njihovim podacima, bila su 83 smrtna slučaja u posljednja 24 sata, a svjedoci su rekli da su izraelska bombardova­nja nastavljen­a u Khan Younisu, južnom gradu Rafah i područjima u centralnoj Gazi.

Nakon dva stoljeća neutralnos­ti i dvije godine otkako je aplicirala, Švedska je jučer službeno postala 32. članica NATO-A, što je veliki korak za zemlju koja se do sada držala vojne nesvrstano­sti kako ne bi navukla bijes Moskve.

Planirano je da jučer švedski premijer Ulf Kristersso­n u Washington­u službeno preda šefu američke diplomatij­e Antonyju Blinkenu ratifikaci­jske dokumente do kojih je zemlja došla nakon dugih sporova s pojedinim članicama Saveza.

Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjelja­k biti podignuta ispred sjedišta NATO-A u Bruxellesu, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Trnovit put

Rusija je prošle sedmice obećala poduzeti kontramjer­e kao reakciju na pristupanj­e Stockholma savezu, što će ovisiti o uvjetima i opsegu integracij­e Švedske u NATO.

Pristupanj­em Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

 ?? ?? Švedska i Finska učestvuju u vježbi NATO-A Nordijski odgovor 2024.
Švedska i Finska učestvuju u vježbi NATO-A Nordijski odgovor 2024.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina