Oslobodjenje

Tupaju u BKC-U KS-A

- N. S.

von Weber, C. Debussy, I. Stravinsky, L. Bernstein, G. Tailleferr­e i B. Kovacs, najavljeno je iz BKC-A.

Timur Muratović rođen je 1996. u Sarajevu, gdje završava osnovnu muzičku i baletsku školu Novo Sarajevo u klasi Afrodite Obućine, te upisuje Srednju muzičku školu u klasi Adnana Cice. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju Sarajevo kod profesora Vedrana Tuce, te se nakon završene prve godine prebacuje na Fakultet muzičke umetnosti Beograd u klasu Ognjena Popovića, gdje završava osnovne i master-studije.

Osvajao je mnoge nagrade na takmičenji­ma, od kojih se izdvajaju: prva nagrada na internacio­nalnom takmičenju “Davorin Jenko” 2020. i druga na internacio­nalnom takmičenju Ohridski biseri 2021. iz solo izvođenja, prva nagrada na internacio­nalnom takmičenju kamernih sastava “Olivera Đurđević” 2019. iz kamerne muzike, prva nagrada na takmičenju Klaribanat 2018. iz čitanja s lista.

Zerina Šabotić, rođena 1995, muzičko obrazovanj­e počinje 2004, a 2014. završava Srednju muzičku školu u Sarajevu, smjer za solo klavir, u klasi Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na federalnim takmičenji­ma učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenji­ma “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiar­o”, prve i specijalne nagrade na internacio­nalnom takmičenju Citta di Barletta u Italiji.

Kao kamerni muzičar je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj i BIH sa triom Ardea, te osvojila prvu nagradu na takmičenju Bistrički zvukolik kao članica klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole u Sarajevu, kamernim orkestrom Muzičke akademije Sarajevo i Sarajevski­m gradskim orkestrom. Djeluje aktivno kao pedagog, korepetito­r i kamerni muzičar.

Timur Muratović i Zerina Šabotić njeguju dugogodišn­ju saradnju kroz različite zajedničke projekte

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina