Oslobodjenje

Ermedin Demirović oduševio i Špance

Sjajne partije napadača Bosne i Hercegovin­e u dresu Augsburga nisu prošle nezapaženo širom Evrope, a Španci podsjećaju da je igrao i kod njih

- J. T. J. T. Piše: JASMIN TAJIĆ

Počela redovna prodaja

Nakon što je okončana pretprodaj­a, redovna prodaja ulaznica za utakmicu baraža Bosna i Hercegovin­a - Ukrajina počela je jučer u 12 sati. Prodaja se odvija putem platforme event.ba, a registraci­ja je obavezna.

Cijene su sljedeće: tribina Zapad - 40, tribina Istok - 30, tribine Sjever i Jug po 20 KM.

Podsjetimo, susret baraža za plasman na Evropsko prvenstvo između BIH i Ukrajine igra se 21. marta (20.45 sati) na zeničkom Bilinom polju. Ukoliko BIH slavi, pet dana kasnije dočekat će Island ili Izrael na Grbavici.

Peljto sudi derbi

Dvadeset drugo kolo WWIN lige BIH otvorit će ekipe Širokog Brijega i Sloge sutra od 13 sati, a sudit će Dragan Petrović (Banja Luka).

Isti dan od 16 sati igraju GOŠK - Posušje, a sudi Darko Gedžić (Posušje). Duel Sarajeva i Igmana od 18.30 sati sudi Miloš Gigović (Gradiška).

U nedjelju se igraju dva meča, a susret Zvijezde i Željezniča­ra od 13 sati sudi Elvedin Topuzović (Tuzla), dok će derbi Zrinjski - Borac suditi Irfan Peljto (Sarajevo). U ponedjelja­k će duel Veleža i Tuzla Cityja od 18 sati suditi Antonio Tomić iz Kreševa.

Zbog odličnih partija u dresu Augsburga, gdje nosi i kapitensku traku, ugledni španski list Marca objavio je priču o Ermedinu Demiroviću, podsjetivš­i najprije da je boravio kratko u španskoj Primeri, odnosno ekipi Deportivo Alavesa.

Pozajmice

Ermedin Demirović (Hamburg, Njemačka, 1998) kratko je boravio u Deportivo Alavesu, naveo je list i dodao da su karijeru nekadašnje­g omladinca RB Leipziga obilježile pozajmice (Sochaux, Almeria i St. Gallen), uprkos tome što je bio veoma efikasan, a pokazao je učinkovito­st i u prvom timu Alavesa, postigavši šest golova u četiri utakmice.

- On ima 19 godina i odličan je u završnicam­a. Morate biti strpljivi s njim, ne možete ga kriviti ni za šta, rekao je Abelardo, tadašnji trener Alavesa, o devetki koja je debitovala s dva pogotka protiv Formentere, a bio je strijelac i protiv Malage u sezoni 2017/18.

Ali, 2020. Alaves ga je za 3,7 miliona eura prodao u Feriburg, gdje je postigao osam golova na 69 utakmica.

Reprezenta­tivac BIH je ove sezone eksplodira­o u Augsburgu, u koji je stigao prošle godine i već u prvoj sezoni izjednačio tih osam golova u Bundesligi, a ove ih je povećao na čak 14. Samo napadač Bayerna Harry Kane sa 27, Serhou Guirassy iz Stuttgarta (20) i Louis Openda iz Leipziga sa 17 golova su više puta tresli mrežu od Demirovića, koji je zabilježio i osam asistencij­a. S ovim asistencij­ama Demirović je drugi najkorisni­ji igrač Bundeslige, jer je učestvovao u 22 gola svog tima, a Harry Kane je učestvovao u 32.

Marca je podsjetila i da je Bokser nadimak Demirovića, koji se u djetinjstv­u jedno vrijeme bavio plemenitom vještinom.

- Ja sam radnik. Ekipa sada igra bolje, što je očito ključno. Promijenio sam svoju igru u stil u kojem više uzimam loptu, nešto što vjerovatno nisam radio mnogo na početku prošle sezone, jer nisam imao povjerenja za to. Sada imam podršku svih, rekao je Demirović, koji je i kapiten ekipe iako je stigao tek 2022. godine.

Njegov bivši trener Enrico Massen, kojeg je u međuvremen­u naslijedio Jess Thorup, istakao je da je Demirović postigao mnogo u svlačionic­i Augsburga.

Promijenio sam svoju igru u stil u kojem više uzimam loptu, nešto što vjerovatno nisam radio mnogo, ističe naš napadač

Jedan gol

- Tokom prošle godine mnogo puta sam govorio o njemu, kako trenira, kakvu energiju unosi u tim na treninzima i na utakmicama. On je kapiten s razlogom, istakao je Massen.

U reprezenta­tivnoj karijeri Demirović je u dresu zmajeva dosad odigrao 24 utakmice i postigao samo jedan gol, a novu šansu imat će u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo protiv selekcije Ukrajine 21. marta na zeničkom Bilinom polju.

 ?? / IMAGO / KOLBERT PRESS ?? Predvodi ekipu kao kapiten
/ IMAGO / KOLBERT PRESS Predvodi ekipu kao kapiten
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina