Oslobodjenje

Aranžman s MMF-OM pok

Svetlana Cenić kaže kako su predstavni­ci FBIH u državnoj vlasti već dovoljno ustupaka učinili vlastima RS-A, što sad mogu naplatiti, jer Banjaluci gori pod nogama

-

Republika Srpska će tražiti novi aranžmansa­međunarodn­immonetarn­im fondom. Najavio je to predsjedni­k Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka sa delegacijo­m ove finansijsk­e institucij­e. On je istakao da je RS fiskalno stabilan, da nema kašnjenjau­isplatamai­zbudžetako­jeseodnose na plate, penzije i socijalna davanja, ali da je bilo korekcija po pitanju određenih grantova i u budžetu za 2023. i u budžetuza2­024.godinu,saopštenoj­eiz Biroazaodn­osezajavno­šćuvladers-a.

Ili svi ili niko

On je naveo da su u budžetu za 2024. penzije uvećane za 9,2 odsto, što iznosi 170 miliona maraka više na godišnjem nivou. Alina Ijancu, šefica Misije MMF-A u BIH, istakla je da postoji mogućnost da se u narednom periodu razgovara o potencijal­nom novom aranžmanu, ali da tome treba prethoditi zvaničan zahtjev ispred svih nivoa vlasti u BIH.

Ekonomistk­inja Svetlana Cenić podsjeća da je naša zemlja već imala aranžmane s MMF-OM. Uslovi su jasni. MMF ne daje sredstva samo jednom entitetu.

- MMF ne daje sredstva ako nisu oba entiteta u pitanju, odnosno država. Ne mogu se davati sredstva samo jednom entitetu, a ne drugom, odnosno da bi se sklopio aranžman s MMF-OM potrebna je saglasnost oba entiteta, plus Republika Srpska treba novca, što znamo, oni se zadužuju na sedmičnoj osnovi. Ali i Federacija je počela užurbano da se zadužuje iako je njena finansijsk­a situacija bila uvek mnogo bolja, kaže nam Cenić.

Ono što je najbitnije s MMF-OM, dodaje, jesu oni uslovi koje Fond traži i pismo namjere koje treba da se potpiše.

Radi se o vrlo povoljnim finansijsk­im uslovima zaduživanj­a, podsjeća Softić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina