Oslobodjenje

Vjetlu iz Evropske unije

-

stranke. Posebna rasprava vođena je u vezi sa Prijedlogo­m zakona o sprečavanj­u sukoba interesa koji je podnio SDA.

- Prijedlog zakona koji je upućen u ime SDA trebao je biti prvi, a tek onda ovaj zakon koji je uputio VMBIH, poručio je predsjedav­ajući Kluba poslanika SDA Šerif Špago i naglasio da je time povrijeđen Poslovnik Predstavni­čkog doma.

Mogli smo svi insistirat­i na svojim zakonima, ali tada bismo bili sigurni da tako neće doći do otvaranja pregovora, rekao je Kovačević

Predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma Marinko Čavara istakao je da prijedlog SDA nije dobio podršku VMBIH, te da je Kolegij tako odlučio.

Poslanik NES-A Jasmin Emrić kazao je da su poslanici dovedeni u položaj da važan i složen zakon razmatraju na hitnoj sjednici po hitnom postupku, te da nije bilo dovoljno vremena da sagledaju zakon u cjelini.

- Došli smo u situaciju da, kada očekujemo od Evropskog vijeća zelene svjetlo, u zadnjim sekundama usvajamo ovaj zakon, rekao je Emrić i dodao da se ne radi o dobroj praksi.

Poslanik SDS-A Darko Babalj, uvjeren da će se zakon “sutra tumačiti onako kako kome odgovara”, uputio je niz kritika. Poslanici/e su izglasali razmatranj­e po hitnom postupku, a ministar Bunoza je obrazložio Prijedlog zakona.

Istakao je da je u odnosu na važeći zakon koji je donio visoki predstavni­k u BIH izmijenjen­o 19 odredbi, te da je VMBIH posljednji­h sedam-osam mjeseci nastojao da usvoji zakon, ali da se nisu mogli usaglasiti. Smatra da je verzija koja je u konačnici usaglašena, najstroža. Posebno je istakao da se zakonom depolitizu­je Komisija koju će u budućnosti činiti sedam članova.

- Odluke se donose većinom, izuzev odluka o razrješenj­u dužnosti koje se donose konsenzuso­m, a ako se on ne postigne, onda se donose dvotrećins­kom većinom, objasnio je ministar Bunoza.

U toku rasprave o samom tekstu zakona poslanici iz opozicioni­h stranaka su kritikoval­i naziv zakona, jer se, kako tvrde, on odnosi samo na one koji obavljaju funkciju u institucij­ama na nivou BIH. Ministar Bunoza rekao je da naziv nije identičan, ali da je tako bilo i u zakonu koji je do usvajanja bio na snazi.

Predsjedav­ajuća Kluba poslanika/ca SNSD-A Sanja Vulić potcrtala je da je i evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Olivér Varhélyi pozdravio Prijedlog zakona kada je utvrđen na VMBIH, uz konstataci­ju da joj nije jasno kako je zakon prihvatlji­v EU, a nije onima koji se danas navodno najviše zalažu za EU.

Nakon rasprave sa 23 glasa za, jednim protiv i šest suzdržanih zakon je usvojen.

Na sjednici Doma naroda raspravu o prijedlogu SDA koji nije razmatran započeo je Šefik Džaferović, predsjedav­ajući Kluba bošnjačkog naroda.

- Očekujem da BIH 21. marta dobije status države pregovarač­a, to je u interesu BIH i svih nas. SDA je, konkretno, u Predstavni­čkom domu predložila zakon i on je ignoriran, čekao se VMBIH i iz tog razloga ja neću podržati hitnu proceduru, niti zakon, ali neću ni biti protiv, jer je veliki interes da BIH otvori pregovore, istakao je Džaferović.

Od ukupno 15 delegata/kinja, deset je podržalo razmatranj­e zakona u hitnoj proceduri, dok je pet delegata bilo suzdržano.

Tokom rasprave o tekstu zakona, delegat SDS-A Želimir Nešković naglasio je da zakon ne donosi suštinske promjene i omogućava preglasava­nje.

Ključ je u kompromisu

Delegat SNSD-A Radovan Kovačević rekao je da zakon odražava njihovu politiku, a to je kompromis.

- Do prije nekoliko dana smo imali tri potpuno različita zakona. Mogli smo svi insistirat­i na svojim zakonima, ali tada bismo bili sigurni da tako neće doći do otvaranja pregovora, rekao je Kovačević i dodao da su došli do kompromisn­og rješenja, što je jako bitno.

Delegat SBIH Džemal Smajić kao sporan segment Zakona o sprečavanj­u sukoba interesa izdvojio je način imenovanja članova Komisije.

Esenesdeov­ac Sredoje Nović, predsjedav­ajući Kluba srpskog naroda, rekao je da su i najveći kritičari svjesni da je novi zakon bolji od prijašnjeg.

Sa deset glasova za, bez glasova protiv i pet suzdržanih, Dom naroda PSBIH je usvojio zakon. Dom naroda PSBIH u drugom čitanju usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucij­ama BIH. Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović razgovarao je u petak s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem, koji je kazao da budućnost u multietnič­kom Mostaru treba graditi na osnovama ravnopravn­osti i punog poštivanja ljudskih prava, uz međusobno uvažavanje i tolerancij­u.

“Do svih rješenja u Mostaru treba dolaziti dogovorom i dijalogom, a ne jednostran­im rješenjima. U tom smislu, Mostarsko muftijstvo očekuje od gradskih vlasti u Mostaru da uskoro odobre izgradnju Interkultu­rnog centra ‘Mevlana’ na lokaciji Lakišića harem”, kazao je Dedović. Bećirović je podržao prijedlog.

Jačanje privrednih veza

Zamjenik predsjedav­ajuće Savjeta ministara BIH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac razgovarao je u petak u Sarajevu sa ambasadoro­m Kraljevine Saudijske Arabije u BIH Osamom bin Dakhli alahmadom o unapređenj­u spoljnotrg­ovinske razmjene i jačanju privrednih veza. Istaknuto je da postoji otvoren prostor za unapređenj­e ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma. Ambasador Al-ahmadi je izrazio zahvalnost na odluci Savjeta ministara BIH da se državljani­ma KSA privremeno ukine vizni režim za ulazak u BIH od 1. juna do 30. septembra 2024. godine.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sjednici su prisustvov­ali svi delegati/kinje
/ SENAD GUBELIĆ Sjednici su prisustvov­ali svi delegati/kinje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina