Oslobodjenje

Svi k’o zapeta

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Nakon što je Plenković objavio da se Sabor raspušta 14. ožujka, sada je na potezu Milanović, koji donosi odluku o raspisivan­ju parlamenta­rnih izbora

Hrvatska u superizbor­noj godini sada i službeno prvo izlazi na izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor će biti raspušten u idući četvrtak, 14. ožujka, objavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u petak. Plenković je kazao kako su imali sastanak vladajuće većine i postigli suglasje s obzirom na dinamiku točaka koje će Sabor raspravlja­ti od početka idućeg tjedna, pa do četvrtka, 14. ožujka.

Paket mjera

Za četvrtak je najavio i paket mjera za nepromijen­jenu cijenu struje i plina te paket potpore umirovljen­icima. Rekao je da će ranijim održavanje­m parlamenta­rnih izbora omogućiti svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamenta­rne većine i Vlade RH.

“Ta odluka Hrvatskog sabora stupit će na snagu na dan donošenja te sukladno tome i teku rokovi za raspisivan­je izbora, a to sukladno hrvatskom Ustavu i zakonima donosi predsjedni­k Republike Hrvatske”, rekao je Plenković.

Sada je na potezu predsjedni­k Republike Zoran Milanović. Prema Ustavu RH, odluku o samom datumu parlamenta­rnih izbora donosi predsjedni­k Republike, koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje.

“Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijesti­ti javnost i hrvatske građane što sam odlučio”, izjavio je Milanović.

Kaže da o datumu izbora neće ni sa kim razgovarat­i, jer HDZ s njim ne razgovara, pa nema smisla dogovarati bilo što i s drugima. Od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanj­u Sabora do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Milanović na raspolagan­ju ima pet nedjelja u travnju i svibnju i to - 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja i najkasnije 12. svibnja.

Mogućnost održavanja izbora 5. svibnja se isključuje zato što je tada pravoslavn­i Uskrs. Teoretski, s obzi

 ?? / EPA ?? Još se debatuje o datumu raspisivan­ja beogradski­h izbora
/ EPA Još se debatuje o datumu raspisivan­ja beogradski­h izbora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina