Oslobodjenje

General Kundid preuzeo dužnost načelnika

-

rom na to da zakon kaže da se izbori održavaju na neradni dan, potencijal­ni datum može biti i 1. svibnja na Međunarodn­i praznik rada u Hrvatskoj državni praznik i neradni dan.

Svi političari navode da su spremni i da jedva čekaju izbore. Član vladajuće koalicije, šef HSLS-A Dario Hrebak kaže da im odgovara svaki od potencijal­nih datuma za izbore.

“Najbolji je datum 12. 5, međutim, zbog nekih novih okolnosti, izbori bi mogli biti i krajem 4. mjeseca, nama je realno svejedno. Mislim da su dva najrealnij­a datuma posljednja nedjelja u travnju i druga u svibnju”, saopćio je Hrebak za državne medije.

“Super, na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor, vrijeme je za izbore i da žene maknu HDZ s vlasti”, poručuje Ivana Kekin iz oporbene platforme Možemo.

Iz SDP-A kažu da se više nego slažu.

“Mi smo davno tražili raspuštanj­e Sabora, naš zahtjev je ušao u proceduru polovicom 12. mjeseca 2023”, podsjeća Sdp-ova Mirela Ahmetović.

Most smatra da se premijeru žuri na izbore.

“Vjerojatno zbog slučaja ministrice kulture Obuljen, gdje on osporava nadležnost (EPPO-A), da mu se ne bi dogodilo da bude uhićena sad prije izbora, ili ona ili netko iz Ministarst­va kulture, i zbog ovog famoznog mobitela Josipe Rimac”, komentira Mostov Nikola Grmoja.

Iz Domovinsko­g pokreta poručuju da su spremni za izbore i da će biti u svakom gradu, mjestu, ulici.

Pratiti upute DIP-A

Iz Državnog izbornog povjerenst­va RH (DIP) također poručuju da su spremni za parlamenta­rne izbore.

“Bitno je da izborni rokovi teku ne od raspuštanj­a Sabora, nego od odluke predsjedni­ka Republike”, ističe glasnogovo­rnik DIP-A Slaven Hojski.

DIP, kaže, može poručiti svim sudionicim­a izbornog procesa, kandidatim­a i političkim strankama, uključujuć­i i birače, koji su vrlo važni, da pogledaju kompletne upute koje će DIP objaviti na svojim mrežnim stranicama o tome kada se raspisuju izbori, koji su datumi i dr.

“Pozivamo sve birače da ostvare svoje biračko pravo i da izađu na birališta”, poručuju iz DIP-A.

Na parlamenta­rnim izborima biraju se zastupnici koji će predstavlj­ati građane u najvišem zakonodavn­om tijelu u državi Hrvatskom saboru. Prema Ustavu, zastupnika u Saboru može biti najmanje 100, a najviše 160, no prema sadašnjim pravilima, bira ih se 151. Njih 140 izabiru građani koji žive u Hrvatskoj, i to po 14 u svakoj izbornoj jedinici, dijaspora bira tri zastupnika, a osam zastupnika dolazi iz redova nacionalni­h manjina.

Bitno je da izborni rokovi teku ne od raspuštanj­a Sabora, nego od odluke predsjedni­ka Republike, ističe Hojski

Generalpuk­ovnik Tihomir Kundid preuzeo je dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanosti primopreda­je u kojoj je sudjelovao i predsjedni­k Republike i vrhovni zapovjedni­k Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Gospodine predsjedni­če Republike Hrvatske i vrhovni zapovjedni­če OSRH, prisežem na časnu i predanu službu načelnika GS-A OSRH, ponosno nošenje ovog stijega na dobrobit domovine i OSRH”, poručio je general Kundid, čime je i svečano preuzeo dužnost načelnika GS-A OSRH od admirala Roberta Hranja.

Svečanost primopreda­je dužnosti načelnika GS-A OSRH održana je u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir”.

Uoči same primopreda­je dužnosti, Milanović je odlikovao dosadašnje­g načelnika GS-A OSRH, admirala Roberta Hranja Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijeda­nju postrojbam­a Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Ovo je najznačajn­iji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri. Preuzimanj­e dužnosti načelnika GS-A OSRH za mene je osobita čast, veliki izazov, ali još veća odgovornos­t. Sve moje znanje, sposobnost­i i iskustvo bit će usmjereno na procese koji su od vitalnog značaja za Oružane snage.

Oružane snage RH trenutno se nalaze u fazi značajne modernizac­ije i opremanja i to mora biti apsolutni prioritet, poručio je Kundid

Razina ambicije Oružanih snaga mora prvenstven­o biti razvoj sposobnost­i obrane nacionalno­g teritorija, a potom ispunjavan­je zahtjeva koji proizlaze iz obveze članstva u NATO-U”, kazao je Kundid dodavši kako u središtu interesa treba biti operaciona­lizacija ciljeva sposobnost­i.

 ?? ?? Andrej Plenković je na sjednici Vlade priopćio rezultate sastanka vladajuće većine
Andrej Plenković je na sjednici Vlade priopćio rezultate sastanka vladajuće većine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina