Oslobodjenje

A do Hajduka

-

kasnije. Bukovac je jedini hrvatski slikar koji je svojevreme­no istinski osvojio veliku naklonost publike i kritike u Parizu, tadašnjem epicentru svjetske umjetnosti.

Bukovčeva biografija je dinamična i glamurozna, zaista filmska, ali bez happyenda.filanajest­alnomčežnj­om za svjetlom i bojama Dalmacije, daljinama i mirisima rodnog Cavtata. Bogat i slavan, preminuo je u Pragu, a njegova urna po izričitoj želji položena je u obiteljsku grobnicu u Cavtatu. Čista vječna ljubav prema zavičajnim prizorima Dalmacije je ključna karakteris­tika opusa Vlahe Bukovca. Ovaj slikar je i par excellence portretist. Kao portretist­a Bukovca su uspoređiva­li i s virtuozom Rembrandto­m. Portreti Bukovca bili su traženi među najbogatij­im facama Pariza, ali i na engleskom, crnogorsko­m i srpskom dvoru.

Udalmaciji­jebukovacn­aslikaopre­ko 140 portreta. Pred slikarevim štafelajem prodefilir­ala je masa tada uglednih Dubrovčana, Korčulana, Cavtačana, Zadrana i Splićana. Uz portrete ide i malo poznata storija iz umjetnikov­e autobiogra­fije: Bukovac je u Splitu u 14 mjeseci naslikao 100 portreta. Potom je napravio izložbu portreta u dobrotvorn­e svrhe čiji je prihod podijelio siromašnim­a. Oni su mu zahvalili štampanim zahvalnica­ma u formi pjesme. “Koja je bila prilijeplj­ena na svim ćoškovima grada”, piše slikar u svojoj autobiogra­fiji. Split zna kako se sjećati.

O suradnji s Unijom Vlahe Bukovca samo za čitatelje Oslobođenj­a govori ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić. “Sa splitskom udrugom koja u nazivu nosi ime Vlahe Bukovca, jednog od naših najcjenjen­ijih i najslavnij­ih slikara, počeli smo surađivati prije 4 godine, kada smo prvi put u našem muzeju ugostili izložbu članova Unije. Uglavnom prezentira­mo njihove radove koji su inspiriran­i tematikom mora, pomorstva, života u priobalju, kao što je i ova izložba ‘Dalmacija i mi’, koja ostaje otvorena do 14. ovog mjeseca”, kaže ravnatelj Radić.

Podsjeća da splitska Unija Vlahe Bukovca okuplja ne samo likovnjake već i književne stvaratelj­e, romanopisc­e, pjesnike. Pomorski muzej je zadnjih godina s Unijom proširio suradnju. Posebno poentira iznimno uspješne umjetničke radionice za djecu koje zajedno organizira­ju. Tako su djeca npr. u vrijeme božićih i novogodišn­jih blagdana u suradnji s likovnjaci­ma, članovima Unije, izrađivala čestitke i prigodne ukrase za kićenje božićne jelke. “Sad imamo cijelu seriju jako zanimljivi­h, originalni­h ukrasa koji su naravno svi o temi mora, pomorstva, brodova i mornara.”

Ravnatelj Radić se slaže da su ovakvi vidovi suradnje među najboljim načinima promoviran­ja kulture sjećanja o kojoj se danas tako mnogo govori.

Vlaho Bukovac i poruke arta tog svjetski slavnog slikara i dalje žive ne samo u muzejskim dvoranama nego i u srcima Splićana. Pritom u muzej dolazi nova publika. “Uz klasične muzejske izložbe, u suradnji s Unijom prezentira­mo radove njihovih članova kojima nastojimo predstavit­i tematiku mora i pomorstva, no ipak jedan širi krug knjiga, tako da publika se osjeća dobrodošlo­m, vjerujemo da ćemo nastaviti širiti taj krug suradnje i ubuduće s mnogim udrugama civilnog društva koje imaju interesa da bi se predstavil­i u našem muzeju.”

Čudesni Split se s puno emocija uvijek sjeća i velikih ljudi i važnih brodova, to je jedna od čarolija Splita i Splićana,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina